managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 13th, 2006

De motorfietsenfabrikant Harley-Davidson heeft in het derde kwartaal van dit jaar de beste resultaten ooit laten optekenen. De nettowinst kwam uit op 312,7 miljoen dollar, een stijging van 18 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet kwam uit op 1,64 miljard dollar, tegenover 1,43 miljard dollar. Dat maakte Harley-Davidson donderdag bekend. Het resultaat overtrof de verwachtingen van analisten. Met name de hogere afzet van motoren tijdens de zomerperiode deed het bedrijf goed. In het afgelopen kwartaal werden wereldwijd bijna 9 procent meer motorfietsen verkocht ten opzichte van het derde kwartaal in 2005. In de eerste negen maanden van dit jaar verkocht de onderneming 256.348 nieuwe motoren. Over heel 2006 wil het bedrijf tussen de 349.000 en 351.000 stuks afzetten.

De Amerikaanse fabrikant van frisdranken en zoutjes PepsiCo heeft in zijn op 9 september afgesloten derde kwartaal een nettowinst geboekt van 1,48 miljard dollar tegen 864 miljoen dollar een jaar eerder. PepsiCo kon onder meer profiteren van een sterke verkoop van de sportdrank Gatorade en Lipton Ice Tea. Dat maakte het concern donderdag bekend. Het resultaat viel ook hoger uit in vergelijking met vorig jaar door kosten die het bedrijf toen moest maken wegens het terughalen van winsten uit het buitenland. De omzet steeg met 9,4 procent tot 8,95 miljard dollar. PepsiCo probeert klandizie te winnen ten koste van de grote concurrent Coca-Cola door zich te richten op dorstlessers die minder suiker en koolzuur bevatten, zoals Lipton en Tropicana. Ook gebruikt het concern steeds meer gezonde ingrediënten bij de productie van zijn chipsmerk Frito-Lay.

De Franse bandengroep Michelin wil haar Duitse werknemers langer laten werken aan een gelijk loon. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De groep wil zo de productiviteit in de vijf Duitse fabrieken opdrijven. De zowat 5.750 werknemers van Michelin in Duitsland werden ingelicht over de plannen om de werktijd op te trekken van 37,5 uur per week momenteel naar 40 uur per week, en dat zonder looncompensatie. “De druk van de concurrentie en de klanten is enorm,” aldus de topman van Michel Duitsland aan de krant. “We kunnen niet langer wachten.” Bedoeling is de productiviteit te verhogen met 30 procent tegen 2010.

De Europese Unie weert alle 27 vliegtuigmaatschappijen uit Kirgizië. Het is te onzeker of de toestellen veilig zijn. Onduidelijk is of de Kirgizische toezichthouder daadwerkelijk vliegtuigen inspecteert. Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer) heeft dat in Luxemburg bekendgemaakt. De EU heeft verder ook DAS Air Cargo uit Kenia en Dairo Air Services uit Oeganda op de zwarte lijst geplaatst. Op de zwarte lijst staan momenteel tientallen maatschappijen, voornamelijk uit Afrika. Zo zijn praktisch alle maatschappijen uit Congo verboden. Ook Blue Wing Airlines uit Suriname heeft een Europees vliegverbod.Een aantal maatschappijen is donderdag ternauwernood ontsnapt aan een vliegverbod. Het zijn Ajet (Cyprus), Pulkovo Aviation (Rusland), Pakistan International Airways (Pakistan) en Johnsons Air (Ghana).

Gokbedrijf Sportingbet heeft zijn Amerikaanse activiteiten verkocht voor het symbolische bedrag van 1 dollar. Het Britse bedrijf kiest daarmee eieren voor zijn geld na de goedkeuring van een antigokwet in de Verenigde Staten. Deze wet maakt gokken via internet, een specialiteit van Sportingbet, onmogelijk. Een investeringsmaatschappij neemt de Amerikaanse divisie over van Sportingbet. Het bedrijf meent met de verkoop meer dan 27 miljoen dollar te besparen. Door de verkoop heeft Sportingbet zich ontdaan van 13,2 miljoen dollar aan lasten die nog uitstonden. Het sluiten van de Amerikaanse divisie zelf zou nog eens 14 miljoen dollar hebben gekost. De nieuwe antigokwet wordt vrijdag door president Bush ondertekend.

Het Chinese SAIC dacht de merknaam Rover van BMW te hebben gekocht, maar Ford stak daar een stokje voor. De Amerikanen maakten gebruik van de in 2000 afgedongen mogelijkheid om als eerste de naam te kunnen kopen. De Chinezen waren woedend, maar komen nu met de nieuwe naam Roewe. De aanduiding Roewe lijkt een klein beetje op Rover. Op 24 oktober onthult SAIC zijn eerste auto onder eigen naam. Het bedrijf vervaardigt nu alleen modellen van concollegae General Motors en Volkswagen. De Roewe is een oude Rover 75 Sedan met deels bijbehorende techniek, dat de Chinezen eerder van MG Rover overnamen. SAIC bezit onder andere het intellectueel van enkele benzinemotoren en de voormalige modellen 25 en 75.

