managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vliegen met 3G-communicatie

Posted by managing21 on september 25th, 2006

De luchtvaartsector is het nog altijd niet eens over de wenselijkheid over communicatiemogelijkheden tijdens vliegtuigreizen, maar de technologie laat zich door die aarzeling niet afschrikken. Een Brits en Duits bedrijf hebben nu een systeem ontwikkeld om aan boord van vliegtuigen 3G-communicatie te installeren.

De toestellen zouden een eigen 3G-centrale aan boord krijgen. Die zou alle communicatieverkeer van de passagiers voor zijn rekening moeten nemen en doorsturen naar een centrale op de grond via de bestaande satellietcommunicatie-systemen van de vliegtuigen.

De centrale weegt minder dan vier kilogram en moet passagiers toelaten met hun gsm-toestellen te telefoneren en hun laptops te gebruiken met een 3G-bandbreedte. Daardoor zijn tien telefoongesprekken tegelijkertijd nodig. Het dataverkeer zou gebeuren met een snelheid tot 3,6 megabits per seconde.

De technologie werd ontwikkeld door het Britse 3Way Networks, gespecialiseerd in de ontwikkeling van 3G-apparatuur, in samenwerking met het Duitse Triagnosys, een specialist op het gebied van technologie voor satellietcommunicatie. De toepassing zou voorbehouden blijven voor zakenjets.