managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Consument koopt vaker in het buitenland

Posted by managing21 on september 27th, 2006

De consument stapt mee in de globalisering. Er wordt alvast meer in het buitenland gekocht dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commisie. De resultaten daarvan tonen volgens Europees commissaris van consumentenbescherming Markos Kyprianou aan dat toont dat de Europese visie van een grenzeloze markt vorm begint te krijgen.

Uit de studie blijkt dat 26 procent van de inwoners van de Europese Unie de voorbije twaalf maanden een aankoop heeft gedaan buiten de eigen landsgrenzen. Drie jaar geleden was dat nog twaalf procent. De meeste aankopen vonden weliswaar plaats tijdens vakanties of zakenreizen.

Europees Commissaris Markos Kyprianou stelde echter ook dat er nog een lange weg te gaan is voordat de Europese markt echt is ontsloten voor consumenten en bedrijfsleven. “We moeten meer doen om het vertrouwen van consumenten te vergroten,” voerde hij daarbij aan.

Volgens de onderzoekers stelt tweederde van de consumenten dat er meer risico’s en problemen verbonden zijn bij aankopen in andere EU-landen. “Ze verwachten moeilijkheden met de aflevering van een bestelling of met de garantie,” merken ze op. “Ruim zestig procent vindt de taal ook een hindernis bij buitenlandse aankopen.”

Vooral Luxemburgers, Oostenrijkers, Scandinaviërs en Belgen blijken volgens de onderzoekers veel aan te kopen in andere landen.