managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on september 27th, 2006

Estland legt het gifschip Probo Koala niet aan de ketting. Dat heeft de Estse staatssecretaris van milieu Olavi Tammemae gezegd. Het verzoek dat Ivoorkust daartoe heeft ingediend, kan volgens de bewindsman niet als adequaat worden beschouwd of in overeenstemming met met de maritieme wetten. Volgens Tammemae heeft zijn ministerie een fax met het verzoek ontvangen van de Ivoriaanse ambassade in Moskou en gericht aan de Estse ambassade in Parijs. Ook zou Ivoorkust een e-mail naar het ministerie in Tallinn hebben gestuurd met een soortgelijk verzoek, maar die aanvraag is zoekgeraakt, aldus de minister. De Probo Koala ligt in de haven van Paldiski. Het schip dumpte een maand geleden 500 ton giftig afval in de haven van de miljoenenstad Abidjan van Ivoorkust. Acht Ivorianen overleden door de giftige dampen en tienduizenden mensen werden ziek. Activisten van Greenpeace hebben zich woensdag voor de derde dag op rij aan het schip geketend.

Estland legt het gifschip Probo Koala niet aan de ketting. Dat heeft de Estse staatssecretaris van Milieu, Olavi Tammemae, woensdag gezegd. Het verzoek dat Ivoorkust daartoe heeft ingediend, kan volgens de bewindsman niet als adequaat worden beschouwd of in overeenstemming met met de maritieme wetten. Volgens Tammemae heeft zijn ministerie een fax met het verzoek ontvangen van de Ivoriaanse ambassade in Moskou en gericht aan de Estse ambassade in Parijs. Ook zou Ivoorkust een e-mail naar het ministerie in Tallinn hebben gestuurd met een soortgelijk verzoek, maar die aanvraag is zoekgeraakt, aldus de minister. De Probo Koala ligt in de haven van Paldiski. Het schip dumpte een maand geleden 500 ton giftig afval in de haven van de miljoenenstad Abidjan van Ivoorkust. Acht Ivorianen overleden door de giftige dampen en tienduizenden mensen werden ziek. Activisten van Greenpeace hebben zich woensdag voor de derde dag op rij aan het schip geketend.

De Franse autofabrikant PSA Peugeot-Citroën gaat drastisch in de kosten snijden, waardoor 10.000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Het concern vermindert zijn investeringen met 500 miljoen euro naar 2,5 miljard euro per jaar. Het concern heeft te kampen met een dalend marktaandeel in Europa en kwam in ruim een jaar tijd drie keer met een winstwaarschuwing. Vooral in Spanje en Frankrijk zullen er arbeidsplaatsen worden geschrapt. De directie wil dat bereiken via een vacaturestop. Werknemers die het concern verlaten, zullen niet worden vervangen. Peugeot-Citroën heeft in Europa 130.000 mensen in dienst. Over de hele wereld zijn het er 208.000. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling gaat met 15 procent per voertuig omlaag. Bekend was al dat een fabriek in Groot-Brittannië in een geleidelijk tempo zijn deuren zal sluiten. Verder ziet het concern af van de bouw van een tweede fabriek in Slowakije. De maatregelen moeten al in de tweede helft van dit jaar een kostenbesparing opleveren van 125 miljoen euro. Het bedrijf zei vooralsnog geen plannen te hebben om meer fabrieken te sluiten behalve die in het Britse Ryton.

De Zuid-Koreaanse scheepsbouwer Hyundai Heavy Industries heeft een opdracht binnengesleept ter waarde van 1,6 miljard dollar voor de bouw van drie offshore olie- en gasfaciliteiten. De order is afkomstig van de Verenigde Arabische Emiraten, zo maakte Hyundai dinsdag bekend. Hyundai heeft een intentieverklaring getekend met de offshoretak van het staatsolieconcern van Abu Dhabi. Het project omvat naast drie booreilanden ook de aanleg van olie- en gaspijpleidingen onder de zee en bruggen. De werkzaamheden moeten in 2010 zijn afgerond. De dagelijkse productie moet dan uitkomen op 300.000 vaten olie en meer dan 300.000 kubieke meter aardgas. Volgens Hyundai is het de grootste offshore-opdracht in de industrie tot dusver. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft dit jaar al voor bijna 11 miljard dollar aan opdrachten binnengehaald. Hyundai mikte voor heel 2006 op ontvangen orders ter waarde van 10,8 miljard dollar.

