managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Strijd om de consument gebeurt met content

Posted by managing21 on september 25th, 2006

Tegen 2012 zullen de meeste Europese landen een breedbandpenetratie kennen van tachtig tot negentig procent. Dat is de stelling van een studie van het onderzoeksbureau Arthur D. Little. Dat betekent volgens de onderzoekers dat de strijd om de consument vooral geleverd zal worden op het vlak van content en diensten.

“De recente evolutie toont volgens Arthur D. Little aan dat breedband in Europa over enkele jaren gemeengoed zal geworden zijn,” stipt het magazine Silicon Republic aan. “Dat betekent dat de strijd voor de consument niet meer uitgevochten zal worden op het vlak van toegankelijkheid, maar wel met de aangeboden content en diensten.”

Volgens de onderzoekers zal voor de operatoren het gemiddelde inkomen per gebruiker de eerstvolgende jaren zal dalen, maar daarna zullen er volgens hen door nieuwe toepassingen met supersnelle verbindingen weer nieuwe groeimogelijkheden opduiken. Er wordt vooral een groei verwacht in innovatieve breedbanddiensten, hoogstaande videotoepassingen en een samengaan van vaste en mobiele verbindingen.

De onderzoekers verwachten dat de traditionele aanbieders van infrastructuur en diensten in de toekomst ook meer concurrentie zullen krijgen van Google, MSN en Apple, die volgens hen van de groei eveneens de vruchten zullen kunnen plukken. De concurrentie tussen die twee groepen zal volgens Arthur D. Little intens zijn, maar ook tot samenwerkingen en convergenties leiden.

De nieuwe technologieën zullen volgens de onderzoekers vooral afkomstig zijn van Very high-speed Digital Subscriber Line (VDSL), kabel en glasvezel. “Omwille van zijn superioriteit zal VDSL wellicht aan het langste eind trekken,” stippen ze aan. “Kabel zal wellicht profijt halen uit nieuwe videodiensten, terwijl glasvezel waarschijnlijk op lokaal vlak een aantal troeven heeft, op voorwaarde dat er meer wordt aangeboden dan een grotere bandbreedte.”