managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Tevreden werknemers niet altijd een zegen

Posted by managing21 on oktober 10th, 2006

Een bedrijf is niet altijd het best gediend met tevreden werknemers. Dat is althans de conclusie van onderzoekster Christina Ting Fong, docente aan de Business School van de University of Washington. Volgens haar vertonen juist personeelsleden die gemende gevoelens hebben over hun werk, een creatiever denkvermogen. 

“Gemengde gevoelens geven een signaal dat er iets ongebruikelijks aan de hand is,” aldus het magazine Zibb. “Ambivalente mensen schakelen daarop hun creatieve denkvermogen in dat ongebruikelijke associaties oproept.” Deze mensen presteren volgens Ting Fong duidelijk beter op creatieve taken. Erg gelukkige of erg sombere mensen blijken niet tot creatieve oplossingen op de werkplek te komen.

Fong stelt dat de complexiteit van veel bedrijven bij werknemers vaak gemengde gevoelens oproepen. “Managers mogen dit echter niet als een negatief signaal opvatten, maar moeten erkennen dat die gemengde gevoelens ook positieve gevolgen heeft en dat het bedrijf daar nut kan uit halen.