Eind volgende maand draait het Amerikaanse olieveld Prudhoe Bay van oliemaatschappij BP weer op volledige capaciteit. Dat maakte BP dinsdag bekend. Het olieveld in Alaska is onder normale omstandigheden goed voor 400.000 vaten (159 liter) per dag. Vanwege de lekkage werd de olieproductie van het veld in augustus gehalveerd. De productie bedraagt nu 300.000 vaten per dag en wordt komende week opgevoerd naar 350.000. Prudhoe Bay is goed voor ongeveer 8 procent van de totale olieproductie in de Verenigde Staten. BP pompt de olie op voor een consortium dat bestaat uit de Amerikaanse oliemaatschappijen ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips.

De voormalige financieel topman van de Amerikaanse energiereus Enron, Andrew Fastow, is dinsdag wegens fraude veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Een Amerikaanse rechter sprak de straf uit, nadat een aantal getuigen op het laatste moment nog was gehoord. Fastow speelde een sleutelrol in de fraudepraktijken bij Enron, die bijna tot de ondergang van het concern leidde. Hij onttrok grote verliezen aan het oog van investeerders en ging zelf ook met geld van Enron aan de haal. Het ging om een van de grootste fraudezaken in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven. Vooraf was al bekend dat Fastow niet langer dan tien jaar de cel in zou hoeven. Hij kreeg die garantie nadat hij had beloofd een getuigenis af te leggen tegen zijn voormalige bazen. Zijn getuigenis leidde tot de veroordeling van de voormalige voorzitter van Enron, Kenneth Lay. Deze overleed in juli dit jaar. De oud-bestuursvoorzitter van Enron Jeffrey Skilling, krijgt volgende maand zijn strafmaat te horen.

MSN heeft een exclusief wereldwijd samenwerkingsverband gesloten met Control Room, het bedrijf achter de online uitzending van het Live 8 event van vorig jaar. Als onderdeel van het meerjarige contract zal MSN exclusief 36 verschillende live events uitzenden die na het concert on-demand beschikbaar kijken voor internetters. De shows worden beschikbaar gesteld op de 42 MSN sites wereldwijd. De concerten zijn gratis te bekijken. Inkomsten wil Microsoft verkrijgen uit advertenties. Het eerste concert dat MSN gaat streamen is dat van John Legend in Londen op 2 oktober.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair wil binnenkort reclame op de passagierszitjes in het vliegtuig plaatsen. De Ierse lagekosten-maatschappij wil zo de prijs van het ticket drukken. Ryanair ondertekende daarvoor een contract van vijf jaar met InviseoMedia. Die maatschappij moet de passagierszitjes voorzien van reclamepanelen. De volledige Ryanair-vloot van 239 toestellen van het type Boeing 737-800 wordt uitgerust met het systeem. Dat proces zal zo’n twee jaar duren. Ryanair heeft dit jaar 42 miljoen reizigers vervoerd en mikt op 70 miljoen passagiers in 2012. Volgens een Ryanair-woordvoerder betekent het reclame-initiatief een goede zaak voor de passagiers, want zij zullen door de actie kunnen rekenen op goedkoper tickets.

Het Franse parlement heeft de privatisering van energieleverancier Gaz de France (GdF) goedgekeurd. Dit opent de weg voor een fusie met de groep Suez, de moederholding van het Belgische Electrabel. De goedkeuring kwam er tijdens een discussie over een wetsontwerp rond energie. Het wetsontwerp moet de Europese richtlijnen over de volledige vrijmaking van de energiemarkt op 1 juli 2007 omzetten in Franse wetteksten. Het scharnierartikel, over de vermindering van het aandeel van de Franse staat in Gdf tot zowat een derde, werd aangenomen met 91 stemmen tegen 39. De Franse staat heeft momenteel een belang van 80,2 procent in GdF. De vermindering van het aandeel maakt de fusie met Suez mogelijk. Het fusieproject GdF-Suez, dat heftig bekritiseerd wordt door links, werd in februari voorgesteld door premier Dominique de Villepin, om Suez te behoeden voor een overnamepoging van de Italiaanse energiegigant Enel.

De Duitse sportwagenbouwer Porsche heeft in het voorbije boekjaar, dat werd afgesloten op 31 juli, de omzet zien stijgen met 10,6 procent tot 7,27 miljard euro. De voertuigverkoop steeg met 9,5 procent tot bijna 97.000 exemplaren. De topman van Porsche, Wendelin Wiedeking, introduceerde vorig jaar nieuwe versies van de sportmodellen om de dalende verkoop van de Cayenne, goed voor bijna de helft van de Porsche-afzet, te compenseren. In 2009 moet een vierde model, de Panamera, de Porsche-collectie van Boxster, Cayenne en 911 komen aanvullen. Voor het lopende boekjaar is Porsche vol vertrouwen. De autobouwer verwacht minstens op hetzelfde afzetniveau te blijven. Vooral in de groeiende markten als Rusland, China en in het Nabije Oosten heeft Porsche met zijn modellen grote bijval, luidt het.

Meer Nieuws