managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nasa wil mini-missies naar ISS

Posted by managing21 on oktober 9th, 2006

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is van plan om vanaf volgend jaar buitenlandse astronauten naar het internationale ruimtestation ISS te brengen om hen toe te laten te starten met een aantal experimenten. Het voorstellen is afkomstig van de Duitser Hans Schlegel, een lid van de shuttle-programma. 

Indien het voorstel van Schlegel gehaald wordt, zal aan de shuttlevlucht van volgend jaar een tweede Europese astronaut toegevoegd worden. Die vlucht zal een Europees onderzoekslaboratorium (Columbus) aan het ruimtestation koppelen. Maar in tegenstelling tot Schlegel en zijn vijf Amerikaanse mede-astronauten zal dat extra bemanningslid voor een periode van zestig tot zeventig dagen aan boord blijven om experimenten te beginnen in het nieuwe laboratorium.

In dat geval zou de Franse astronaut Leopold Eyharts de eerste zijn die een dergelijke missie krijgt toegewezen. “De internationale partners willen zo snel mogelijk een astronaut aan boord hebben om hun experimenten te kunnen starten,” aldus Schlegel. Eyharts zou dan opgevolgd worden door achtereenvolgens een Japanse en Canadese astronaut.

De NASA zou daarbij eventueel ook overwegen om het personeel van het ruimtestation tot zes op te drijven. De ruimtevaartorganisatie wil de afwerking van het ruimtestation tegen 2010 gerealiseerd zien.