managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 3rd, 2006

Het strengere Amerikaanse handelsembargo heeft Cuba in één jaar, van juli 2005 tot afgelopen juli, ruim vier miljard dollar gekost. Dat heeft het Cubaanse ministerie van buitenlandse zaken maandag bekendgemaakt. In de periode daarvoor bedroeg de schade 2,8 miljard dollar. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die de afgelopen veertien jaar het embargo jaarlijks veroordeelde, laat zich hier binnenkort opnieuw over uit. De regering van George Bush heeft niet alleen het handelsembargo aangescherpt, maar heeft het Amerikanen ook moeilijker gemaakt om naar Cuba te gaan. Vorig jaar bezochten 101.000 Amerikanen het eiland in de buurt van Florida, terwijl dat er in 2003 nog twee keer zoveel waren. Amerikanen die voor de eerste keer het reisverbod negeren, krijgen doorgaans een boete van omgerekend bijna zesduizend euro, aldus het ministerie van financiën.

Iran heeft als oplossing voor het conflict over zijn nucleaire programma voorgesteld dat Frankrijk uranium voor het land gaat verrijken. De Franse bedrijven Eurodif en Areva zouden volgens het voorstel, dat dinsdag werd verwoord door de tweede man van het Iraanse atoomenergiebureau, een consortium moeten vormen, dat in Iran uranium gaat verrijken. Westerse landen eisen van Iran dat het stopt met het verrijken van uranium en het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) toezicht laat houden op zijn nucleaire programma. Dat programma is volgens Iran slechts bedoeld om kenenergie op te wekken, maar volgens het Westen is Iran bezig kernwapens te ontwikkelen. Frankrijk is een van de landen die Iran proberen te overreden geen uranium meer te verrijken en wekt zelf 75 procent van zijn elektriciteit op door middel van kernenergie.

Zowat 5.500 mensen hebben vorige week een bezoek gebracht aan het Munch-museum in het Noorse Oslo om er een blik te werpen op de schilderijen ‘De Schreeuw’ en ‘Madonna’ van Edvard Munch, die in 2004 gestolen en eind augustus teruggevonden werden. Dat zijn meer bezoekers op vijf dagen dan er in de hele maand september 2005 geteld waren, aldus de museumwoordvoerder. De doeken verdwijnen nu uit het museum voor restauratie. De twee schilderijen, die gezamenlijk ongeveer 80 miljoen euro waard zijn, werden op 22 augustus 2004 op klaarlichte dag gestolen uit het museum van Oslo. Op 31 augustus van dit jaar vond de politie de doeken terug. Hoe de vondst tot stand kwam, is nu nog steeds onduidelijk. De twee werken kwamen niet geheel onbeschadigd uit hun avontuur. Zo heeft ‘Madonna’ twee gaatjes en een scheur zo groot als een groot muntstuk. Van ‘De Schreeuw’ werd een hoek ingedrukt. De restauratie zal naar schatting een jaar duren, maar eerst werden de doeken nog enkele dagen aan het publiek getoond.

In 2005 waren er op de tarmac van de luchthaven van Zaventem 175 aanrijdingen. Dat is gemiddeld één aanrijding om de twee dagen. Er zijn wel steeds minder aanrijdingen waarbij vliegtuigen betrokken zijn. Op de tarmac van de luchthaven is het vaak een wirwar van vliegtuigen, tankwagens en bagagekarretjes. Die drukte leidt al eens tot aanrijdingen. Zo botsten enkele weken geleden nog twee vrachtvliegtuigen tijdens het taxiën. Uit cijfers van minister Renaat Landuyt blijkt dat er vorig jaar 175 aanrijdingen waren. Dat is een stijging tegenover 2004 (152), maar een daling tegenover 2000 (333). Het aantal aanrijdingen waarbij een vliegtuig betrokken is, neemt sinds 2000 sterk af. Zo waren er in 2000 nog 172 aanrijdingen met vliegtuigen, vorig jaar waren dat er maar 32. Anderzijds is het aantal aanrijdingen zonder vliegtuig gestegen van 121 in 2004 tot 143 in 2005. De snelheid op de luchthaven van Zaventem is beperkt tot 30 kilometer per uur op de dienstwegen en tot 5 kilometer per uur op de standplaatsen van de vliegtuigen.

Maandag is een nieuwe gaspijpleiding tussen Noorwegen en Groot-Brittannië in gebruik genomen, zo maken de Noorse oliebedrijven Statoil en Norsk Hydro bekend. De nieuwe pijplijn zal op termijn 20 procent van de Britse aardgasbehoefte kunnen aanvoeren.De nieuwe gaspijpleiding, Langeled, is de tweede die Noorwegen en Groot-Brittannië met elkaar verbindt. Vorige week zijn de eerste gasleveringen gebeurd. Op termijn zal de pijpleiding een capaciteit hebben van 20 miljard kubieke meter per jaar. Dat moet voldoende zijn om aan 20 procent van de Britse vraag naar aardgas te voldoen. De pijpleiding van 1.200 kilometer lang zal de langste onderzeese gasleiding ter wereld zijn. Met de al bestaande gaspijplijn Vesterled, die jaarlijks ongeveer 12 miljard kubieke meter gas kan vervoeren, zal Noorwegen na verloop van tijd bijna een derde van de Britse gasbehoefte kunnen dekken.

