managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerika verliest economische dominantie

Posted by managing21 on september 26th, 2006

De Verenigde Staten hebben hun status als de meest concurrentiële economie van de wereld verloren. Dat is de conclusie van het World Economic Forum (WEF). De Amerikanen zijn zelfs teruggeslagen tot de zesde plaats en moeten Zwitserland, Finland, Zweden, Denemarken en Singapore laten voorgaan. Ook China, Rusland en Brazilië hebben volgens het WEF een terugval gekend.

In de top tien van de Global Competitiveness Index van het WEF is nog wel plaats voor Japan, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Volgens de organisatie blijven de Verenigde Staten wel de belangrijkste motor van de technologie, maar er wordt aan toegevoegd dat de zwakke Amerikaanse openbare financiën een bedreiging vormen voor de economie van het land.

De voorbije twee jaar hebben de Verenigde Staten de tekorten op de begroting en de handelsbalans gevoelig zien stijgen, vooral door de zware overheidsbestedingen en een tekort op de handelsbalans met landen zoals China en Japan. Dit jaar zullen de Verenigde Staten wellicht een handelstekort boeken van ongeveer 717 miljard dollar, terwijl ook het begrotingstekort nog altijd 300 miljard dollar bedraagt, al is dat minder dan vorig jaar.

Zwitserland wordt nu beschouwd als de meest competitieve economie van de wereld, gevolgd door de Scandinavische landen. China viel echter terug van de 48ste naar de 54ste plaats, terwijl Rusland van de 53ste naar een 62ste plek terugviel.