managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Meer angst voor internetfraude

Posted by managing21 on oktober 9th, 2006

Britten hebben een grotere angst voor internetcriminaliteit dan voor een inbraak. Dat blijkt uit het onderzoek Get Safe Online van de Britse overheid. Daarbij wordt gesteld dat 21 procent van de Britten vreest voor internetcriminaliteit, terwijl slechts 16 procent zegt angst te hebben voor een inbraak. Maar desondanks doet men weinig moeite om zijn computer afdoende te beschermen.

 

Een onderzoek van de BBC stelt dat een computeraanval om de vijftien minuten kan gebeuren. Elk uur wordt een onbeschermde computer door fraudeurs gegijzeld om andere computers aan te vallen. Volgens de Britse overheid is de angst voor online fraudeurs zelf zo groot dat sommige gebruikers het internet hebben vaarwel gezocht, hoewel er volgens de onderzoekers slechts enkele eenvoudige ingrepen nodig zijn om internetcriminaliteit af te weren.

Tegelijkertijd voeren de onderzoekers aan dat het internet ook steeds meer belangrijk wordt in het leven van de Britten. Tijdens de eerste helft van het jaar besteedden de Britten dertien miljoen pond online. Bovendien was 52 procent actief met internetbankieren. Maar 18 procent zei wegens de veiligheidsrisico’s niet online te shoppen.

Het voorbije jaar werden 3.000 verschillende phishing-sites – die persoonsgegevens trachten te achterhalen – ontdekt. Maar desondanks zijn nog steeds een groot aantal computers nog altijd niet beschermd. De onderzoekers stipten aan dat 17 procent geen anti-virussoftware heeft en 22 procent heeft ook geen firewall. Ook opende 23 procent een attachment dat van een onbekende bron afkomstig was.