managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Yahoo geeft mailcode vrij

Posted by managing21 on oktober 2nd, 2006

Het internetbedrijf Yahoo gaat de code van zijn mailprogramma vrijgeven. Daarmee wil het bedrijf uit Californië onafhankelijke programmeerders aanmoedingen om nieuwe toepassingen voor het mailprogramma te ontwikkelen. Dat zou duizenden potentiële mailtoepassingen moeten opleveren.

Yahoo Mail wordt op dit ogenblik wereldwijd gebruikt door 257 miljoen mensen. Volgens analisten is het vrijgeven van de mailcode de grootste beslissing binnen de online industrie om onafhankelijke programmeerders bij de ontwikkeling van de nieuwe toepassingen in te schakelen.

“Yahoo is een heel groot bedrijf, maar we kunnen niet alle toepassingen uitbouwen die de gebruiker eventueel wenst,” vertelde Chad Dickerson, woordvoerder van de development-afdeling van het internetbedrijf, aan het persbureau Reuters. Volgens hem zou Yahoo Mail aanleiding kunnen geven tot tienduizenden nieuwe toepassingen.

Open toepassingen zoals Google Maps en Flickr hebben volgens het persbureau een nieuwe golf van programmering doen ontstaan waarbij ontwikkelaars toepassingen van verscheidene bedrijven kunnen combineren om zogenaamde hybride webproducten of mashups te realiseren. In dat kader past ook de Yahoo Hack Day, waarbij meer dan vijfhonderd jonge programmeurs worden uitgenodigd om met Yahoo-producten nieuwe toepassingen te ontwikkelen.

Het vrijgeven van de mailcode zou ertoe moeten leiden dat geïndividualiseerde versies van het e-mailprogramma kunnen gecreëerd worden of de indeling van de informatiestroom aangepast wordt aan individuele voorkeuren van de gebruiker. Veiligheidsproblemen zijn er volgens Dickinson niet te vrezen, aangezien Yahoo de absolute controle over de gebruikersnamen en paswoorden blijft behouden.

Yahoo is niet de enige die een aantal toepassingen van zijn technologie vrijgeeft. Eerder deden bedrijven zoals Amazon, eBay, Google, IBM en Microsoft al gelijkaardige stappen. De mailcode van Yahoo zou nog dit jaar worden vrijgegeven. Het bedrijf zegt te hopen dat ook andere mail-aanbieders zoals Gmail en Hotmail het voorbeeld van Yahoo zullen volgen.