managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Duitsers wantrouwig tegenover Russische interesse

Posted by managing21 on oktober 10th, 2006

De Russische president Wladimir Poetin wil zwaar investeren in de Duitse economie. In ruil daarvoor zou de Duitse autosector en chemiebedrijven een grotere toegang krijgen tot de Russische markt. Maar Duitsland staat wantrouwig tegenover die grote Russische interesse. Duitsland is nu al de belangrijkste handelspartner van Rusland.

Het Algemeen Dagblad wijst erop dat de Russische investeringsbank Wneschtorgbank zijn belang in het Europees ruimtevaartconcern EADS te vergroten. Maar de Duitse bondskanselier staat daar afkerig tegenover, want door de Russische invloed zou EADS volgens haar wel eens opdrachten van de Amerikaanse regering kunnen mislopen.

Gazprom bouwt de volgende jaren samen met Duitse bedrijven een nieuwe pijplijn door de Oostzee. Russische gasbedrijven zouden graag toegang krijgen tot de Duitse eindverbruiker en zouden daarvoor willen investeren in een Duits energiebedrijf. Ook daar blijft de Duitse regering weigerachtig. Duitsland wil immers minder afhankelijk worden van het Russische aardgas. Een strategisch aandeel van Gazprom in Ruhrgas werd afgewezen.

De krant stelt dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom er wil in geslaagd is om 125 miljoen te investeren in de noodlijdende Duitse voetbalclub Schalke 04. De sponsoring zou vooral te danken zijn aan voormalig Duits kanselier Gerhard Schröder, voetbalfanaat en adviseur van Gazprom. Het betreft het grootste sponsorcontract uit de Duitse geschiedenis.