managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 4th, 2006

De Europese Commissie betaalt een consortium van het Amerikaanse technologieconcern Hewlett-Packard en een dochterbedrijf van France Télécom 210 miljoen euro voor de aanleg van een nieuw communicatiesysteem. Hewlett-Packerd en Equant zullen een zeer streng beveiligd intern communicatienetwerk realiseren dat de huidige systemen deels vervangt. Het gaat om een netwerk op Europees niveau dat de instellingen van de Europese Unie en nationale overheden in staat stelt om onderling gevoelige data veiliger en efficiënter uit te wisselen. Het gaat onder meer om immigratiegegevens, bestanden van justitie en politie en geldtransacties.

Luchtvaartmaatschappijen moeten opnieuw langer wachten op de levering van het dubbeldekstoestel van Airbus, de A380. Vliegmaatschappij Emirates uit Dubai maakte dinsdag bekend dat de levering van de eerste toestellen nog eens tien maanden langer zal duren. De luchtvaartmaatschappij beraadt zich op de situatie. Emirates is tot nu toe de grootste afnemer van de A380. Het bedrijf heeft er 43 bij Airbus besteld. Pas in augustus volgend jaar kan het toestel in gebruik worden genomen. Ook de Britse maatschappij Virgin Atlantic heeft van Airbus te horen gekregen dat de productie van de A380 nog langer gaat duren dan was voorzien. Twee keer eerder meldde Airbus zelf dat de A380 niet op tijd klaar is. Er zijn problemen met de bedrading in het toestel, dat wel al enkele proefvluchten heeft gemaakt. Door de vertraging van de A380 verloor moederconcern EADS in juli meer dan een kwart van zijn beurswaarde.

Het Russische Gazprom, het grootste gasconcern ter wereld, heeft de winst in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar weten te verdubbelen. Het staatsbedrijf profiteerde van hogere gas- en olieprijzen. De nettowinst steeg naar 191 miljard roebel (5,6 miljard euro) van 92,4 miljard roebel in het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet steeg van 339,2 miljard roebel naar 585,9 miljard. Winst en omzet waren royaal boven de verwachting van financiële markten. Gazprom zag de verkoop van aardgas aan Europa met de helft stijgen naar 228 miljard roebel. In de voormalige Sovjet-Unie was de omzettoename met 153 procent nog indrukwekkender. Het concern werd behalve door hogere prijzen ook geholpen door de overname van olieconcern Sibneft. De resultaten van die onderneming tellen sinds het laatste kwartaal van vorig jaar mee.

Het Britse olieconcern BP heeft in het derde kwartaal 0,6 procent minder olie en gas geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling hangt samen met de problemen bij het olieveld Prudhoe Bay in Alaska. De productie moest in Alaska eerder dit jaar deels worden stilgelegd nadat lekkage was ontstaan in een pijpleiding. BP maakte woensdag bekend dat de productie van olie en gas in de afgelopen drie maanden is uitgekomen op het equivalent van 3,8 miljoen vaten per dag. In het derde kwartaal van 2005 was dat nog ruim 3,82 miljoen. Analisten gingen in hun ramingen uit van een stijging. Daarbij namen ze onder meer in overweging dat orkanen dit jaar de productie van de oliemaatschappij in de Golf van Mexico niet hebben verstoord.

De Europese Unie gaat toch heffingen opleggen voor de import van Chinese en Vietnamese schoenen. Een voorstel daartoe van eurocommissaris Peter Mandelson (Handel) werd door de EU-landen woensdag net niet verworpen. Twaalf landen waren tegen het voorstel van Mandelson, dertien waren voor. Het voorstel van Mandelson is wel afgezwakt. Hij wou heffingen gedurende vijf jaar, maar de lidstaten werden het eens over twee jaar. De import van Chinese leren schoenen is tussen 2001 en 2005 met 1.000 procent gestegen. De import van Vietnamese schoenen met 100 procent. Een op elke negen paar schoenen in de EU komt momenteel uit China of Vietnam. Europese schoenfabrikanten hadden bij de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, geklaagd over oneerlijke concurrentie van de goedkope schoenenproducenten uit China en Vietnam. De Europese Federatie van Sportgoederenindustrie zei eerder dat de Commissie met haar voorstel de belangen van consumenten verkwanselt om een handjevol fabrikanten te beschermen.

