managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 19th, 2006

Het Amerikaanse defensie- en luchtvaartconcern General Dynamics heeft in het derde kwartaal 17 procent meer winst behaald dankzij een goede verkoop van zijn militaire voertuigen en zakenvliegtuigen. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde resultaten.De nettowinst kwam uit op 438 miljoen dollar tegen 374 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg met 14,5 procent tot 6,1 miljard dollar. General Dynamics verkocht meer Abrams-tanks en Stryker-gevechtsvoertuigen aan het Pentagon voor de militaire missies in Irak en Afghanistan. Ook werden meer Gulfstream-zakenvliegtuigen afgeleverd.Het concern uit Falls Church, Virginia, bouwt ook informatiesystemen en oorlogsschepen. De winst per aandeel van 1,08 dollar overtrof de prognoses van analisten. Zij gingen gemiddeld uit van een winst per aandeel van 1,06 dollar. De omzet viel analisten echter tegen. Hier was in doorsnee gerekend op 6,27 miljard dollar. General Dynamics is de op drie na grootste wapenleverancier in de Verenigde Staten.

De grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten American Airlines heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 15 miljoen dollar tegen een verlies van 153 miljoen dollar een jaar eerder. Dat maakte het moederconcern AMR woensdag bekend. De omzet steeg met 6,6 procent tot 5,85 miljard dollar. Het bedrijf moest in het afgelopen kwartaal een eenmalige last nemen van 99 miljoen dollar wegens de lagere waarde van zijn brandstofcontracten. Zonder deze voorziening kwam de winst uit op 114 miljoen dollar. De resultaten komen vrijwel overeen met de verwachtingen van analisten. In het tweede kwartaal maakte het concern uit Fort Worth, Texas, een winst van 291 miljoen dollar. Het is voor het eerst in bijna zes jaar dat American Airlines twee achtereenvolgende kwartalen winst maakt, aldus AMR-topman Gerard Arpey.

Singapore Airlines werkt samen met Givenchy. Het beroemde Franse modehuis ontwierp een nieuw interieur voor de vliegtuigen van de Aziatische vlieger. Daarnaast verzorgt Givenchy verschillende luxe extraatjes voor passagiers zoals slaapsokken, oogmaskers en nachtkleding. De bijna Givenchy-items omvatten onder meer luxueuze voorzieningen die het slaapcomfort bevorderen, zoals grotere kussens en donzen hoofdkussens in First – en Business Class en nieuwe dekens in Economy Class. Verder kunnen First Class passagiers ontspannen in nachtkleding van Givenchy en comfortabele suede slippers. Voor Business- en Economy Class passagiers heeft Givenchy nieuwe oogmaskers en sokken ontworpen die het comfort tijdens de vlucht voor de passagier verhogen. Dineren in First- en Business Class wordt nu nog verfijnder met drankjes geserveerd in een geheel nieuw ontworpen glasservies. De maaltijden worden geserveerd op door Givenchy speciaal ontworpen porselein en linnen.

Akzo Nobel wil de komende drie jaar voor EUR 100 miljoen aan kosten besparen in zijn volwassen markten. Dat maakte de Arnhemse producent van coatings voor onder meer de scheepvaart bekend. Naast de kostenbesparingen is een andere doelstelling voor de onderneming, die alleen verder zal gaan met zijn divisies Coatings en Chemicals, het opkrikken van zijn rendement op geïnvesteerd vermogen (return on investment). Eerder had Akzo Nobel zich ten doel gesteld dat dit rendement 17,5 procent moest bedragen. Nu streeft de maker van chloor voor zwembaden naar een rendement van ten minste 20 procent voor de komende drie jaar. Ook wil het bedrijf zijn zogeheten A-rating behouden, de kredietwaardigheid die kredietbeoordelaars aan het bedrijf toekennen. “De doelstellingen zijn bedoeld om een substantiële aandeelhouderswaarde te creëren,” aldus bestuursvoorzitter Hans Wijers.

