managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Iran schaft breedband af

Posted by managing21 on oktober 18th, 2006

Internetproviders mogen in Iran geen breedband meer aanbieden. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De krant voegt er aan toe dat de Iraanse autoriteiten op die manier de toegang tot kritische media willen bemoeilijken. De providers mogen er nog een snelheid van maximum 128 kilobits per seconde aanbieden, waarden die in de jaren negentig gangbaar waren.

De Iraanse overheid probeert al geruime tijd de media te muilkorven. Vorige maand nog werd een progressieve krant gesloten en eerder was er ook al een verbod ingevoerd op schotelantennes, die in Iran bijzonder populair waren. Iran heeft ongeveer vijf miljoen internetgebruikers. De Iraanse Mahmoud Ahmadinejad heeft al enkele tijd een eigen weblog.

Door de opgelegde beperking zullen Iraanse internetgebruikers veel minder gemakkelijk buitenlandse muziek, films en televisieprogramma’s kunnen downloaden. Die ondermijnen volgens de Iraanse regering immers de islamitische cultuur onder jongeren. Bovendien wordt het voor oppositiegroepen ook moeilijker om informatie op het internet te zetten.

Een aantal politici en academici zeggen dat deze beslissingen van de regering de vooruitgang van Iran zullen afremmen. “Elk land van de wereld werkt aan zijn modernisering en een steunpilaar daarvan is het breedband-internet,” aldus Ramazan-ali Sedeghzadeh, voorzitter van de parlementscommissie voor telecommunicatie. “Iran heeft breedband nodig voor zijn ontwikkeling en toegang tot de hedendaagse wetenschap.”

Iran heeft eerder ook al ettelijke websites en blogs gecensureerd met Amerikaanse filterprogramma’s. Maar met breedband zouden die filters kunnen worden ontweken.