managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Extra drie kilogram voor WK-kijkers

Posted by managing21 on juni 11th, 2006

Voetbalkijkers worden tijdens het wereldkampioenschap voetbal gemiddeld drie kilogram zwaarder. Dat blijkt uit een onderzoek van Duitse artsen. De voetbalfans komen volgens de onderzoekers zelf alleen in beweging om hun snack- en drankvoorraad aan te vullen en om goals te vieren. De favoriete voeding op de salontafel bestaat uit chips, zoutjes, bier en wijn. De conclusies van het Duitse onderzoek worden bevestigd door een enquête van het Nederlandse Voedingscentrum. 

“Hoewel het wereldkampioenschap een sportief evenement is, lijkt het een averechts effect te hebben op het beweegpatroon van voetbalkijkend Nederland,” aldus het Voedingscentrum. “Een kwart van de bezoekers komt alleen in beweging tijdens de rust om de snack- en drankvoorraad aan te vullen. Slechts vijf procent van hen zegt die tijd te benutten om zelf een balletje hoog te houden. Het enige dat de bankzitters nog wel in beweging kan brengen zijn de successen van het Nederlands elftal. Eén op drie zegt bij goalkansen op te springen en doelpunten uitbundig te vieren.”

Chips en zoutjes (39 procent), bier (24 procent) en wijn (15 procent) zijn volgens de Nederlandse enquête de favoriete voeding tijdens het kijken naar de wedstrijden. “Opvallend is dat eenderde van deze respondenten wel kiest voor de minder calorierijke snacks als Japanse mix, zoute stokjes of popcorn,” wordt er aan toegevoegd. “Tijdens de wedstrijden worden vooral afhaalmaaltijden- en ongezonde snelle happen het meest verorberd (36 procent). “Deze maaltijden bevatten meestal te veel verzadigd vet en te weinig groenten. Men zou beter Argentijnse empanades, Couscoussalade uit Ivoorkust en spiesen uit Servië & Montenegro eten.”