managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Afrika is septische put van de wereld

Posted by managing21 on september 25th, 2006

Afrika dreigt de vuilnisbelt van de wereld te worden. Dat zeggen Afrikaanse ecologen naar aanleiding van een aantal recente milieuschandalen die op het continent aan het licht kwamen. De armoede, corruptie en gebrek aan democratie zijn volgens insiders daarvan de belangrijkste redenen.

“In een periode van globalisatie wordt er alsmaar gesproken over het global village,” voerde de Senegalese ecoloog Haidar al-Ali aan tegenover het persbureau Agence France Presse (AFP). “Maar het lijkt er steeds meer op dat Afrika de septische put wordt van dat werelddorp.” Volgens de Franse milieugroep Robin des Bois wordt er inderdaad vooral nagenoeg niet-recycleerbaar materiaal, zoals oude banden, auto’s en defecte computers, naar Afrika gestuurd.

“Azië krijgt alle recyclagemateriaal dat kan gerecupereerd worden en dat een hoge toegevoegde waarde heeft, zoals koperdraad en metaalafval,” voerde Charlotte Nithart, directeur van Robin des Bois, aan. “In Afrika komen vooral waardeloze en gevaarlijke producten terecht.”

Afrika is een favoriete plek voor de behandeling of het simpel dumpen van dergelijk afval, aangezien een verwerking in de geïndustrialiseerde wereld bijzonder duur is. Volgens Robin des Bois kost het tussen 300 en 500 dollar om een kubieke meter gevaarlijk afval te verwerken. In Afrika is dat zes tot vijftien keer goedkoper, aangezien er dikwijls geen echte verwerking of degelijke opslag mogelijk is.

De Conventie van Basel (1989), die een verbod heeft opgelegd op het dumpen van toxisch afval in landen die daarop niet voorzien zijn, heeft weliswaar een lichte verbetering gebracht, maar het illegaal vervoer blijft volgens Robin des Bois een acuut probleem. “Allerlei zakenlui proberen die regels te ontwijken om geld te besparen,” wordt er aangevoerd.

Haidar al-Ali stelt dat het afval dikwijls wordt aangenomen door corrupte lieden of groepen die geld nodig hebben om wapens te kopen. “Er moeten mensen en middelen gevonden worden om het Afrikaanse leefmilieu te beschermen,” benadrukte hij. Het gebrek aan controle is ook volgens Nithart een belangrijk onderdeel van het probleem. “De controles in de Afrikaanse havens moeten strenger worden en de mazen van het net moeten worden gedicht,” merkte ze op.

Maar volgens haar dragen ook de Europese autoriteiten een verantwoordelijkheid. “Het valt niet te begrijpen dat een Europees land als Nederland met een infrastructuur, een havenbestuur, afvalspecialisten en douane, toch nog altijd een gifschip zoals de Probo Koala kan laten vertrekken,” merkte ze op. “Europa moet niet optreden tegen giftig afval wanneer het aankomt, maar wanneer het vertrekt.”