managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 26th, 2006

Reders die met hun schepen op vaste tijden tussen Europese havens varen, mogen voortaan niet langer afspraken maken onder elkaar. De lijnvaart moet beantwoorden aan dezelfde concurrentieregels als andere economische sectoren. Dat hebben de Europese ministers van Economie maandag formeel beslist. In Europa geldt in principe vrije concurrentie. Onder producenten of distributeurs afspraken maken over prijzen of het verdelen van de markt, is verboden. Voor enkele sectoren geldt het verbod echter niet, maar zijn er specifieke regels. De lijnvaart had tot nog toe ook dergelijke eigen regels, zodat reders afspraken konden maken over wie welke lijnen verzorgt. Vanaf oktober 2008 zal dit niet meer mogen. Na overleg met de sector heeft Europa beslist dat ook lijnvaart baat heeft bij vrije concurrentie.

De Japanse spoorwegmaatschappij Central Japan Railway gaat 355 miljard yen (2,37 miljard euro) investeren in de ontwikkeling van treinen die rijden op een magnetisch veld. Dat heeft de Japanse maatschappij, drie dagen na het dodelijk ongeluk met een Duitse monorailtrein, bekendgemaakt. De investering, die gespreid wordt over tien jaar, moet het proefcircuit in Yamanashi, op 100 kilometer van Tokio, vergroten. De magnetische rails zullen uitgebreid worden tot een lengte van 42,2 kilometer. Het huidige circuit is slechts 18,4 kilometer lang, aldus de maatschappij. De enige commercieel actieve lijn in de wereld bevindt zich in China tussen Sjanghai en de luchthaven van Pudong.

België zou meer inspanningen moeten leveren om de uitstoot van fijn stof aan te pakken, de waterkwaliteit van rivieren op te krikken en beschermde gebieden te beheren. Deze aanbevelingen staan in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het Belgische milieubeleid wordt ook positief geëvalueerd. Zo juicht de OESO toe dat de milieu-uitgaven tot 1,7 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) zijn gestegen en dat de uitstoot van zwavel en stikstof is afgenomen. Voorts krijgt ons land een pluim omdat iedereen hier van betaalbaar drinkwater kan genieten.

Nederlandse havenarbeiders weten door gemakzucht en onwetendheid bijna nooit dat ze gevaar lopen door resten van giftige stoffen in zeecontainers. Het gaat om containers met bijvoorbeeld meubels, kleding en koffie die voor vertrek worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Dit blijkt uit een Nederlands rapport van de Arbeidsinspectie en VROM-inspectie. Uit de steekproef onder 64 havenbedrijven tussen mei 2005 en april dit jaar bleek dat 97 procent van hen niet onderzoekt of zeecontainers gevaarlijke stoffen bevat. In ruim een op de drie containers bleek inderdaad een te hoge concentratie bestrijdingsmiddelen te zitten. Ook het verwijderen van de restanten gebeurde vaak zonder bescherming, zoals een bril, masker en handschoenen. Bedrijven vertrouwen te vaak op een verklaring van de afzender dat die geen bestrijdingsmiddelen heeft gebruikt. Dergelijke verklaringen blijken echter vaak onbetrouwbaar.

Het aantal Chinezen op het internet groeit hard. Aan het einde van juni telde China in totaal 123 miljoen internetgebruikers, een stijging van 19 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Naar schatting 77 miljoen Chinezen hebben toegang tot internet via een breedbandaansluiting, aldus het onderzoek. De meeste internetgebruikers in de Volksrepubliek zijn jonge mensen uit de relatief welvarende steden. De internetters vertegenwoordigen 9,5 procent van de in totaal 1,3 miljard Chinezen. In de eerste helft van dit jaar werden ongeveer 90.000 nieuwe websites geopend van Chinese makelij. Daarmee zijn er in totaal 788.400 geregistreerde websites in China.

Buitenlandse investeerders kunnen hun geld beter niet in de Russische olieindustrie steken. De huidige hoge olieprijs zorgt er voor dat de Russische staat een stevige greep zal willen houden op deze sector. Deze waarschuwing gaf Andrey Kozyrev, voormalig minister van buitenlandse zaken, in Sint-Petersburg mee aan een congres voor buitenlandse beleggers. Aanleiding vormden vragen over het recente intrekken van de milieu-vergunningen voor de olie- en gaswinning van Shell op het schiereiland Sachalin, in het oosten van Rusland. De oliemaatschappij zou er de milieuregels aan de laars lappen, maar het vermoeden bestaat dat dit verwijt een gelegenheidsargument is. Voormalig minister Kyzorev, die diende onder de vorige president Jeltsin, adviseerde de buitenlanders om te kiezen voor andere sectoren, zoals vastgoed en logistiek. Met zijn uitspraken bevestigt Kozyrev de vrees van westerse bedrijven dat Rusland pogingen doet om de greep op de eigen olie- en gasreserves te verstevigen. Het steekt de Russen dat ze zelf geen belang hebben in het Sachalin-project.

