managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Microsoft verliest beroemdste blogger

Posted by managing21 on juni 12th, 2006

Robert Scoble, wellicht de meest bekende bedrijfsblogger van de wereld, verlaat Microsoft. De 41-jarige Scoble treedt in dienst van PodTech.net, een start-up uit Silicon Valley die zich gespecialiseerd heeft in podcasting. Scoble wordt grotendeels verantwoordelijk geacht voor de imagoverbetering van Microsoft.

Toen Scoble in dienst kwam van Microsoft, slaagde hij erin de reputatie van het bedrijf stilaan op te vijzelen. “Hij creëerde er een imago van openheid, in strikte tegenstelling van het beeld van Microsoft als een arrogante industriële gigant,” stipt het persbureau Reuters aan. “Bovendien lanceerde ook de paradox van de bedrijfsblogger als een persoonlijke commentator en een informele bedrijfswoordvoerder.”

Op de blog Channel 9 bracht Scoble onder meer interviews rond de ideeën en plannen van meer dan 700 Microsoft-medewerks. Die interviews werden daarbij ter beschikking gesteld van het publiek. Daarnaast bracht hij op zijn blog Scobilizer commentaren op de internet-industrie. Samen met Shel Israel schreef hij trouwens ook het boek ‘Naked Conversations: How Blogs are Changing the Way Businesses Talk with Customers’.

“Scoble werd de verpersoonlijking van een nieuwe stijl van bedrijfseerlijkheid, waarbij hij publiek zijn visie bracht over controversiële onderwerpen,” aldus Reuters. “Hij spaarde daarbij zijn kritiek op Microsoft niet, terwijl hij ook niet aarzelde om concurrenten van zijn werkgever te loven.”

Het persbureau stelt dat Scoble op die manier miljoenen aanhangers gewonnen heeft onder de bloggers, de software-industrie en de cultuur van de technologie. Het nieuws van Scobles vertrek werd trouwens gemeld door videoblogger Andy Plesser uit New York. Scoble stapt eind deze maand op bij Microsoft.

Scoble was een software-marketeer die in 2000 het bloggen ontdekte en aan Microsoft-topman Steve Balmer had gezegd dat hij aan Microsoft een menselijk gelaat wilde geven. Naar aanleiding van zijn vertrek vertelde hij een supporter van Microsoft te zullen blijven en in alle vriendschap afscheid te nemen. “Microsoft is het beste grote bedrijf van de wereld,” benadrukte hij.