managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 5th, 2006

In Antwerpen wordt deze week een uitzonderlijke ruwe diamant van 603 karaat verkocht. De witte diamant werd ontdekt in de Lentsengmijn in het Afrikaanse koninkrijk Lesotho. Het is volgens Mamphono Khaketla, de minister van mijnbouw van Lesotho, de vijftiende grootste diamant die ooit werd gevonden en de grootste ontdekking van deze eeuw. De Belofte van Lesotho – zo heet de diamant – is door diamantexperts ondergebracht in de klasse D, die voorbehouden is voor de meest uitzonderlijke kleur die een diamant kan hebben. De Hoge Raad voor de Diamant is opgetogen dat de verkoop van de Belofte van Lesotho in Antwerpen plaatsvindt. “Dat bevestigt onze status van internationaal diamantcentrum,” aldus Philip Claes van de Hoge Raad. Kandidaat-kopers moeten hun bod onder gesloten omslag doen.

De ING-bank is in de race voor het hoofdsponsorschap van het Formule 1-team van Renault. “We kijken naar mogelijkheden om onze naamsbekendheid te verbeteren en een hoofdsponsorschap van een Formule 1 team zou daar op mondiaal niveau voor kunnen zorgen,” aldus het bedrijf. Er werden geen financiële details bekend gemaakt, maar volgens sommige bronnen zou het gaan om een vijfjarige overeenkomst van 50 miljoen euro per jaar. ING is op sponsorgebied op dit moment nog niet actief in de racewereld. Op sportgebied sponsort het bedrijf tot nu toe alleen marathons, waaronder die van New York. Naast de sponsoring van het Renault team kijkt de bank ook naar de mogelijkheid om als baansponsor actief te worden in de Formule 1. Behalve in de sportwereld is ING ook actief als sponsor in de kunst- en cultuursector, Als de deal doorgang vindt volgt ING het sigarettenmerk Mild Seven op als hoofdsponsor van Renault F1. Vanaf volgend seizoen is tabaksreclame niet langer toegestaan in de Formule1.

De luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een bod uitgebracht van 1,48 miljard euro op Aer Lingus. Ryanair heeft al een belang van 16 procent in de Ierse luchtvaartmaatschappij, die bijna volledig in handen was van de Ierse staat. Door de overname zou een luchtvaartmaatschappij ontstaan die de concurrentie aankan met grote Europese luchtvaartallianties. Deze vervoeren respectievelijk zeventig miljoen, 75 miljoen en 63 miljoen passagiers per jaar. De combinatie van Ryanair en Aer Lingus vliegt op ongeveer vijfhonderd routes, waarvan er slechts zeventien worden gedeeld. Aer Lingus vliegt in tegenstelling tot Ryanair ook op transatlantische routes. “Dit bod is een unieke mogelijkheid voor de vorming van een sterke luchtvaartmaatschappij voor Ierland en de rest van Europa met meer dan vijftig miljoen passagiers per jaar,” aldus Ryanair-topman Michael O’Leary. Ryanair wil Aer Lingus voor 100 procent overnemen, maar neemt ook genoegen met een meerderheidsbelang van 50,1 procent, aldus O’Leary. De Ierse overheid behield na de beursgang ruim een kwart van de aandelen van de voormalige staatsluchtvaartmaatschappij over.

Airbus heeft vijftien jaar nodig om concurrent Boeing in te halen en weer voorbij te streven. Dat stelt de topman van de Europese vliegtuigbouwer, Christian Streiff, in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. De superjumbo A380 had positief moeten bijdragen aan de concurrentie met het Amerikaanse Boeing. Streiff sprak ook zijn zorgen uit over de ontwikkeling en productie bij het programma van de A400M, een militair transporttoestel. Airbus ligt volgens de topman nog wel op schema, maar ruimte voor vertraging is er niet meer. EADS, het moederbedrijf van Airbus, maakte onlangs bekend dat de superjumbo A380 vanwege productieproblemen nog later dan gepland wordt afgeleverd. EADS-topman Thomas Enders gaf toe dat het schema voor de A380 vanaf het begin ambitieus was. Vanwege de problemen bij de A380 kon Enders niet uitsluiten dat het programma voor een nieuw middelgroot passagiersvliegtuig, de A350 X-WB, geen gevaar zou lopen.

Manganese Bronze, de producent van de beroemde Londense taxi, is een joint-venture gestart met het Chinese Zhejing Geely Holding. De Aziatische partner gaat vanaf midden 2008 ongeveer 20.000 taxi’s per jaar produceren. Met de overeenkomst wil de fabrikant een nieuwe afzetmarkt aanboren. Manganese Bronze bezit 37,5 procent van de aandelen in het samenwerkingsverband. Voor het bedrijf vormt de samenwerking een gigantisch potentieel. In Groot-Brittannië bouwt het bedrijf nu 2.500 exemplaren per jaar. Bovendien zijn de productiekosten in Azië veel lager en pakt Zhejing Geely Holding zo’n 10 procent winst op de verkoop van auto’s. Daar hoopt Manganese Bronze van mee te profiteren. Ook gaat de Britse onderneming ervan uit dat Zhejing Geely Holding de Britten toegang verlenen tot goedkoper geproduceerde onderdelen. Daardoor kan ook in Groot-Brittannië voordeliger geproduceerd worden.

