managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 2nd, 2006

Fiat maakt gebruik van de optie om alle aandelen in Ferrari van Mediobanca terug te kopen. Daarmee krijgt het Italiaanse concern 85 procent van de aandelen van Ferrari in handen. Fiat betaalt € 892 miljoen voor het pakket, terwijl het belang voor 775,2 miljoen euro van de hand werd gedaan. Tot in 2002 had Fiat 90 procent in handen, maar verkocht toen een deel van zijn belang. De Italiaanse bank Mediobanca kreeg 28,3 procent in handen, een investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi 5 procent. Het deel van Mediobanco wordt nu teruggekocht, waardoor Fiat 85 procent van Ferrari in handen heeft. De resterende vijftien procent blijft in handen van Piero Ferrari (5 procent), nazaat van Enzo Ferrari, en Mubadala Development Company dat een Ferrari-pretpark in Abu Dhabi gaat neerzetten.

De auto’s van Porsche blijven de showrooms uitvliegen. In het op 31 juli afgesloten boekjaar steeg het aantal verkochte auto’s van het Duitse merk met 9,5 procent tot een record van 96.794, blijkt uit de voorlopige cijfers. Porsche komt later dit jaar met de definitieve jaarcijfers. Ook de omzet bereikte een nieuw record. Die steeg met 10,6 procent tot ongeveer 7,27 miljard euro. Vooral de Porsche Boxter, Cayman en 911 waren populair. Ook de nieuwe 911 Turbo deed het erg goed. Vooral in Rusland, het Midden-Oosten en China was de vraag groot, aldus Porsche. De verkoop van de Cayenne-terreinwagen viel echter terug. Porsche verwacht dat de winst over het afgelopen boekjaar sterker is gestegen dan de omzet. Dat komt deels door de verkoop van bepaalde bedrijfsonderdelen. Vorig jaar realiseerde het bedrijf uit Stuttgart met 1,24 miljard euro zijn hoogste bedrijfsresultaat ooit.

De Verenigde Staten sluiten zich aan bij het door de Raad van Europa aangenomen anti-cybercrimeverdrag. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken vrijdag bekendgemaakt. De Verenigde Staten zijn met ingang van 1 januari volgend jaar partij bij het verdrag, dat voorziet in verregaande bevoegdheden voor het afluisteren van internetverkeer en voor grensoverschrijdende gegevensuitwisseling. Het anti-cybercrimeverdrag maakt het mogelijk dat internetverkeer in real time wordt afgeluisterd en schept de juridische voorwaarden om dataverkeer op te slaan. Ook zijn onder meer schendingen van het auteursrecht en het verspreiden en beschikbaar maken van kinderporno via internet strafbaar gesteld. Bij het op 1 januari 2004 in werking getreden verdrag zijn op dit moment 43 landen aangesloten.

Eenvoudige, kleine games zoals tetris en online puzzels worden het meest gespeeld door vrouwen van boven de veertig jaar. Deze vrouwen van middelbare leeftijd grijpen naar de games om zo eenvoudig van stress af te komen. Dat blijkt uit twee onderzoeken in opdracht van RealNetworks en PopCap Games. Het gaat om de korte games die op het internet worden aangeboden. De spelletjes worden door vrouwen tussen andere bezigheden door gespeeld, en worden daarna weer weggeklikt. In verhouding tot de gehele gamesindustrie is de online-gamesmarkt relatief klein. Games voor spelcomputers zijn aanzienlijk populairder. Deze markt wordt juist gedomineerd door jonge mannen die vaak uren achtereen games spelen.

De Britse fabrikant Kettle Chips brengt binnenkort chips op de markt met biersmaak. Het bedrijf heeft een contract gesloten met bierbrouwer Adnams om chips te maken die de smaak van smeuïge kaas en bitter bier combineren. De nieuwe chips hebben de naam ‘Mature cheddar with Adnams Broadside Beer’ meegekregen. Kettle chips bracht al eerder chips met een smaak van blauwe stilton kaas met port uit, en chips die smaken naar een mengsel van cheddar-kaas met bourgondische wijn. De nieuwe chips zullen verkocht worden in winkels en cafés.