Eind juni 2006 was zowat 194 miljoen euro van de Belgische biljetten die eind 2001 nog in omloop waren, nog niet teruggekeerd naar de Nationale Bank. Belgen met oude Belgische biljetten kunnen die ongelimiteerd in de tijd inruilen bij de Nationale Bank. In Nederland is daar maar tijd voor tot 2032. “Alle oude Belgische biljetten die uitgegeven zijn door de Nationale Bank na 1944, kunnen zonder tijdslimiet ingeruild worden,” aldus Kristin Bosman, woordvoerster van de Nationale Bank. “Dagelijks komen mensen nog biljetten binnenbrengen. Meestal zijn het wel eerder kleine bedragen.” Eind juni 2006 was 5,3 procent van de biljetten die eind 2001 nog in omloop waren, nog niet ingeruild. Dat vertegenwoordigt 193,6 miljoen euro in oude Belgische biljetten. De inruiling van Belgische munten is ondertussen niet meer mogelijk. “Munten konden maar tot 31 december 2004 ingewisseld worden,” aldus Bosman. Van de Belgische munten die eind 2001 nog in omloop waren, is 51,6 procent nooit ingeleverd. Dat is een bedrag van 188 miljoen euro dat definitief niet teruggekeerd is.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken en Handel, Ban Ki-moon, is vrijwel zeker van zijn verkiezing als nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij heeft vier informele stemrondes onder de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad gewonnen. De ambtstermijn van Kofi Annan loopt eind dit jaar af. Met name China wil dat zijn opvolger uit Azië komt. De laatste Aziaat die de Verenigde Naties leidde was de Birmees U Thant. Zijn ambtsperiode liep van 1961 tot 1971. De andere sectarissen-generaal waren de Brit Gladwyn Jebb (1945-1946), de Noor Trygve Lie (1946-1952), de Zweed Dag Hammerskjöld (1953-1961), de Oostenrijker Kurt Waldheim (1972-1981), de Peruaan Javier Pérez de Cuéllar (1972)1981) en de Egyptenaar Boutros Boutros-Ghali (1992-1996).

Zoekmachine Google heeft de garage gekocht waarin Sergey Brin en Larry Page het bedrijf tijdens hun studie oprichtten. Brin en Page huurden de garage in het Californische Menlo Park in 1998 voor 1700 dollar per maand van een vriendin, die de extra inkomsten gebruikte om de hypotheek op het bijbehorende huis te betalen. De vrouw, Susan Wojcicki, zou een jaar later bij Google in dienst treden als marketeer. Ze werkt nog altijd bij de zoekgigant. Google, dat niet alleen de garage maar ook het huis heeft gekocht, vierde afgelopen week zijn achtste verjaardag. Het groeide in de afgelopen jaren uit tot de grootste zoekmachine op internet. Wat het bedrijf precies met het pand gaat doen is niet bekend gemaakt, maar volgens een woordvoerder wil Google het als onderdeel van de bedrijfshistorie behouden.

De Amerikanen Andrew Z. Fire en Craig C. Mello krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Medicijnen voor hun onderzoek naar de beheersing van genetische informatiestromen. Dat heeft het Nobelcomité maandag in het Zweedse Stockholm bekendgemaakt. Fire (1959) is onder meer verbonden aan de universiteiten van Stanford en Massachusetts en Mello (1960) is werkzaam aan de universiteiten van Massachusetts en Harvard. Zij krijgen de onderscheiding voor hun onderzoek naar het mechanisme waardoor bepaalde genen kunnen worden uitgeschakeld, de zogenoemde RNA-interferentie. Fire en Mello publiceerden al in 1998 over hun vinding. Dubbelstrengst-RNA (rubonucleïnezuur) dirigeert de aanmaak van eiwitten. Fire zei maandag in een reactie de waardering voor zijn werk zeer op prijs te stellen. Mello reageerde iets uitbundiger en liet weten het nieuws nog steeds niet helemaal te kunnen bevatten. Mello zei dat hij een deel van het prijzengeld waarschijnlijk aan een goed doel wil schenken. Fire zei geen idee te hebben wat hij met het geld ging doen.

De garnalen in de Westerschelde zijn in de war. Het water is verstoord door stoffen die hun hormonale werking veranderen. Het gaat om verfcomponenten van schepen, hormonen van menselijke aard, maar ook om pesticiden. Daardoor zijn er op sommige plaatsen meer vrouwtjes dan mannetjes. Het effect op de voedselketen en dus op de mens is nog niet onderzocht. Professor Colin Janssen van het Laboratorium voor Milieutoxicologie van de Gentse universiteit zocht de jongste vier jaar met het onderzoeksschip Belgica naar hormoonverstorende stoffen in het Scheldewater van Temse tot de monding in de zee. Het resultaat is niet fraai. “Sommige hormoonverstorende stoffen komen in veel te hoge concentraties voor,” zegt hij. De zwaarste vervuiling is gemeten in Antwerpen en aan de monding van het kanaal Gent-Terneuzen. De gevolgen blijven niet uit. “We hebben het effect op de aasgarnalen onderzocht,” legt Janssen uit. “De diertjes reproduceren zich al op een andere manier. Mannetjes krijgen vrouwelijke kenmerken. Dat leidt op sommige plaatsen tot een verstoring van de populatie. De verhouding mannetjes-vrouwtjes verandert.”

Meer Nieuws