Het ziet ernaar uit dat Gaz de France en Suez meer toegevingen zullen moeten doen op de Belgische gasmarkt dan ze voorgesteld hadden, als ze van Europa groen licht willen krijgen voor hun fusie. Dat deelde de raad van bestuur van Gaz de France mee. De Europese Commissie zou informeel had laten weten dat Suez zijn belangen in Distrigas en Fluxys volledig zou moeten verkopen. Distrigas levert in ons land gas aan bedrijven en aan klanten zoals Electrabel en Luminus, die het op hun beurt doorverkopen aan particulieren. Fluxys beheert het Belgische gasnetwerk. Suez had zelf aan Europa voorgesteld Fluxys, waarin het nog 51 procent heeft, in tweeën op te splitsen. Daarbij zou het wel de controle houden over de strategische LNG-terminal in Zeebrugge. Maar van een verkoop van Distrigas is geen sprake, liet Suez herhaaldelijk weten. Begin september heeft het zijn belang in de gasleverancier nog opgetrokken met 4,6 procent tot 61,84 procent.

De Duitse regering heeft beslist om een pakket aandelen in het luchtvaartconcern EADS, met name het belang dat DaimlerChrysler wil verkopen, te verwerven. Dat verklaarde de burgemeester van Hamburg Ole von Beust. “Kanselier Angela Merkel heeft beslist dat de aandelen van DaimlerChrysler zouden overgenomen worden,” zei hij. Merkel van haar kant zegt dat er nog geen beslissing is gevallen. Door een pakket aandelen in EADS te nemen, vergroot Duitsland zijn beslissingsmacht in het Airbus-dossier. De Duitse regering was bang dat de geplande herstructurering vooral ten koste van Hamburg zou gebeuren. Daar werken meer dan 10.000 mensen bij de vliegtuigconstructeur. DaimlerChrysler liet enkele maanden geleden verstaan dat het zijn belang in EADS wil afbouwen van de huidige 22,5 procent tot 15 procent. Wanneer dat zou gebeuren is niet geweten.

Het Franse energie- en nutsbedrijf Suez heeft voor 2 miljard euro elektriciteit geveild op een Braziliaanse energiebeurs. Suez-dochter Suez Energy International (SEI), het vroegere Tractebel, zal 148 megawatt verkopen aan Sao Salvador, een waterkrachtcentrale die nog moet worden gebouwd. SEI verkreeg op de veiling een prijs van 135,01 Braziliaanse real (50 euro) per MWh. De energiegroep bood op de veiling elektriciteit aan van nieuwe projecten voor een termijn van 30 jaar, die ingaat vanaf 2011. SEI verwierf de concessie voor de constructie van de Sao Salvador-waterkrachtcentrale in 2001. Suez zegt in het persbericht zo snel mogelijk te willen starten met de bouw van de centrale, die een capaciteit heeft van 241 MW. Bedoeling is dat vanaf 2011 met de exploitatie van de centrale wordt gestart. Als de exploitatie kan worden gestart voor 2011, zal het bedrijf deze elektriciteit verkopen aan de klanten van Suez-dochter Tractebel Energia en aan de vrije markt.

Er loopt momenteel een zelden gezien goed paddenstoelenseizoen in Frankrijk en dat heeft al tot merkwaardige toestanden geleid. In landelijke gemeenten zijn dezer dagen aan weiden, velden en bosranden veiligheidsagenten te zien. Zij moeten beletten dat wildplukkers de grond van boeren betreden om hun mand vol te laden met eekhoorntjesbrood en andere eetbare paddestoelen. De grondeigenaren hebben er hun buik van vol dat dieven uit steden de wilde vruchten op hun grond komen pikken, terwijl ze daar zelf behoorlijk wat geld kunnen voor krijgen op lokale markten. De zaak neemt ernstige vormen aan nu zon en regen voor ideale leefomstandigheden voor wilde paddenstoelen hebben gezorgd. Volgens de wet kunnen overtreders van de Franse boswetgeving inderdaad beboet worden als zij de hand leggen op een champignon die niet van hun grond komt. Boeren betalen veiligheidsagenten om over hun weiden en velden naar mogelijke dieven te speuren. Wie als privépersoon gepakt wordt met paddenstoelen die niet van zijn eigen grond zijn, riskeert een geldboete. In Frankrijk zijn er 120 bedrijven die in wilde paddenstoelen handelen en een leger van plukkers in hun dienst brengt tussen de 5.000 en 10.000 ton per jaar naar markten en restaurants.

Meer Nieuws