De Russische douane heeft een anderhalve kilometer lange, illegale vodka-pijplijn blootgelegd aan de grens met Letland. De pijplijn zat bijna twee meter onder de grond en werd toevallig ontdekt toen een aantal werkers nieuwe bomen wilden planten in het gebied. ”We hadden al onze vermoedens dat er iets niet pluis was over de grens,” vertelde de chef van de lokale grenspolitie Yakov Kabanov. ”We konden alleen nooit uitvissen wat. Als die bomen er nooit geplant waren, waren de smokkelaars er waarschijnlijk mee weggeraakt.” De twee huizen aan beide uiteinden van de pijplijn bleken leeg te staan. De politie heeft enkele verdachten verhoord.

De procureur van Californië heeft Patricia Dunn, de ex-voorzitster van de raad van bestuur van informaticagroep HP, in staat van beschuldiging gesteld in verband met het afluisterschandaal waarbij directeurs en journalisten werden bespied. Ook een voormalig kaderlid en drie privédetectives die de spionage verrichten, zijn in staat van beschuldiging gesteld. De aanklachten gaan van frauduleuze communicatie over onwettig gebruik van informaticagegevens tot inbreuk op de identiteit.Patricia Dunn werd twee weken geleden tot ontslag gedwongen door het afluisterschandaal. HP gaf begin september toe privédetectives te hebben ingeschakeld om journalisten en leden van de eigen raad van bestuur te bespioneren. Bedoeling was de oorsprong te achterhalen van lekken naar de pers. De speurders gebruikten onder meer valse identiteitsgegevens om toegang te krijgen tot telefoonopnames.

Het Amerikaanse autoconcern General Motors heeft de besprekingen met Renault en Nissan over de vorming van een alliantie woensdag na bijna drie maanden afgeblazen. De Franse en Japanse autofabrikanten zouden volgens GM een onevenredig voordeel bij de alliantie hebben, zonder daar voldoende compensatie tegenover te stellen. Renault en Nissan wilden een aanzienlijk belang verwerven in GM. Het Amerikaanse concern was daar niet bijster enthousiast over. Ook zou de opzet van de alliantie die Renault en Nissan wilden GM beletten om joint ventures aan te gaan met andere bedrijven. Renault en Nissan lieten weten dat compensatie indruist tegen de geest van iedere succesvolle alliantie. General Motors raakt steeds meer marktaandeel kwijt aan Aziatische concurrenten. De onderneming boekte vorig jaar meer dan 10,6 miljard dollar verlies.

Aan de Amerikaan Roger D. Kornberg is woensdag de Nobelprijs voor scheikunde toegekend. Kornberg wordt onderscheiden voor zijn onderzoek naar hoe genetisch opgeslagen informatie wordt gekopieerd door het eiwit producerende deel van cellen. Dit heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen in Stockholm bekendgemaakt. Kornberg heeft dit proces op moleculair niveau als eerste in beeld weten te brengen, en wel binnen de zogeheten eukaryotische cellen, die in tegenstelling tot bacteriën een volledige celbouw kennen met een celkern waarin het DNA is ingepakt. Alle dieren en planten zijn eukaryoten. Inzicht in de werking van dit proces is vooral voor de geneeskunde van groot belang. Verstoringen in het proces kunnen namelijk tot ziektes leiden, zoals kanker, hartaandoeningen en ontstekingen. De 59-jarige Kornberg is werkzaam aan de medische faculteit van de Stanford Universiteit in het Californische Palo Alto. Zijn vader, Arthur Kornberg, kreeg de Nobelprijs voor geneeskunde in 1959.

De populaire Nederlandse tv-serie ‘Baantjer’ begint deze maand aan het laatste seizoen. De nieuwe avonturen van rechercheur De Cock zijn vanaf 27 oktober te zien bij de Nederlandse commerciële zender RTL4. In het komende seizoen gebeuren naar verluidt hevige dingen. Zo ontmoet De Cocks rechterhand Vledder eindelijk de liefde van zijn leven. Oude bekende Vera Prins komt terug uit Australië en het café van Lowietje ontploft. Piet Römer vertolkt vanaf 1995 de rol van rechercheur De Cock en Victor Reinier speelt de rol van Vledder. Ook in Vlaanderen, te zien op de openbare omroep, is de reeks populair. Momenteel loopt op Eén het elfde seizoen. Wanneer het laatste seizoen van ‘Baantjer’ bij ons te zien zal zijn, is nog niet bekend.

Meer Nieuws