managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Moskou wil technologiecentrum worden

Posted by managing21 on oktober 9th, 2006

Moskou wil de volgende zeven jaar uitgroeien tot een centrum van high-tech. Dat heeft Alexander Mikhailov, projectleider en topman van de IT-consulent Lanit. Het technologiepark Dmitrovsky zou meer dan zestig bedrijven omvatten en werk bieden aan ruim tienduizend mensen. In totaal moeten in Rusland zeven van dergelijke centra ontwikkeld worden. 

Dmitrovsky ligt 25 kilometer buiten Moskou en krijgt een oppervlakte van 215 hectaren. Het initiatief moet Rusland aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders en Russische IT-merken wereldwijd in de markt zetten. Lanit zal daarbij samenwerking met het IT-bedrijf Verysell. Het technologiepark moet in 2013 operationeel worden en zal ongeveer 600 miljoen kosten.

Na een bezoek aan de Indische IT-hoofdstad Bangalore in december 2004, besloot de Russische president Vladimir Poetin om twee miljard dollar vrij te maken voor het ontwikkelen van gelijkaardige initiatieven in Rusland. De Russische technologieparken zullen geleid worden door het ministerie van technologie en communicatie. De werken zouden dan eind volgend jaar van start gaan.

Volgens Mikhailov zou IBM al interesse getoond hebben in het project. Er zouden ook gesprekken aangeknoopt worden met British Telecom. Mikhailov hoopt dat de Russische academische wereld het nodige deskundige personeel zal afleveren, maar insiders vrezen dat dit wel eens het grootste probleem zou kunnen worden voor het project. “Rusland heeft daarvoor misschien wel te weinig ervaring,” voeren ze aan.