managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Virussen laten e-mail links liggen

Posted by managing21 on oktober 4th, 2006

E-mail bevat steeds minder virussen. Volgens het beveiligingsbedrijf Sophos was de voorbije maand nog maar één op de driehonderd mailtjes besmet. Dat is een laagterecord. De onderzoekers van Sophos stellen dat cybercriminelen meer en meer hun toevlucht nemen tot gerichte aanvallen, bijvoorbeeld via een zogenoemd Trojaans paard.

Sophos telde in september ruim vierduizend nieuwe bedreigingen. Dat is twee keer zo veel als de maand voordien. Die gerichte aanvallen zijn volgens het bedrijf gevaarlijker dan de ouderwetse virussen, omdat ze moeilijker te detecteren zijn. Trojaanse paarden vermommen zich immers als een normaal programma. Netsky en Mytob blijven het meest voorkomende e-mailvirussen.

Virussen, kwaadaardige software en e-mail vormen trouwens het merendeel van de computerproblemen waarvoor beroep gedaan op een helpdesk. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse computerassistentiebedrijf Guidion. Daarbij wordt gesteld dat vrouwen beter in het oplossen van computerproblemen dan mannen.

Volgens Guidion zijn de dames perfect in staat om een klein computerprobleem op te lossen. Indien ze wel de hulp van een deskundige inschakelen, dan gaat het meestal om een ingewikkeld probleem. Meer dan de helft van de mannen belt met problemen die binnen tien minuten kunnen worden opgelost. De computerproblemen waar de dames voor bellen, blijken in bijna driekwart van de gevallen langer dan tien minuten nodig te hebben om opgelost te worden.