managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Islamitisch bankieren ook in westen een must?

Posted by managing21 on juni 10th, 2006

Het islamitisch bankieren (sharia banking) blijft zijn vooruitgang op de financiële markten verder zetten. Steeds meer internationale banken, zoals Citibank, HSBC en UBS, bieden diensten aan volgens islamitische renteloze financieringsmodellen. Op het World Economic Forum in het Egyptische Sharm al-Sheikh kondigde nu ook Deutsche Bank een samenwerking aan met de Ithmaar Bank of Bahrain en Abraaj Capital uit Dubai.

De Duitse en Arabische banken hebben een fonds van twee miljard dollar opgericht om te investeren in onderwijs, media, energie en infrastructuur in het Midden-Oosten. In totaal zou het islamitisch bankieren nu al een waarde hebben van 200 tot 500 miljard dollar. Er wordt gewag gemaakt van een jaarlijkse groei van tien procent.

Sommige financiële analisten vrezen dat westerse financiële instellingen daardoor beïnvloed zullen worden door een conservatieve islamitische agenda. Vele bankiers op het World Economic Forum stelden volgens de Britse omroep BBC echter dat deze bankdiensten zorgen voor eerlijker en ethische financiële transacties.

Alexander Theocharides, een topman van de islamitische bank Faisal Finance, kondigde aan het concept van ethische investeringen ook in het westen beschikbaar te willen stellen. “Iedereen, ook niet-moslims, kan de voordelen plukken van de islamitische financiële producten,” stipte hij aan.

Buiten de Golf-regio zijn inmiddels ook Zwitserland en Maleisië centra van islamitisch bankieren geworden. Bij sharia-banking mag er geen intrest gevraagd of betaald worden. Bovendien mag er ook niet geïnvesteerd worden in projecten die niet in overeenstemming zijn met de islamitische wet, zoals gokken en alcohol.

Islamitische banken zijn nochtans geen liefdadigheidsinstellingen. De banken en de klanten delen het risico van een investering en verdelen ook de geboekte winsten volgens vooraf gemaakte afspraken. De sector ziet een potentiële markt van meer dan één miljard moslims, waarvan er velen bankinstellingen uitzoeken die hun religieus geloof delen.

Volgens financiële analisten hebben klanten uit het Midden-Oosten de voorbije jaren miljarden dollars weggehaald bij de traditionele westerse banken. Ze zouden immers bevreesd geweest zijn voor nieuwe, strikte financiële wetten na de aanslagen op de WTC-torens in New York. Dat geld zou grotendeels getransfereerd zijn naar islamitische banken.

Er is echter nog altijd geen vastgelegde norm over islamitisch bankieren, al zou daar in een aantal islamitische landen wel aan gewerkt worden. In meer liberale landen zoals Egypte en Jordanië wordt het betalen van intrest bovendien veel meer aanvaard dan in de conservatievere landen zoals Saudi-Arabië.