managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Taiwan grootste spamland van de wereld

Posted by managing21 on juni 11th, 2006

De meeste spamservers staan opgesteld in Taiwan. Dat blijkt uit een onderzoek van de internetbeveiliger CipherTrust. Bovendien blijven steeds meer ongewenste berichten op het e-mailnetwerk gezet te worden. Dat heeft volgens CipherTrust vooral te maken met het feit dat spammers steeds handiger worden om filters te ontwijken.

Het onderzoek van CipherTrust wijst uit dat vorige maand 64 procent van alle spamservers gelocaliseerd werden in Taiwan. Daarna volgen de Verenigde Staten met 23 procent en China met 3 procent. In diezelfde periode nam het wereldwijde spamverkeer volgens het rapport toe met 20 procent.

Die toename is volgens CipherTrust vooral te wijten aan het feit dat spammers steeds handiger worden in het ontwijken van filters, onder meer door het gebruik van fotomails. De tekst wordt daarbij als een foto in de e-mail gezet, waardoor de filters de boodschap niet kunnen herkennen.

Om die berichten te kunnen ontcijferen, is er volgens CipherTrust een veel complexer technologie nodig. “Bovendien werkt deze optische technologie relatief traag en is ze ook niet bijzonder accuraat,” aldus de onderzoekers. Ze voegen er aan toe dat de stijging van spam ook te maken heeft met het verdwijnen van de antispam-activiteiten van Blue Security, die honderdduizenden klanten had en spammers met hun eigen wapens bestreed door het massaal bombarderen van spamservers met berichten.

CipherTrust merkt tenslotte nog op dat in mei ongeveer 7,4 miljoen nieuwe zombie-computers zijn opgedoken. Die computers zijn door spammers geïnfecteerd en sturen ongewild spamberichten door naar andere computers. Ongeveer 24 procent van de zombie-computers is gevestigd in China, 9,4 procent in de Verenigde Staten en 7,5 procent in Duitsland.