De kathedraal in de Engelse stad Canterbury, het belangrijkste godshuis van de Anglicaanse Kerk, brokkelt af. Er is volgens de beheerders van het gebouw 74 miljoen euro nodig om de kathedraal te redden. De kathedraal dreigt te bezwijken door haar hoge leeftijd en de gevolgen van uitlaatgassen. Wanneer niet snel actie wordt ondernomen kan dat rampzalig zijn voor de 900-jarige kerk en zijn gebruikers. Geregeld vallen brokstukken van de gothische kerk, de daken lekken en de marmeren pilaren zijn eveneens beschadigd. Zonder reparaties dreigen delen van de kathedraal zo gevaarlijk te worden, dat ze moeten worden afgesloten voor het publiek. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen de dom. De restauratie neemt tien jaar in beslag.

Iran wil zijn nucleaire faciliteiten openstellen voor toeristen. Het staatspersbureau IRNA berichtte woensdag dat president Mahmoud Ahmadinejad hiervoor het groene licht heeft gegeven. Hij wil hiermee bewijzen dat de islamitische republiek slechts vreedzame bedoelingen heeft met haar nucleaire activiteiten. “Buitenlandse toeristen kunnen de Iraanse nucleaire locaties bezoeken nadat Ahmadinejad toestemming heeft gegegeven aan onze organisatie om te onderzoeken hoe dit moet gebeuren,” zei het hoofd van de Iraanse Toerisme en Culturele Erfenis Organisatie, Esfandyar Rahim Mashaii. IRNA gaf geen nadere details over de vorm van de bezoeken of wanneer die gaan beginnen.

Het computerconcern HP heeft privé-detectives in totaal meer dan 256.000 euro betaald om directeurs en journalisten te bespieden. Zo blijkt uit documenten van Security Outsourcing Solutions, die vrijgegeven werden door een parlementscommissie. Bestuursvoorzitter Patricia Dunn, die door het afluisterschandaal tot ontslag gedwongen werd, zette privé-speurders aan het werk om directeuren, twee werknemers en negen journalisten te bespioneren. Ze wilde zo nagaan waar de lekken naar de media vanuit de directiekamer vandaan kwamen. Dunn speelde zelfs even met het idee om leugendetectors te gebruiken. In de nasleep van de affaire zijn al vier toplui de laan uitgestuurd. HP gaf op 6 september toe dat speurders valse identiteitsgegevens gebruikten om toegang te krijgen tot telefoonopnames. Daarnaast vonden er ook afluisterpraktijken plaats en onwettig e-mailverkeer. De lekken in de pers hadden betrekking op spanningen tussen de raad van bestuur en Carly Fiorina, de toenmalige topvrouw van de groep.

De Amerikaanse vorsers John C. Mather en George F. Smoot hebben de Nobelprijs fysica 2006 gekregen voor hun werk over de oorsprong van de melkwegstelsels en de sterren. Dat heeft het Nobelcomité dinsdag laten weten. De laureaten mogen een cheque delen van 10 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 1,1 miljoen euro). Vorig jaar moesten twee Amerikanen, Roy Glauber en John Hall, en een Duitser, Theodor Hänsch, de Nobelprijs fysica delen voor hun werk over licht en optica. Maandag kregen twee Amerikanen, Andrew Z. Fire en Craig C. Mello, ook al de Nobelprijs geneeskunde. Zij werden onderscheiden voor de ontdekking van de zogenaamde RNA-interferentie.

De Commissie voor de Veiligheid van de Consumenten en de verbruikersorganisatie OIVO waarschuwen voor de onnodige paniek rond de zogenaamde gevaren van gsm-masten.Beide organisaties zeggen dat studies aantonen dat nadelige gezondheidseffecten van gsm-masten en draadloze netwerken niet aangetoond kunnen worden. De Commissie voor de Veiligheid van de Consumenten laat weten dat ze al vier jaar de website www.infogsm.be ter beschikking stelt van mensen die op zoek zijn naar objectieve en neutrale informatie. De inhoud werd voorbereid door leden van een werkgroep van de Commissie. In mei herinnerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) er nogmaals aan dat recente studies aantonen dat de sterkte van de radiofrequente (RF) velden van basisstations en draadloze technologieën, duizenden malen lager zijn dan de internationale limieten. Het lichaam zou zelfs vijf maal meer signalen van FM-radio en televisie absorberen dan signalen van basisstations.

Meer Nieuws