managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vinyl beleeft heropleving

Posted by managing21 on oktober 8th, 2006

De vinylplaat is wereldwijd aan een revival bezig. Dat zegt Marty O’Donnell van de de Nieuw-Zeelandse muziekketen Real Groovy. De omzet van tweedehandsplaten is volgens hem het voorbije jaar met vijftig procent gestegen en hij voegt er aan toe dat ook de verkoop van nieuwe exemplaren duidelijk in de lift zit.

Die evolutie heeft volgens hem vooral te maken met het feit dat vinyl een bijzondere uitstraling heeft. “Wanneer men een nummer download op een iPod of computer, heeft men niets fysiek in handen,” benadrukt hij. “Jongeren willen zichzelf uitdrukken en iets bezitten. Bovendien is de geluidskwaliteit op vinyl nog altijd veel beter dan in digitaal formaat.”

De groei van vinyl zet zich volgens O’Donnell door in alle muziekgenres. Volgens verzamelaar Clay Hepburn zorgt ook vooral het hoesontwerp voor een extra aantrekkingskracht. Bovendien is het volgens hem ook een investering, want vinyl heeft immers een verzamelwaarde.