managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 12th, 2006

Porsche komt als beste uit de toonaangevende kwaliteitstest van J.D. Power. Per honderd voertuigen constateerden de onderzoekers 91 problemen, Lexus eindigde op de tweede plaats met 93 gebreken. Verrassend was de derde plaats van Hyundai met 102 mankementen per honderd wagens. Toyota (106), Jaguar (109) en Honda (110) bezetten respectievelijk plaats vier, vijf en zes. Cadillac en Infiniti delen de zevende plaats met 117 gebreken, gevolgd door GMC (119). Acura en Chrysler zijn beide goed voor 120 gebreken, Lincoln heeft er net als Nissan 121 stuks. Chevrolet en Industry Average sluiten gezamenlijk de top tien af met 124 problemen. Cadillac staat in de lijst van meest gestolen auto’s op de eerste plaats.

De Venezolaanse president Hugo Chávez zal Noord-Korea en Iran bezoeken om de strategische allianties met deze landen te verdiepen. Dat zei hij zondag in zijn wekelijkse radio-programma. Washington kondigde vorige maand nog sancties af tegen Venezuela wegens gebrekkige steun bij de strijd tegen het terrorisme. De linkse populist Chávez heeft een slechte verhouding met de Amerikaanse president George Bush. Die verklaarde enkele jaren geleden dat Iran en Noord-Korea deel uitmaken van ‘de as van het kwaad’. Chávez zei niet wanneer hij naar Pyongyang en Teheran reist. Tijdens deze trip zal hij ook China, Rusland en Vietnam aandoen.

De Nederlandse varkensvetsmelterij Ten Kate gaat in Ter Apelkanaal (Groningen) een centrale bouwen die van energie wordt voorzien door varkensvet. De centrale kan tien megawatt elektriciteit opwekken, oftewel stroom voor 30.000 Nederlandse huishoudens. Reuzel is een bijproduct uit varkensslachterijen en wordt wereldwijd gebruikt door bakkerijen. Volgens de eigenaar heeft dit vet eenzelfde calorische waarde als stookolie. Volgens hem is reuzel uitstekend geschikt om verbrandingsmotoren op te laten draaien, en daarmee ook om stroom op te wekken. De bouw van de fabriek wordt ondersteund door Energy Valley, een publiek-privaat samenwerkinsgverband in Noord-Nederland dat is opgezet om de energie-activiteiten in Noord-Nederland te bevorderen en de overgang naar nieuwe energievormen te stimuleren.

Bankverzekeraar Fortis staat in de Financial Times Global 500 met de grootste bedrijven ter wereld op de 142ste plaats. De Belgisch-Nederlandse groep doet daarmee een plaats beter dan vorig jaar. De KBC groep is het tweede Belgische bedrijf in de top 500, op de 168ste plaats. Dat is een stijging met acht plaatsen. Dexia zakte met veertig plaatsen naar de 241ste plek. InBev stijgt van nummer 288 tot de 243ste plaats. Electrabel en Belgacom staan niet meer in de top 500. Op nummer één staat het Amerikaanse Exxon Mobil. Het olieconcern speelt haasje over met het Amerikaanse General Electric. Daarna komen Microsoft, Citigroup en het Britse BP. Het Russische Gazprom staat op tien.

Het beroemde Parijse warenhuis Samaritaine gaat weer open. In 2011 moet het winkelparadijs weer grandeur uitstralen, maar dan vooral met artikelen voor in en rond het huis. Het art deco-gebouw aan de oever van de Seine werd een jaar geleden gesloten op last van de brandweer. Het voldeed niet meer aan de veiligheidsnormen. De komende jaren wordt het pand voor zo’n 200 miljoen euro verbouwd. De werkzaamheden gaan 2 tot 2,5 jaar duren. Het warenhuisgedeelte wordt flink kleiner, om plaats te maken voor onder meer restaurants, kantoren en een spa. Binnen de winkel wordt meer ruimte gemaakt voor woondecoratie. De vernieuwde Samaritaine zal werk bieden aan 1.400 mensen. Bij de oude vestiging werkten 1.500 mensen.

