managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Mobiele telefoon levensreddend in het gebergte

Posted by managing21 on september 26th, 2006

De mobiele telefoon blijkt steeds meer levensreddend te zijn bij ongevallen in het gebergte. Dat blijkt volgens het pesbureau Austria Presse Agentur (APA) uit cijfers van de Oostenrijkse reddingsdiensten. Die worden in veertig procent van de meldingen met een gsm-bericht gealarmeerd. Bij ongevallen met bergwandelaars loopt dat zelfs op tot zeventig procent.

“De mobiele telefoon is een essentieel onderdeel geworden van de nooduitrusting in de bergen,” vertelde Peter Veider, woordvoerder van de Oostenrijkse Bergrettung aan het persbureau APA. Tijdens de voorbije zomer werden door de Alpinpolizei ongeveer 6.000 ongevallen opgetekend. Daarbij werd in veertig procent van de gevallen alarm geslagen met een mobiele telefoon. Bij ongevallen met bergwandelaars loopt dat op tot zeventig procent.

Peter Veider stelde dat de meeste bergsportliefhebbers hun mobiele toestel mee op tocht nemen. “Het heeft geen zin om het toestel thuis te laten om in de bergen van de rust te kunnen genieten,” merkte hij daarbij op. “Het is in het gebergte de enige zekerheid en men moet het dus absoluut bij zich dragen.”

Het grote probleem blijft echter de slechte gsm-ontvangst in het gebergte. In dalen en spleten kan het signaal immers wegvallen en wordt meestal in de buurt van de toppen weer beter. “Maar dat neemt niets weg van de belangrijke rol die het toestel in de bergen kan spelen,” voerde Ingo Kroath van het Kuratorium für Alpine Sicherheit in Innsbruck.

Met het Europese noodoproepnummer 112 kan men zelfs zonder sim-kaart om hulp vragen.