managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 17th, 2006

Fujitsu-Siemens heeft de winst voor belastingen in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar fors zien kelderen. Het winstcijfer kwam tot eind september uit op 4 miljoen euro tegen 27 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2005. De computerfabrikant gaf maandag aan te kampen met hoge reorganisatiekosten en hevige prijsconcurrentie, met name op de Duitse markt. De omzet van het samenwerkingsverband van het Japanse elektronicabedrijf Fujitsu en het Duitse conglomeraat Siemens steeg tot 3,1 miljard euro. Vorig jaar was de omzet nog 2,87 miljard euro. De onderneming is bezig met een reorganisatie, waarbij driehonderd banen verdwijnen. Ook wordt onderhandeld over langere werktijden. Fujitsu-Siemens is de op vier na grootste producent van computers ter wereld, na Dell, Hewlett-Packard, Lenovo en Acer.

Het Amerikaanse Wal-Mart Stores, de grootste retailer ter wereld, wil branchegenoot Trust-Mart in China overnemen voor circa USD 1 miljard. Dit melden diverse buitenlandse media dinsdag op basis van betrokkenen bij de onderhandelingen. Een woordvoerder van Trust-Mart bevestigde dat de Chinese retailer gesprekken voert met Wal-Mart, maar ook met andere buitenlandse partijen. Een belissing is volgens de woordvoerder nog niet genomen. Volgens The Wall Street Journal zal Wal-Mart eerst 31 winkels overnemen van Trust-Mart en geleidelijk haar belang uitbreiden. Volgens de zakenkrant zal Wal-Mart daarmee groter worden in China dan de Franse concurrent Carrefour. Wal-Mart heeft al meer dan zestig winkels in China en wil er dit jaar nog twintig openen. Een overname van Trust-Mart zal voor Wal-Mart een verdubbeling van het aantal winkels in China betekenen.

Roche heeft in de eerste negen maanden van 2006 een recordomzet geboekt van 30,327 miljard Zwitserse frank, tegen 25,442 miljard Zwitserse frank in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft het Zwitserse farmaceutische concern dinsdag bekendgemaakt. De omzet was hoger dan verwacht. In lokale valuta bedroeg de omzetstijging 17 procent. Over het derde kwartaal bedroeg de omzet 10,478 miljard Zwitserse frank. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een omzet van 10,100 miljard Zwitserse frank. De omzet van de farmadivisie groeide in de eerste negen maanden met 23 procent tot 23,912 miljard Zwitserse frank. Dat is ongeveer vier keer sneller dan de markt. Het marktaandeel is gestegen van 4,4 procent tot 4,7 procent. Roche is nu de op vijf na grootste medicijnmaker ter wereld. De diagnostics-divisie kende een omzetgroei van 5 procent tot 6,415 miljard Zwitserse frank, waarbij de groei in het derde kwartaal versnelde.

Center Parcs heeft zich in Nederland de woede van de onderwijswethouders van de grote steden op de hals gehaald omdat de huisjesexploitant ouders zou aanzetten hun kinderen te laten spijbelen. Steen des aanstoots is de zogeheten Kids Korting voor kinderen van zes tot twaalf jaar, die ouders volgens de stadsbestuurders in de verleiding zou brengen met hun kroost buiten de schoolvakanties om een bungalow te boeken. De kinderkorting geldt niet in de vakanties. Ook de weekendarrangementen, die vaak al op vrijdag beginnen, zijn de wethouders een doorn in het oog. CenterParcs ontkent dat zij aanzetten tot schoolverzuim. Een woordvoerster geeft toe dat er midweekse boekingen zijn buiten de vakantieperioden maar dat is dan de verantwoordelijkheid van ouders.

Het aantal patentaanvragen is in China in tien jaar tijd meer dan verzesvoudigd. Het Aziatische land maakt daarmee een forse sprong vooruit bij het bijhouden van de wereldleiders in patentactiviteit. Dit blijkt uit cijfers van de VN-organisatie World Intellectual Property Organization. In 2004 zijn in Beijing maar liefst meer dan 130.000 patentaanvragen ingediend door zowel Chinezen als buitenlanders. Hierdoor staat China nu op de vijfde plaats van ’s werelds grootste patentaanvragers, achter Japan, de Verenigde Staten, Europa en Zuid-Korea. Meer dan 65.000 aanvragen kwamen van Chinezen, een verzesvoudiging ten opzichte van 1995. Ongeveer hetzelfde aantal werd ingediend door buitenlandse individuen en bedrijven, een verzevenvoudiging ten opzichte van negen jaar terug. Wereldwijd groeide het aantal patentaanvragen gedurende deze periode jaarlijks slechts met gemiddeld 4,75 procent.

