managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa moet vrijhandel herbekijken

Posted by managing21 on september 27th, 2006

De Europese Unie moet zijn positie bij de onderhandelingen over vrijhandel bijstellen. Dat is de conclusie van een rapport van Oxfam. Daarbij wordt gewaarschuwd dat de voorgestelde regionale handelsovereenkomsten de armste landen van de wereld verder zullen schaden. Er is volgens de organisatie immers sprake van een ongelijke handelspositie.

De Europese Unie (EU) voert al vijf jaar lang gesprekken over vrijhandel met de vroegere klonies in Afrika, Azië en de Caraïben, verzameld onder de noemer ACP-countries (Africa, Caribean, Pacific). De betrokken landen hebben volgens het verdrag van Cotonou bepaalde voordelen in hun handel met de Europese Unie tot eind 2007. Dit verdrag voldoet echter niet langer aan de eisen van de World Trade Organisation (WTO) en worden herbekeken.

De WTO-regels stellen dat de Europese Unie en de ACP-landen hun markten moeten liberaliseren. “Dat betekent dat ACP-landen met ingang van 2008 hun markten moeten openen voor concurrerende Europese goederen en diensten om hun voordelen te behouden,” aldus Oxfam. “Daardoor dreigt de lokale markt in de arme landen echter te worden weggeconcurreerd. Dat is een een ongelijke handelspositie.”

Indien er onvoldoende aan ontwikkelingsmogelijkheden tegemoet gekomen, dan zal de bevolking van de ACP-landen volgens Oxfam daar zeker de gevolgen van voelen,” stipt het magazine OneWorld aan. “Door de importheffingen op de Europese markten ligt export naar Europa voor ACP-landen bijzonder moeilijk.”

Bovendien wordt er opgemerkt dat ACP-boeren onmogelijk kunnen concurreren met de zwaar gesubsidieerde landbouw in Europa. “Hierdoor verzwakt de economie van de armste landen, wat weer ernstige gevolgen heeft voor het onderwijs en de gezondheidszorg,” aldus nog Oxfam. De organisatie stelt dat de Europese Commissie op dit moment een eisenpakket heeft dat onaanvaardbaar is voor de ACP-landen.

Oxfam voert aan dat de huidige Europese voorstellen tot gevolg zouden hebben dat de ACP-landen een aantal belangrijke beleidsinstrumenten, zoals tarieven, concurrentie en investeringen, zouden verliezen. “Voor vruchtbare handelsrelaties tussen Europa en haar ACP-partners kan men niet zomaar eenzijdig spelregels voorschrijven.”

De organisatie vindt het onaanvaardbaar dat Europa onderwerpen op tafel legt die ontwikkelingslanden al unaniem hadden afgewezen. “Het voorstel dat nu op tafel ligt, biedt geen uitkomst,” aldus Oxfam. De organisatie voegt er aan toe dat er wel snel een oplossing bereikt moet worden.

Europese woordvoerders stellen echter dat Europa graag de handelsbarrières weg wil halen, zodat er aan beide kanten een vrije beweging van goederen plaats kan vinden. “Daarvan kan de private sector in de ACP-landen profiteren,” voeren ze aan.