De in de populaire Amerikaanse sociale netwerksite MySpace.com gaat ouders van internettende kinderen bijscholen op het gebied van online veiligheid. Het doel van de campagne is de grote groep jonge gebruikers van MySpace beter te beschermen tegen de gevaren op internet. MySpace gaat daarvoor samenwerken met het jongerenblad Seventeen en Amerikaanse scholenorganisaties. Ouders krijgen in de te downloaden veiligheidstips onder meer uitgelegd hoe de online veiligheid van hun kinderen kan worden verhoogd. Op 55.000 scholen worden bovendien brochures uitgedeeld. “Technologie speelt een belangrijke rol in het verhogen van de veiligheid op internet,” aldus Hemanshu Nigam, chef veiligheid bij MySpace. “Voorlichting is daarbij cruciaal.” MySpace heeft meer dan 100 miljoen profielenvan gebruikers. Keerzijde is dat de site veelvuldig bezocht wordt door Amerikaanse kinderlokkers.

Criminelen worden steeds actiever op internet. Het aantal pogingen om nietsvermoedende gebruikers bankgegevens en andere gevoelige informatie te ontfutselen neemt sterk toe. In de eerste zes maanden van het jaar is het aantal zogeheten phishing-pogingen bijna verdubbeld, zo blijkt uit een rapport van online beveiligingsbedrijf Symantec. Het bedrijf telde in de eerste helft van 2006 meer dan 157.000 unieke phising-berichten, een toename van maar liefst 81 procent vergeleken met de periode tot eind december 2005. Elk afzonderlijk bericht kan vervolgens bij honderden of duizenden internetters terecht komen. “De georganiseerde misdaad is erg geïnteresseerd in phishing,” aldus onderzoeker Ollie Whitehouse van Symantec. “Ze richten zich op thuisgebruikers, die zijn op internet duidelijk de zwakste schakel.” Phishers sturen nietsvermoedende internetgebruikers veelal spamberichten, waarin men wordt opgeroepen om de persoonlijke gegevens, bij bijvoorbeeld een grote financiële instelling waar men klant is, te verifiëren. Op deze manier worden inlognamen, wachtwoorden en andere gevoelige gegevens ontfutseld.

In de Amerikaanse BMW-fabriek van Spartanburg (South-Carolina) is de laatste X5 van de eerste generatie gebouwd. Het afscheid volgt precies zeven jaar na de productiestart. In totaal rolden 616.867 stuks van het 4×4-model van de band. De X5 was vanaf de verkoopstart een groot succes. Binnen twee jaar bouwde BMW het 100.000ste exemplaar en in juni 2005 bereikte de productie de 500.000 eenheden. Het model wordt, net als de Z4, alleen in Spartanburg geproduceerd. Van daaruit wordt de SUV naar meer dan 120 landen geëxporteerd. Het laatste exemplaar gaat echter nergens naar toe. Het blijft op de fabriek. Binnenkort introduceert de Duitse autobouwer de tweede generatie van het model. Dat model debuteert op de Los Angeles Auto Show in december en komt in maart naar Europa.

Extreme hitte en de overmatige interesse vormen een gevaar voor de meest populaire vakantiebestemmingen van de wereld. Dat staat te lezen in het rapport Future of the World Travel van Churchill Insurance. Daarin wordt gesteld dat de opwarming van het klimaat op iets meer dan tien jaar tijd onder meer verantwoordelijk zal zijn voor het verdwijnen van de stranden van Goa (India) en voor een toename van orkanen in de Everglades (Florida). Nog een gevolg van de klimaatswijziging is dat mediterrane trekpleisters zoals Athene steeds regelmatiger zullen kreunen onder bijzonder hoge temperaturen, met ondraaglijk warme en vochtige nachten als gevolg. Ook Toscane en de Amalfi-kust in Italië mogen zich verwachten aan meer hittegolven, met meer ‘droge dagen’ en een hoger risico op branden. Het zuiden van Spanje zou door de klimaatsveranderingen een thuishaven worden voor de malariamug. Het massatoerisme zal er volgens de onderzoekers ook voor zorgen dat gebieden zoals het Groot Barrièrerif (Australië), de Everglades of de Kathmanduvallei (Nepal) in 2020 hun maximale bezoekerscapaciteit zullen bereiken.

Meer Nieuws