managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

YouTube is forum voor extreem rechts

Posted by managing21 on oktober 2nd, 2006

De ultrarechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) heeft een eigen kanaal voor videonieuws gelanceerd. Daarin wordt beweerd nieuws te brengen dat door de andere media consequent wordt verzwegen. Volgens de Britse krant The Independent gaat het echter vooral om samenkomsten van neo-Nazi’s en buitenlandse criminelen die onschuldige Duitsers aanvallen.

De NPD heeft bij verkiezingen in een aantal Duitse deelstaten recent winsten geboekt en wil met zijn videonieuws nieuwe volgelingen winnen. “De gevestigde media weigeren ons te erkennen als een democratische partij,” aldus NPD-woordvoerder Klaus Beier. “We moeten dan ook een eigen manier vinden om ons publiek te bereiken.”

De partij kondigde aan om weldra met een wekelijks online nieuwsprogramma te starten. De voorpremière daarvan werd al geplaatst op de sociale netwerksite YouTube, een kanaal dat volgens The Independent al veel door neo-Nazistische bewegingen wordt gebruikt. “Het programma belichtte een partijmars ter ere van Rudolf Hess, de rechterhand van Adolf Hitler en verhalen over een Keuls woonproject dat buitenlanders probeert te weren en een tentoonstelling in Teheran die de uitroeiing van de Joden ontkent.

De video werd bij YouTube al vlug van het internet gehaald, maar de NPD zegt dat het nieuwsprogramma tegen het jaarcongres van de partij in november volledig online zal zijn. In 2004 probeerde de Duitse regering probeerde de NPD te verbieden, maar dat werd door de rechtbank verworpen. “De meeste Duitsers geloven niet dat de NPD door een verbod kan verslagen worden,” aldus nog The Independent.