managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Managers stelen bedrijfsinformatie

Posted by managing21 on september 24th, 2006

Bijna één op drie managers die de onderneming verlaten, geven toe dat ze vertrouwelijke bedrijfsinformatie meenemen. Met memory sticks worden zulke praktijken trouwens veel gemakkelijker dan vroeger. Dat blijft uit een studie van het onderzoeksbureau YouGov en het softwarebedrijf Hummingbird. De praktijk vormt volgens de onderzoekers een steeds groter gevaar voor de betrokken bedrijven. 

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 29 procent van de vertrekkende bedrijfsleiders confidentiële informatie steelt. In 24 procent van de gevallen was daarmee een memory sticks of een mp3-speler betrokken, terwijl 18 procent gebruik maakt van e-mail. “Er is op de werkplaats een exponentiële toename van communicatietechnologieën en het wordt steeds moeilijker om de toegang tot informatie te controleren en vertrouwelijke gegevens te beschermen,” aldus de onderzoekers.

Hummingbird stelt daarbij dat het bedrijfsleven niet langer moet rekenen op de morele code van de individuele werknemer om ervoor te zorgen dat vertrouwelijke gegevens worden beschermd en dan ook de nodige beveiligingsmaatregelen zou moeten nemen om de informatiestroom te beveiligen. “In arbeidscontracten staan meestal formules rond het verbod op het verwijderen van informatie, maar het is met de enorme informatiestroom bijzonder moeilijk om daar ook in praktijk controle op uit te voeren,” benadrukken de onderzoekers.

Er wordt vooral materiaal gestolen dat weinig risico’s inhoudt. Het gaat daarbij vooral om trainingshandboeken en aanverwante, maar achttien procent steelt financiële gegevens en veertien procent neemt klantenrapporten mee.