managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 9th, 2006

De Chinese bank ICBC wil ruim 19 miljard dollar (15,2 miljard euro) ophalen met de grootste beursgang uit de geschiedenis. Dat hebben bronnen rond ’s lands grootste bank gemeten naar bezittingen zondag gemeld. ICBC begint maandag een omvangrijke campagne om beleggers te interesseren in de beursintroductie. De Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) krijgt bij de introductie een notering aan twee verschillende beurzen. Daarbij worden eind deze maand 35,4 miljard aandelen uitgegeven in Hongkong en 13 miljard in Shanghai. Daarmee wordt bijna 15 procent van het aandelenkapitaal van de bank genoteerd. Naar verwachting zal ICBC met de opbrengst van zijn beursintroductie recordhouder NTT Docomo onttronen. In 1998 haalde het Japanse telecomconcern 18,4 miljard dollar op met een beursgang. Die beursintroductie staat sindsdien te boek als de meest omvangrijke ooit. 

De nieuwe internationale luchthaven van Bangkok kampt met opstartproblemen. Het op 28 september geopende vliegveld heeft in het weekend 1200 stukken bagage verkeerd verwerkt. Het geautomatiseerde verwerkingssysteem faalde zaterdag opnieuw, met als gevolg dat vijftig soldaten de bagagestukken handmatig naar de juiste vliegtuigen moesten dirigeren. Dat heeft het vliegveld zondag bekendgemaakt. Alle bagage zou zondag naar de eigenaren zijn gestuurd. Volgens de krant Bangkok Post heeft Thai Airways al honderdduizenden euro’s aan schadevergoedingen moeten uitkeren sinds de opening van het vliegveld, nog geen twee weken geleden. Een vliegveldwoordvoerder omschreef de schadevergoedingen echter als een normaal onderdeel van de kosten en zei dat de hoogte ervan nog steeds acceptabel was. Het nieuwe vliegveld Suvarnabhumi, dat 45 miljoen reizigers per jaar kan verwerken, verving het verouderde vliegveld Don Muang.

Volgens een Brits onderzoek is het aantal studenten in de seksindustrie de afgelopen zes jaar verdubbeld. Dat meldde de Britse krant The Sunday Times zondag. De stijging ligt in de lijn der verwachting omdat ook de studiekosten fors toenamen, stellen de onderzoekers van de Kingston-universiteit in Londen. De krant noemt verder geen cijfers. Van de groep ondervraagde studenten gaf een op de tien aan dat hij of zij medestudenten kent die in de seksindustrie werken. Een deel zit in de prostitutie. Anderen strippen, masseren, doen aan lapdance of zijn actief bij een escortbureau.

De corruptie in zeven grote mondiale economieën blijft een enorm internationaal probleem, volgens een rapport dat maandag werd gepubliceerd. Volgens dit rapport verliezen de helft van de bedrijven contracten omdat hun concurrenten contracten onder tafel regelen. De studie betrof 350 bedrijven in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Hong-Kong en Brazilië. Daarbij stelde 43 procent van de ondernemingen dat ze al contracten verloren omdat een concurrent regelingen onder tafel trof. De economie van Hong-Kong lijkt het meest aangetast. Meer dan driekwart van de bedrijven zegt dat het door corruptie contracten verloor in de laatste vijf jaar. “De corruptie blijft een groot internationaal probleem en een groot aantal eerlijke bedrijven verliest terrein op oneerlijke concurrenten,” klinkt het in het rapport. De ondervraagden verwachten geen verbetering in de komende jaren.

Indien de Europese vliegtuigbouwer Airbus zou beslissen om de eindmontage van de A380 weg te halen uit Hamburg, zou het bedrijf tot 700 miljoen euro boete moeten betalen. Dat schrijft het Duitse weekblad Focus, op basis van een akkoord uit 2004. De afspraken gaan over subsidies voor het bedrijf, en houden in dat die subsidies moeten worden terugbetaald als de activiteit wordt afgebouwd. In het kader van de huidige diepe crisis bij Airbus wordt luidop nagedacht over een geografische concentratie van de productie. Focus heeft vooral aandacht voor het mismanagement van het bedrijf, dat aan de basis ligt van een crisis die dieper is dan tot nu toe gedacht.

Anciënniteit is volgens het Europees Hof van Justitie een geldige reden voor bedrijven om loonverschillen door te voeren tussen werknemers in dezelfde job. Dat blijkt uit een arrest door het Europees Hof van Justitie, uit Luxemburg, in de zaak-Cadman. Het dossier werd vorig jaar op gang gebracht door de 44-jarige Bernadette Cadman uit Manchester. Zij werkt als inspecteur voor de Britse overheidsdienst van Volksgezondheid en diende klacht in wegens loondiscriminatie. Cadman had ontdekt dat ze tot 7.000 euro per jaar minder verdiende dan haar mannelijke collega-inspecteurs. Het Britse gerecht speelde de zaak door naar het Europees Hof voor advies. Dat EU-Hof oordeelt nu dat er geen sprake is van discriminatie omdat de aangeklaagde loonongelijkheid door objectieve criteria is te verantwoorden, namelijk op basis van anciënniteit. Bernadette Cadman kon volgens het Europees Hof van Justitie niet aantonen dat in haar dossier het criterium anciënniteit tot ongeoorloofde loonverschillen had geleid.

