managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Stropers bedreigen afgelegen Indische archipel

Posted by managing21 on juni 11th, 2006

Illegale visserij, de handel in zeldzame soorten en koraal vormen een ernstige bedreiging voor de kwetsbare maritieme biotoop van de Indische eilanden Andaman en Nicobar. Dit jaar werden al bijna honderd personen gearresteerd, maar analisten zeggen dat India die strijd dreigt te verliezen.

“Stropers uit Myanmar, Thailand, Indonesia, Bangladesh en Sri Lanka zijn uit op de maritieme schatten van Andaman en Nicobar,” meldt de krant The Independent. “Zij gebruiken dynamiet en andere explosieven om hun buit binnen te halen.” De Indische marine en kustwacht hebben hun acties tegen de stropers opgedreven, maar dreigen volgens natuurbeschermers die strijd te verliezen.

“De Indische marine en kustwacht hebben al hun handen vol met veiligheidsopdrachten in de regio,” benadrukte Samir Acharya, secretaris van de Society for Andaman and Nicobar Ecology. “Alleen een gecoördineerde actie met de politie en locale overheden kan de natuur van de eilanden beschermen.”

De stropers vangen in het gebied onder meer tonijn en andere dure vissoorten, zeldzame krokodillen en zoutwater-krokodillen, wiens huid verkocht kan worden voor ongeveer 25.000 dollar per exemplaar. Daarnaast zijn ze ook uit op zeekomkommers, die in Japan, China en Thailand zeer gegeerd zijn wegens hun geneeskrachtige eigenschappen. Een zeekommer haalt op de markt een prijs van ongeveer 100 dollar per kilogram.

Locale overheden stellen dat die illegale activiteiten de natuur van de archipel vernielt. Dit jaar werden al 91 stropers, waarvan er vele gewapend zijn, gearresteerd. Dat is opmerkelijk meer dan de 26 aanhoudingen van vorig jaar. Maar minstens evenveel daders zijn de dans kunnen ontspringen.

De betrokken archipel ligt 1.200 kilometer ten oosten van het Indische vasteland. Ze worden bewoond door enkele geïsoleerde stammen, wiens gebied verboden terrein is voor buitenstaanders. In de onmiddellijke nabijheid bevindt zich de Malacca Zeestraat, de belangrijkste verbindingsweg tussen de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese Zee en de Stille Oceaan.

De Indische overheid heeft op de eilanden basissen opgezet voor zijn luchtmacht en zeemacht. Het land beschouwt de scheepvaartroutes als bijzonder belangrijk voor zijn veiligheid en kijkt vooral argwanend naar de groeiende strategische interesse van China in de regio.

Het gebied werd anderhalf jaar geleden zwaar getroffen door de tsunami. Daarbij kwamen duizenden eilandbewoners om, terwijl de maritieme biotoop eveneens zwaar werd beschadigd. De golven van de tsunami overspoelden grote woudgebieden, waarbij de natuurlijke biotopen van vele zeedieren verdwenen. Eén van de eilanden brak zelfs in drie stukken.