Zuid-Korea is van plan tweedehands-Patriot-luchtafweerraketten te kopen van Duitsland. Verder wil het land onderdelen kopen in de Verenigde Staten om zo de defensie in het luchtruim op peil te houden. Dat maakten militaire autoriteiten in Seoul bekend. Zuid-Korea wil de Nike-raketten die het nu nog heeft, vervangen. Het land gebruikt die al ongeveer veertig jaar. Als de aankoop doorgaat, worden het de eerste Patriots van Zuid-Korea zelf. De Verenigde Staten hebben bijna 30.000 militairen in het land gestationeerd, die wel zijn uitgerust met de Patriot-luchtafweerraketten. Zuid-Korea wilde in het jaar 2000 ook al Patriots kopen. Het ging toen om een mogelijke order van 48 stuks die uiteindelijk niet doorging wegens onenigheid over de kosten. Het Duitse leger heeft een reorganisatie achter de rug, waardoor een onbekend aantal luchtafweerraketten overbodig zijn geworden.

De Europese Commissie wil de volgende twee jaar de visvangst in diepzeeën drastisch aan banden leggen. Dat heeft commissaris voor visserij Joe Borg aangekondigd. Soorten als de diepzeehaai, de zwarte degenvis en de lom leven in de donkere diepte van de zee. Ze groeien langzaam en reproduceren zich heel traag, waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn voor overbevissing. Volgens wetenschappers is het voortbestaan van sommige stocks in gevaar. Daarom stelt Borg drastische vangstbeperkingen voor. De Commissie denkt meer bepaald aan een afname van de reële vangst van de meest kwetsbare soorten, zoals de diepzeehaai, met 33 procent in 2007 en nog eens met 33 procent in 2008.

De Belgische senioren brengen meer tijd voor het televisiescherm door dan de senioren van andere Europese landen. Dat blijkt uit statistieken die Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, vrijdag heeft verspreid. Volgens Eurostat kijken de Belgische mannen ouder dan 65 jaar gemiddeld drie en een half uur per dag naar televisie. De Belgische vrouwen klokken af op drie uur en zeven minuten. Uit de statistische gegevens van veertien Europese landen blijkt dat enkel de Hongaarse senioren nog meer tijd spenderen aan de beeldbuis. Daar gaat het respectievelijk om drie uur en 44 minuten bij de mannen en drie uur en 38 minuten bij de vrouwen. Samen met onder meer Slovakije, Oostenrijk en Frankrijk noteren België en Hongarije ook de laagste tewerkstellingscijfers voor senioren. In de categorie 60- tot 64-jarigen haalt België een tewerkstellingsgraad van 17 procent. In de categorie 65- tot 69-jarigen strandt België op 2,5 procent. In die categorie scoort enkel Slovakije slechter.

Een Kuifje-album ‘Vlucht 714’, door Hergé opgedragen aan koning Leopold III en zijn echtgenote prinses Lilian, is zaterdag op een veiling in Brussel voor 9.600 euro gekocht. Vlucht 714 is het 22ste album uit de Kuifje-reeks. Het verscheen voor het eerst in 1968. Het geveilde exemplaar bevat ook een wenskaart ter gelegenheid van Kerstmis. De Galerie Moderne uit Brussel veilde zaterdag meer dan 300 loten. Een illustratie van Hergé uit een Kuifje-weekblad uit 1951 ging voor 32.400 euro van de hand. Een exemplaar van het Kuifje-album ‘Kuifje en de Picaros’ werd voor 8.400 euro geveild. Een beeldje in hars van kapitein Haddock, dat in 1987 werd vervaardigd, werd voor 2.880 euro verkocht. Voor een tekening in Chinese inkt van kapitein Haddock had iemand 3.120 euro over.

Volgens het tijdschrift Food and Chemical Toxicology voegen de makers van sommige sigarettenmerken de laatste tijd pruimensap, cacao of honing toe aan hun product, dit om een betere smaak te verkrijgen die aanslaat bij jongeren. Ook wordt de geur van tabaksrook hierdoor minder indringend en zetten de luchtwegen uit, waardoor dieper geïnhaleerd kan worden. Daarenboven worden de smaak van gecarameliseerde suiker en de zoete geur vooral op prijs gesteld door beginnende, jonge rokers. Volgens Deborah Arnott, de directeur van een Britse organisatie die de gevaren van roken voor de gezondheid in kaart brengt, gaat het om een cynische poging van de fabrikanten om de klanten te vervangen die ze elk jaar met hun product doden. Een wetenschapper die werkt voor de British American Tobacco company, een van de genoemde bedrijven, geeft toe dat er inderdaad suikers aan de sigaretten worden toegevoegd, maar ontkent dat het de bedoeling is jongeren aan te zetten tot roken.

Meer Nieuws