managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Mystery shopping wordt een echte bedrijfstak

Posted by managing21 on oktober 5th, 2006

Mystery shoppen begint steeds meer ingang te vinden. Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf wordt het zelfs een compleet nieuwe bedrijfstak. Steeds meer bedrijven doen er beroep op en steeds meer aanbieders zijn erin gespecialiseerd.

“Steeds vaker worden professionals ingehuurd om anoniem te kijken of een winkel aantrekkelijk is voor klanten,” aldus de Nederlandse krant. “Er komen ook meer bedrijven die erin zijn gespecialiseerd. Steeds meer bedrijven zien het nut in van mystery shoppen.”

Vroeger werd meestal naar de mening van de klant gevraagd wanneer die de winkel verliet. “Maar de klant kon dat vaak niet goed beoordelen,” aldus nog De Telegraaf. “Bovendien werden de controles verricht door de organisatie zelf, wat een subjectief oordeel genereerde.”

Nu wordt vooraf bepaald hoe de service zou moeten zijn, om dan kijken of dat in praktijk ook het geval is. “Alle gegevens van de shoppers worden daarna omgezet naar bruikbare informatie op het niveau van vestiging, regio en algehele organisatie,” voert de krant aan. “Het is een hulpmiddel om de vinger aan de pols te houden.”