managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Liever mailen dan praten

Posted by managing21 on september 24th, 2006

Nagenoeg de helft van alle kantoorbedienden stuurt een collega naast zich liever een e-mail dan een direct gesprek aan te knopen. Dat blijkt uit een studie van het Britse onderzoeksbureau Corporate Services Group. Er wordt aan toegevoegd dat de respondenten ook nog andere nieuwe communicatietechnieken gebruiken om niet met collega’s te hoeven praten.

Uit het onderzoek bleek dat kantoorbedienden niet alleen e-mails sturen om met rust gelaten te worden, maar dat ook één op vijf tijdens het werk op hun mp3-speler naar muziek luisteren om te vermijden dat collega’s hen zouden aanspreken. Bovendien bleek één op vijf respondenten ook toe te geven dat zij zich liever per e-mail of sms-bericht ziek melden dan telefonisch hun afwezigheid te melden.

De onderzoekers hebben het daarbij om een verontrustende evolutie, maar voegen er aan toe dat de nieuwe communicatiemethodes niet altijd even afstandelijk zijn. Zo blijken de Britten jaarlijks gemiddeld 336 grapjes door te sturen naar hun collega’s. Verder stellen de onderzoekers dat een kantoorbediende gemiddeld 27 minuten per dag naar vrienden en familie mailt. Eén op drie e-mails die vanop de werkvloer verstuurd worden, zijn van persoonlijke aard.

Eén of vijf Britse kantoorbedienden gebruikt e-mail om roddel te verspreiden over collega’s. Eén op tien zegt soms per ongeluk een brutale e-mail gestuurd te hebben naar de verkeerde persoon. Meestal is de dienstoverste het mikpunt van de verbale agressie. Mannen bleken twee keer sneller geneigd te zijn om met muziek te werken dan vrouwen, maar beide geslachten gaven toe dat de muziek de verveling van het werk hielp te verdrijven.