Passionele relaties tussen collega’s zullen in de toekomst veel minder vaak opduiken. Dat meent de Amerikaanse psycholoog Kim Elsesser. Dat zou alles te maken hebben met de komst van vertrouwenspersonen die klachten moeten behandelen. Mannen zijn volgens de wetenschapper zo bang geworden voor beschuldigingen van seksuele intimidatie dat ze een glazen muur optrekken tussen zichzelf en vrouwelijke collega’s. Omdat zo’n klacht de carrière van de aangeklaagde man kan schaden, stelt die zich volgens het onderzoek steeds voorzichtiger op tegenover vrouwelijke collega’s. Elsesser stelde vast dat drie op de vier mannen voortdurend het risico op een klacht in het achterhoofd hebben tijdens contacten met vrouwelijke collega’s en zich vooral hoedt voor het maken van grappen of het geven van complimenten. Twee op de drie vrouwen blijkt dan weer zich goed bewust te zijn van die door nerveuze mannen opgetrokken glazen muur. “Ook gewone vriendschap wordt hierdoor bemoeilijkt en aangezien dat mannen doorgaans de macht hebben op het werk, is dat een hinderpaal voor de doorgroei van de vrouw,” stipt de onderzoeker aan.

Christian Streiff treedt af als topman bij Airbus na slechts drie maanden aan het roer te hebben gestaan bij de Europese vliegtuigbouwer. Hij wordt mogelijk opgevolgd door Louis Gallois, die nu nog aan het hoofd staat bij moederconcern EADS. Dat meldden diverse media op basis van bronnen rond de zaak. Er zou tussen Streiff en het bestuur van EADS geen vertrouwensband meer bestaan. De topman zou bijvoorbeeld erg kritisch zijn geweest over een verdere integratie van Airbus bij EADS. Ook is er ontevredenheid over zijn diplomatieke bekwaamheid, aldus de krant. De Fransman diende vorige week zijn ontslag in. Dit zou inmiddels geaccepteerd zijn door EADS, maar nog niet officieel bekendgemaakt. De positie van Streiff staat onder grote druk nadat Airbus vorige week bekendmaakte dat de productie van de superjumbo A380 voor de derde keer vertraging heeft opgelopen door aanhoudende problemen met de bekabeling. De eerste leveringen van het dubbeldeksvliegtuig zijn nu twee jaar vertraagd.

De effectenbeurzen in het Verre Oosten zijn maandag fors in de rode cijfers gedoken na het nieuws over een kernproef door Noord-Korea. De Kospi-index in Seoul kreeg de hardste klappen en sloot 2,4 procent lager. De beurs in Tokio was maandag gesloten in verband met een nationale feestdag. Noord-Korea maakte bekend dat het maandag een ondergrondse kernproef heeft uitgevoerd. Dat nieuws leidde tot grote ongerustheid bij beleggers over toenemende politieke spanningen met het stalinistische regime in Pyongyang. De All Ordinaries in Sydney sloot 0,3 procent lager en de Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel op een verlies van 1,2 procent. De Straits Times-index in Singapore noteerde 1,3 procent lager. Ook op de valutamarkten werd nerveus gereageerd. Zo daalde de Japanse yen tot het laagste niveau in zeven maanden tegenover de dollar. De Zuid-Koreaanse won zakte meer dan 1 procent in waarde.

Turkije heeft Frankrijk met economische en politieke sancties gedreigd. De Turkse regering in Ankara wil voorkomen dat Frankrijk personen gaat straffen die ontkennen dat de Turken in de Eerste Wereldoorlog genocide op Armeniërs pleegden. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, overweegt Frankrijk van grote projecten in Turkije uit te sluiten, zoals de bouw van een kerncentrale waarvoor de aanbesteding binnenkort begint. De Fransen zullen Turkije kwijtraken, aldus de bewindsman zondag in Turkse media. De Turkse premier Tayyip Erdogan uitte in een gesprek met Franse zakenlieden in de Turkse stad Istanbul felle kritiek op het Franse wetsvoorstel om ontkenning van de genocide strafbaar te stellen. Het Franse parlement buigt zich donderdag over het voorstel van de oppositionele socialisten. Als Frankrijk het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar stelt, dan zal Turkije mogelijk met een soortgelijke wet komen ten aanzien van het Franse optreden in Algerije.

Meer Nieuws