managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Web 2.0 lijkt te vergrijzen

Posted by managing21 on oktober 6th, 2006

De sociale netwerk-internet is aan het vergrijzen. Dat blijkt althans uit een studie van het onderzoeksbureau ComScore. Nochtans worden deze sociale netwerken vooral beschouwd als een medium van en voor jongeren, maar de gemiddelde leeftijd blijft er stijgen. Vermoed wordt dat deze trend zich nog verder zal doorzetten.

De gemiddelde leeftijd van de gebruikers van de sociale netwerksite MySpace ligt volgens ComScore inmiddels boven de 35 jaar. Bijna twaalf procent van de gebruikers is tussen twaalf en zeventien jaar oud, maar ook elf procent is ouder dan 55 jaar. De conclusie van ComScore wordt door de beheerders van MySpace bevestigd.

Er wordt wel opgemerkt dat veel jongeren zich op hun profiel jaren ouder voordoen dan ze in werkelijkheid zijn en dat ook veel ouders zich inschrijven om op die manier hun kroost te controleren. Maar ComScore stelt dat deze opmerkelijke vergrijzing al ruim een jaar aan de gang is. In augustus vorig jaar was amper 7,1 procent van de gebruikers van MySpace ouder dan 55 jaar, tegenover 24,7 procent jongeren tussen twaalf en zeventien jaar.

Deze evolutie zou zich nog verder doorzetten, want jongeren hebben de gewoonte af te haken wanneer volwassenen zich massaal met dezelfde activiteiten gaan bezighouden. Gelijkaardige websites zoals Facebook, Friendster en Xanga zouden hun jeugdig profiel echter wel langer blijken te houden.