managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Logistiek Vlaanderen moet alle troeven uitspelen

Posted by managing21 on oktober 5th, 2006

Vlaanderen en een aantal van zijn provincies, zoals Limburg en Antwerpen, zijn nog steeds absolute toplocaties voor logistiek en distributie in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van Cushman & Wakefield (C&W) en het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL). Maar tegen het einde van het volgend decennium dreigt Vlaanderen zijn toppositie te moeten inleveren aan het Franse Nord-Pas de Calais. Daarom roept het VIL op al zijn logistieke troeven uit te spelen om die koppositie alsnog veilig te stellen.

“De goede bereikbaarheid van de belangrijke markten, de uitstekende infrastructuur en de gunstige vastgoedprijzen zijn van een doorslaggevend belang voor de toppositie van logistiek Vlaanderen,” benadrukt Alex Van Breedam, algemeen directeur van het Vlaams Instituut voor de Logistiek. “Maar ook de Waalse provincies Luik en Henegouwen, waar grote inspanningen geleverd worden op logistiek gebied, behoren tot de absolute top.”

Wallonnië is op twee jaar tijd zelfs van een zevende naar een tweede positie opgeklommen. Daarna volgen Nord-Pas de Calais, Saarland en Ile-de-France. Deze laatste regio is echter van een tweede naar een vijde plaats teruggevallen. Alle Belgische provincies zitten trouwens in de top twaalf. Daarbij is het opmerkelijk dat de provindie Antwerpen op twee jaar tijd van de derde naar de vierde plaats is teruggevallen en met Henegouwen van plaats is gewisseld. Limburg blijft koploper, gevolgd door de provincie Luik.

Al even opvallend is de afwezigheid van Nederland, dat wereldwijd nochtans bekend staat als een distributieland. “Maar de vastgoedprijzen liggen er veel hoger in dan in België,” aldus VIL-onderzoeker Jef Van Doorslaer. “Bovendien kampt men er ook met een grotere schaarste aan bedrijfsterreinen. Limburg is nog de best scorende Nederlandse provincie en is terug te vinden op de elfde plaats.

Tegen het einde van het volgende decennium zal de situatie er volgens Alex Van Breedam echter lichtelijk anders uitzien. Dan neemt het Franse Nord-Pas de Calais de leiding over van Vlaanderen. “Tegen die tijd zal de Franse regio beter ontsloten zijn, maar toch nog met goedkope vastgoedtarieven kunnen werken,” aldus de VIL-directeur. Wallonië zal dan op een derde plaats staan, gevolgd door het Franse Est en het Duitse Saarland. Picardië-Champagne-Ardenne staat dan op een zesde plaats.

Toch ziet Alex Van Breedam voor Vlaanderen nog een kans om zich helemaal bovenaan te handhaven. “Maar dan moet de regio al zijn logistieke troeven uitspelen en aan een aantal randvoorwaarden voldoen, zoals een beheersing van de loonkosten en vastgoedkosten en het behouden van de knowhow op het gebied van logistieke opleidingen en talenkennis,” voert hij aan.

De grote Vlaamse troef wordt volgens de VIL-directeur de promotie van de Extended Gateway Vlaanderen. Daarbij worden niet alleen de grote logistieke draaischijven als Antwerpen en Gent als absolute toplocaties aangeboden, maar wordt Vlaanderen als één groot logistiek platform naar voor geschoten. “De terminal op het Albertkanaal in Meerhout is daarvan een schitterend voorbeeld,” voert hij aan. “Daar is een multimodaal platform uitgebouwd voor de scheepvaart, het spoorvervoer en het wegtransport.”

In dat verband doet hij nog een voorzichtige oproep om acht bruggen op het Albertkanaal te verhogen. “Daardoor wordt het kanaal immers toegankelijk voor de kustvaart,” voert hij aan. “Op die manier kunnen we een enorm hinterland bereiken.” Ook bloktreinen kunnen oplossingen vormen. “Zo onderzoeken we met Nike hoe we vanuit het distributiecentrum in Meerhout via het spoor de markt in Rusland en Spanje kunnen bereiken. We willen daarbij ook nog andere bedrijven geïnteresseerd maken.”