Tata Steel, het grootste private staalbedrijf van India, gaat een bod uitbrengen van zowat 7 miljard euro op zijn Brits-Nederlandse concurrent Corus. Het officiële bod zou eind oktober uitgebracht worden. De Britse staalproducent zou positief gereageerd hebben op het aanbod van Tata. De deal zou gefinancierd worden door financiële instellingen en Tata Sons, de holdingmaatschappij van de groep. Corus is het negende grootste staalbedrijf ter wereld met een productie van 18 miljoen ton per jaar. Tata produceert 7 miljoen ton per jaar en wil de komende tien jaren stevig groeien via de bouw van nieuwe fabrieken en overnames. Als het tot een overname komt, hijst Tata Steel zich in de top tien van de grootste staalgroepen. De overname zou de op een na grootste zijn in de wereldwijde staalsector, na de overname van Arcelor door Mittal Steel in maart. Daarmee was 34 miljard dollar gemoeid. Tata Steel weigert commentaar te geven op speculaties.

De Italiaanse vice-premier Francesco Rutelli wil de luchtvaartmaatschappij Alitalia privatiseren en een Aziatische alliantie opzetten voor het bedrijf. Volgens hem is er nood aan een nieuwe strategie met een wijziging van het management, privatisering en internationale samenwerkingsverbanden. “Alitalia moet op zoek naar een alliantie in de Golfstaten, India, China of Thailand,” meent hij. Als mogelijke partners worden Emirates, Cathay Pacific en Singapore Airlines genoemd. “Azië heeft genoeg geld en vliegtuigen, maar een tekort aan routes en stopplaatsen,” meent Rutelli. Volgens hem zullen de investeerders in de rij staan als Alitalia eindelijk een ernstig industrieel plan klaar heeft dat de fouten uit het verleden in rekening brengt. Hij verwees onder meer naar het verenigen van Milaan Malpensa en Fiumicino in Rome. Alitalia voert een overlevingsstrijd na jarenlang in de rode cijfers gezeten te hebben. Momenteel wordt het verlies op 1 miljoen euro per dag geraamd. Prodi heeft de vakbonden al gewaarschuwd dat het bedrijf failliet kan gaan in januari als men er niet in slaagt het verlies te stoppen.

De afgelopen maand september is er voor 777 miljoen dollar aan computergames verkocht, een recordbedrag. Vorig jaar september werd voor ‘slechts’ 563 miljoen dollar aan spellen verkocht. De eerste negen maanden van het jaar heeft de gamesindustrie al een hogere omzet dan in het hele jaar 2005. Ook de verkoop van gameconsoles steeg met 71 procent ten opzichte van vorig jaar. Nintendo was, met 400.000 verkochte stuks in september, hierbij de koploper. Sony en Nintendo brengen eind dit jaar hun langverwachte nieuwe consoles op de markt.

De Nederlandse voetbalclub Ajax heeft het voorbije boekjaar verlies geleden. De opbrengsten uit transfers van spelers waren lager. Ook kampte de beursgenoteerde voetbalclub met hogere kosten. Het nettoverlieskwam uit op 6,6 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een winst geboekt van 2,8 miljoen euro. De transfers van spelers Nigel de Jong, Bogdan Lobont en Julien Escudé leverden Ajax het afgelopen boekjaar veel minder op dan die van Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart een jaar eerder. Daardoor daalde het resultaat vergoedingssommen, waarin de transfers zijn opgenomen, van 16,4 miljoen euro naar 2,1 miljoen. De voetbalclub betaalde afgelopen boekjaar, dat afliep in juni, een bedrag van 36,2 miljoen euro aan salarissen. Dat is ruim 10 procent meer dan een jaar eerder. Mede daardoor stegen de bedrijfslasten van 61,9 miljoen euro naar 67,4 miljoen. De omzet van Ajax nam toe van 66,6 miljoen euro naar 74,4 miljoen, mede dankzij de goede prestaties in de Champions League. De club wist te overwinteren, maar in maart bleek Inter Milaan een maatje te groot. De opbrengst aan het lucratieve toernooi leverde Ajax 17,7 miljoen euro op, 5,5 miljoen meer dan een jaar eerder.

Een jury in de Amerikaanse stad Philadelphia heeft de winkelketen Wal-Mart vrijdag veroordeeld tot het betalen van 78 miljoen dollar schadevergoeding aan een groep voormalige werknemers die tijdens hun dienstverband ten onrechte vaak geen lunchpauze kregen. Wal-Mart weigerde jarenlang structureel gevolg te geven aan een wet die bepaalt dat werknemers die op een dag langer dan zes uur werken recht hebben op een (onbetaalde) werkonderbreking van minstens een half uur. Ook werden werknemers vaak gedwongen onbetaald over te werken als ze hun baan wilden houden. De zaak in Philadelphia is er een in een hele reeks van vergelijkbare zaken tegen Wal-Mart verspreid door de hele VS. De advocaten van de winkelketen, de grootste ter wereld, hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de veroordeling. Er lopen ook nog civiele zaken tegen Wal-Mart wegens het ongelijk belonen van mannen en vrouwen.

Meer Nieuws