managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rusland krijgt eerste business school

Posted by managing21 on september 24th, 2006

In Moskou is de bouw begonnen van de Skolkovo Moscow School of Management. Het is de eerste business school van Rusland en moet een antwoord worden op de Amerikaanse Harvard Business School of het Franse Insead. De eerste steen werd eerder deze week gelegd door de Russische president Vladimir Poetin. 

President Poetin stelde dat deze school de basis moet leggen voor een nieuwe generatie Russische zakenlui die de economische groei van Rusland moeten ondersteunen. Die heeft volgens de president nood aan managers met een hoge kwaliteit. De realisatie van het project is een initiatief van de 38-jarige zakenman Ruben Vardanyan en kreeg de steun van een aantal belangrijke Russische bedrijfsleiders. Met het project is een bedrag van 300 miljoen dollar.

Onder de betrokken tyconen bevinden zich oliemagnaat Roman Abramovich, de rijkste man van Rusland, Alexei Mordashov (Severstal), Rustam Tariko (Russky Standart Bank) en Alexander Abramov (Evraz). Verwacht wordt dat de school in 2008 zijn deuren zal openen. In tegenstelling tot Vardanyan en Tariko hebben de meeste Russische bedrijfsleiders geen westerse zakenopleiding genoten.

Volgens handelsminister German Gref vult de school een belangrijke leemte aan. “Deze hervorming is één van de meest cruciale elementen die de Russische economie nodig heeft,” stipte hij aan. Dat vindt ook Robert Dudley, de Amerikaanse topman van het Russisch-Britse olieconcern TNK-BP. Zijn managers zullen als gelegenheidsdocenten meewerken aan de opleidingen.

Ook studenten uit India, China en Brazilië zullen de kans krijgen om aan de nieuwe school cursussen te volgen, terwijl Russische studenten betrokken zullen worden bij uitwisselingsprogramma’s met opleidingsinstituten uit die landen. Vandanian wordt directeur van de school.

Vitaly Ozira, hoofd van het management departement aan de Moscow International University, stelde dat Rusland de regels van de wereld moet leren kennen. “We kunnen wel uitgaan van onze Russische benadering, maar we moeten begrijpen welke regels de anderen hanteren,” benadrukte hij. Ozira voegde er aan toe dat Rusland nog altijd op gelijke hoogte moet proberen te komen als de kapitalistische wereld. “Marketing en management hebben daar een heel andere betekenis dan in Rusland,” stipte hij nog aan.