managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 18th, 2006

De Duitse prijsvechter Blue Wings koopt twintig vliegtuigen van het type A320 bij Airbus. Dinsdag bevestigde de Europese vliegtuigbouwer de order. De luchtvaartmaatschappij wordt voor 1,4 miljard dollar eigenaar van de toestellen. Blue Wings, met Düsseldorf als thuisbasis, vliegt hoofdzakelijk op luchthavens in de voormalige Sovjet-Unie en Turkije. Het bedrijf is voor iets minder dan de helft in handen van de Zwitserde investeringsmaatschappij Alpstream, die op zijn beurt weer verbonden is aan de Russische investeringsbank National Reserve Corporation. Tiger Airways uit Singapore bevestigde dinsdag de aankoop van acht nieuwe Airbus A320 vliegtuigen voor 500 miljoen dollar. Tiger Airways wil zijn vloot uitbreiden vanwege de aanhoudende vraag naar goedkope vluchten. De Singaporese luchtvaartmaatschappij vliegt op onder meer op Thailand, Vietnam, China en Australië.

Johnson & Johnson, de Amerikaanse producent van geneesmiddelen en artikelen voor lichamelijke verzorging, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 2,76 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 2,54 miljard. De winststijging is onder meer te danken aan een groeiende omzet, vooral bij de onderdelen medicijnen en medische apparatuur. De totale omzet steeg ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2005 met 7,9 procent tot 13,3 miljard dollar. De resultaten die de onderneming dinsdag publiceerde waren iets beter dan de verwachtingen van analisten. Over prognoses voor de rest van het jaar liet het bedrijf zich niet uit.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus verlengt de tijdelijke contracten van duizend werknemers niet. Het gaat om personeel dat in Duitsland voor het concern actief is. Airbus moet kosten besparen wegens de problemen met de productie van het vliegtuig A380.
Airbus zit diep in de problemen door een reeks vertragingen met de ontwikkeling van de A380, een dubbeldekstoestel dat achthonderd passagiers kan vervoeren. De problemen zijn technisch van aard en hebben te maken met de bedrading van het toestel. Het Europese luchtvaartconcern EADS, eigenaar van Airbus, heeft door de problemen al twee winstwaarschuwingen gegeven. In Duitsland heeft Airbus zeven fabrieken. Daar werken 22.000 mensen, van wie in totaal 7300 op tijdelijke basis. Het hele concern telt 55.000 personeelsleden. Airbus kondigde eerder al een ontslagronde aan. Volgens Franse media zouden daarbij mogelijk 10.000 banen verloren gaan.

British Airways (BA) heeft een opdracht uitgeschreven om zijn 114 toestellen voor de lange afstand te vervangen. Het langverwachte aanbestedingstraject kan cruciale orders opleveren voor de vliegtuigbouwers Boeing en Airbus. Verwacht wordt dat BA zo’n 7 miljard dollar wil spenderen. De Britse luchtvaartmaatschappij wil de eerste nieuwe vliegtuigen in 2009 afgeleverd zien. Dat maakte BA dinsdag bekend. Analisten denken dat BA de orders niet tussen beide vliegtuigbouwers zal verdelen, maar alles zal uitbesteden aan één concern. Hierdoor kan BA volgens marktkenners ongeveer 20 procent van de kostprijs per vliegtuig afkrijgen. BA heeft zijn oog al laten vallen op de Boeing-vliegtuigen 787, 777 en 747-8. Ook de A330 en de geplaagde A350 en A380 van Airbus kunnen de goedkeuring van BA wegdragen.

De winst van de producent van mobiele telefoons Motorola is over het derde kwartaal uitgekomen op 968 miljoen dollar. Dat komt neer op een daling van 45 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, zo meldde de Amerikaanse onderneming dinsdag. Vorig jaar profiteerde Motorola van een belastingmeevaller en de verkoop van een belang in een ander bedrijf. De omzet van het concern bedroeg over het derde kwartaal van 2006 10,6 miljard dollar, een toename van 17 procent. Dit resultaat voldoet niet aan de verwachting van analisten. Motorola heeft last van concurrentie van onder meer Nokia. Vooral in opkomende markten zit het Finse concern Motorola dwars.

