managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rusland moet eerlijk energiebeleid voeren

Posted by managing21 on oktober 18th, 2006

Rusland moet Europese investeringen in olie- en gasvelden eerlijk behandelen. Dat heeft de Europese Commissie verklaard naar aanleiding van de recente problemen die onder meer Shell, BP en Total hebben ondervonden. De Russische president Poetin gaat in Finland met de Europese regeringsleiders praten over nauwere energiebanden.

Een gemeenschappelijk standpunt van EU-lidstaten over de energierelatie met Rusland is volgens de Europese Commissie essentieel bij de onderhandelingen met Rusland. Door een gemeenschappelijk handelen zou Rusland volgens de Europese Commissie minder kans hebben om juridische problemen te scheppen om betere voorwaarden te krijgen van westerse bedrijven.

Rusland wil bedrijven uit de Europese unie wel een grotere toegang geven tot de Russische energie-infrastructuur, maar wil in ruil meer ruimte op de Europese markt voor zijn eigen energiebedrijven. Maar een aantal Europese landen staan daar weigerachtig tegenover uit angst voor energie nog meer afhankelijk te worden van Rusland. De Russische regering zou dat voordeel weer politiek kunnen proberen uit te spelen.