China is één van de meest onverantwoordelijke wapenexporteurs ter wereld, stelt Amnesty International in een rapport. “Het land levert onder meer wapens aan Soedan, Nepal en Myanmar en draagt zo bij aan de voortduring van de conflicten in die landen,” luidt het. Het rapport meldt onder andere dat China in 2005 zo’n 200 legervrachtwagens naar Sudan verscheepte. “Ook Myanmar is een geregeld afnemer van Chinees wapentuig en Nepal koopt regelmatig geweren en handgranaten van Chinese makelij,” aldus Amnesty. Volgens de mensenrechtenorganisatie doet China bovendien bijzonder veel moeite die export geheim te houden. “China is de enige grote mogendheid die wapens uitvoert zonder ook maar één multilateraal akkoord te hebben getekend die zijn bedoeld om de export van wapens naar regio’s waar mensenrechtenschendingen plaatsvinden te voorkomen,” aldus Amnesty. De Chinese wapenexport is jaarlijks goed voor ruim een miljard dollar, schat Amnesty.

Door files en wegwerkzaamheden hoeven verzekeraars minder geld uit te keren vanwege schade. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Assurantiebedrijven Nederland (VAN). Daarbij wordt gewag gemaakt van een winststijging met 3,1 miljoen euro. “Vooral dankzij de lagere schadelast voor auto’s en motoren,” zegt VAN-woordvoerder Nico Barendse. Het groeiende aantal rotondes zorgt verder voor minder schade omdat ze de plaats innemen van kruisingen. “Minder kruisingen betekenen minder kans op botsingen,” zegt Barendse. Verzekeraar Achmea verwacht de komende jaren fors minder schade aan auto’s en motoren. De files die door de aangekondigde wegwerkzaamheden worden veroorzaakt, zullen daar volgens de verzekeraar voor zorgen.

Fiat verkoopt het befaamde skioord Sestriere. Dat is in 1934 uitgebouwd door Giovanni Agnelli, stamvader van het Fiat-concern. Sestriere staat zowat symbool voor de roem die de familie Agnelli ooit vergaarde. Wijlen Gianni Agnelli, kleinzoon van de stichter, liet zich er graag met de helikopter naartoe voeren. Met de ski’s al aangebonden, om zich mooi op een bergtop te laten droppen. Drie jaar na zijn dood heeft Fiat beslist het hele domein, inclusief skiliften en hotels, te verkopen. Geruchten gaan dat twee Italiaanse zakenlui uit Piedmont een bod hebben uitgebracht van 30 miljoen euro. Fiat heeft een woelige periode achter de rug, waarin het zelfs even op de rand van het bankroet stond. Sindsdien plooit het bedrijf zich terug op zijn kernactiviteiten.

Mannen die letterlijk achter hun buik aanlopen, worden er door de buitenwereld doorgaans van verdacht goede klanten te zijn van het café op de hoek. Maar uit een onderzoek van een Amerikaanse universiteit blijkt dat koekjes en andere zoetigheden vaak de oorzaak zijn van het fenomeen. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de lichaamsvorm van een mens drastisch kan veranderen door het eten van koekjes en kant-en-klaar-maaltijden. Die verandering kan leiden tot de roemruchte bierbuik. In koekjes en cakes zitten namelijk zogenaamde hydrogeneerde vetten, die ontstaan wanneer natuurlijke vetten verwarmd worden tot een temperatuur van 250 graden en er waterstof door gekookt wordt. Dat procédé maakt van de olie een wasachtige massa die aan voedsel wordt toegevoegd, onder meer om de houdbaarheid te vergroten. Bovendien maken die vetten de etenswaren smakelijker.

De regeringen van Italië en Frankrijk zouden mogelijk spreken over de verkoop van Electrabel door Suez aan het Italiaanse Enel voor minstens 20 miljard euro. Dat meldt de Italiaanse krant Milano Finanza, zonder bronnen te citeren. Suez en Gaz de France hebben hun fusieplannen voorgelegd aan de Europese mededingingsautoriteiten. Eurocommissaris voor Concurrentie Neelie Kroes zou de verkoop van Electrabel kunnen opleggen als een voorwaarde voor de fusie, aldus de krant. De Italiaanse premier Romano Prodi heeft volgende week een ontmoeting met de Franse president Jacques Chirac om tot een oplossing te komen voor de interesse van Enel in bepaalde activa van Suez, schrijft de krant nog.