Reuters, leverancier van nieuws en financiële informatie, doet zijn belang in de archiefdienst Factiva van de hand. Reuters richtte samen met branchegenoot Dow Jones & Company het data- en nieuwsarchief op. Laatstgenoemde neemt voor 160 miljoen dollar (127,9 miljoen euro) het aandeel dat Reuters in het samenwerkingsverband had over. Naast bekendmaking van dit nieuws op woensdag publiceerde Reuters ook omzetcijfers over het derde kwartaal. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg de omzet met 4,6 procent tot 1,18 miljard dollar. Dat was beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht. Reuters spreekt van verbeterde marktomstandigheden.

De Ierse zakenman Denis O’Brien heeft een belang van 2,1 procent gekocht in luchtvaartmaatschappij Aer Lingus. Hij wil voorkomen dat prijsvechter Ryanair er met de Ierse nationale luchtvaartmaatschappij vandoor gaat. Ryanair deed onlangs een bod op Aer Lingus, dat direct werd afgewezen. O’Brien zegt 32 miljoen euro te hebben betaald voor het belang in Aer Lingus. Hij is bang dat Ryanair via een overname de concurrentie in de Ierse luchtvaart de nek omdraait. De miljonair zegt werknemers van de Aer Lingus te ondersteunen in hun streven een overname door Ryanair te blokkeren. Denis O’Brien maakte zelf fortuin in de mobiele telefonie. Hij is onder meer actief in het Caribisch gebied en in Ierland zelf. Aer Lingus ging eind vorige maand naar de beurs en werd binnen een week doelwit van een vijandige overname door Ryanair. Ryanair heeft zijn belang in Aer Lingus inmiddels verhoogd van 16 naar 19,2 procent.

Siemens bouwt het grootste windmolenpark van Europa. Woensdag kreeg het Duitse industriële conglomeraat van de Schotse energieleverancier Scottish Power opdracht om 140 windturbines te leveren. Het 350 miljoen euro kostende windmolenpark komt ten zuiden van Glasgow te liggen. De turbines leveren straks in totaal 322 megawatt, goed om aan de vraag van 200.000 huishoudens te voldoen. Verder werd woensdag bekend dat het op een na grootste Spaanse energiebedrijf Iberdrola zijn belang in windmolenparken in de Verenigde Staten uitbreidt door twee kleine overnames. Het bedrijf neemt voor 30 miljoen euro MREC Partners en Midwest Renewable Energy over. Samen zijn de windmolenbedrijven goed voor 1600 megawatt. Iberdrola geeft daarnaast 2 miljard dollar uit om de capaciteit van beide parken nog verder op te voeren. In 2011 wil het bedrijf wereldwijd 10.000 megawatt kunnen opwekken met windenergie.

Meer dan één op de acht Amerikaanse volwassenen vindt het moeilijk om meerdere dagen afgesloten te zijn van internet. Een op de elf schaamt zich voor deze ‘internetverslaving’ en probeert het te verbergen. Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine in Californië zijn er achter gekomen dat één op de acht volwassenen eigenlijk vindt dat ze minder tijd online moeten doorbrengen. Dit toont volgens de onderzoekers aan dat een redelijk deel van de populatie gebukt gaat onder problematisch internetgebruik. “We benadrukken vaak hoe fantastisch internet is, hoe eenvoudig en efficiënt het dingen maakt”, aldus een van de onderzoekers. “Maar we moeten ook onderkennen dat het grote problemen veroorzaakt voor een behoorlijk aantal mensen.”

Steve Wynn, een Amerikaanse multimiljonair, heeft per ongeluk een peperdure Picasso om zeep geholpen. De casinomagnaat stootte met zijn elleboog door het doek De Droom, dat hij zojuist voor 139 miljoen dollar (110 miljoen euro) had verkocht aan een andere verzamelaar. Wynn wilde bezoekers iets aanwijzen op het beroemde schilderij dat Picasso in 1932 maakte van zijn minnares Marie-Therese Walter. „Op dat moment schoot zijn elleboog achterwaarts recht door het schilderij. Het was een verschrikkelijk geluid”, aldus filmmaker Nora Ephron, die enkele weken geleden getuige was van het incident. Het gat was volgens een bericht op haar weblog zo groot als een muntstuk. Wynn besloot na het ongeluk de verkoop terug te draaien. De verzamelaar laat het werk volgens zijn kantoor repareren en houdt het nu zelf.

Meer Nieuws