Apple Computer is woensdag naar buiten gekomen met erg goede kwartaalcijfers door de recordverkoop van Macintosh-computers. De winst van Apple steeg van 430 miljoen dollar naar 546 miljoen dollar in een jaar tijd, een stijging van 27 procent. De verkoop steeg met 32 procent naar 4,84 miljard dollar. “Het was een fantastisch kwartaal,” zei de chief financal officer Peter Oppenheimer. “Het was het beste kwartaal in de geschiedenis van het bedrijf.” De verkoop van Apple computer steeg met 37 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar 2,21 miljard dollar. De verkoop van de notebook computer steeg met 63 procent. In totaal verkocht Apple het afgelopen kwartaal 1,6 miljoen computers, een kwartaalrecord. De sterke stijging van de verkoop kwam er nadat Apple op Intel Processors overschakelde en meer gebruikers aantrok van Windows-computers. De verkoop van de iPods steeg met 35 procent naar 8,1 miljoen stuks. “Dat we meer dan 39 miljoen iPods verkochten en 5,3 miljoen Macs maakt ons erg trots,” aldus Apple-topman Steve Jobs.

Universal Music heeft een proces aangespannen tegen twee websites waar video’s kunnen uitgewisseld en gedownload worden. Dat meldt de zakenkrant Wall Street Journal. De groep beschuldigt de portaalsites Grouper.com en Bolt.com ervan het copyright op video’s te schenden. Universal eist tot 150.000 dollar per video die zonder toestemming op de website verschijnt, aldus de Britse zender BBC. “Grouper en Bolt kunnen niet verwachten dat ze hun activiteit uitbouwen op de rug van onze content zonder toestemming,” aldus een woordvoerder van de platenmaatschappij. Universal Music is de grootste platenmaatschappij ter wereld en heeft onder meer U2 en Mariah Carey onder contract.

Gamefabrikant EA ligt onder vuur omdat het spyware zou mee leveren met het nieuwe spel Battlefield 2142, dat deze week uitkomt. De software zou persoonlijke informatie over de gebruiker naar een advertentiebedrijf sturen. EA gebruikt in-game advertising in het spel. Ttijdens het spelen wordt reclame getoond. Op internet ontstond grote onrust over de spyware, toen het verhaal de ronde deed dat die ook informatie verzamelt over het surfgedrag van gebruiker. EA spreekt de geruchten tegen. Volgens het bedrijf gaat het niet om persoonlijke informatie, maar om bijvoorbeeld het ip-adres van de computer waarop het spel gespeeld wordt. Zo toont het spel bijvoorbeeld advertenties die relevant zijn voor de lokatie waar de speler zich bevindt. “Een speler in Parijs krijgt dan bijvoorbeeld advertenties in het Frans te zien,” stelt EA in een reactie.

Het werk van de bedenker van de evolutietheorie, de Britse wetenschapper Charles Darwin, wordt volledig gepubliceerd op internet. De universiteit van Cambridge heeft 50.000 pagina’s tekst, 40.000 afbeeldingen en geluidsfragmenten laten digitaliseren, zodat ze via het wereldwijde net toegankelijk worden. De universiteit heeft vier jaar lang gezocht naar origineel materiaal van en over Darwin, meldde de BBC donderdag. De historicus John van Wyhe bedacht zijn bibliotheek op darwin-online.org.uk, toen zijn eigen studie in Azië moeizaam verliep omdat het materiaal slecht toegankelijk was.

Het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie hebben een compromis bereikt over nieuwe kwaliteitsnormen voor het grondwater. De nieuwe richtlijn verplicht de lidstaten om de kwaliteit van het grondwater te controleren en te evalueren, de vervuiling aan te pakken en de infiltratie van nieuwe gevaarlijke chemicaliën te verhinderen. Vooral in de landbouwintensieve gebieden wordt het grondwater vervuild, meer bepaald door nitraten en bestrijdingsmiddelen. Waar de bescherming van het grondtwater tegen pesticiden tot inkomensverlies leidt voor landbouwers, wordt in het plattelandsbeleid de mogelijkheid voorzien opdat lidstaten compensaties kunnen verstrekken. “Naast zijn evident belang als bron voor drinkwater, heeft het grondwater ook een belangrijke waarde voor het milieu,” aldus Europees Commissaris voor milieu Stavros Dimas. “Momenteel hebben we te weinig data over de kwaliteit van deze belangrijke bron. Deze richtlijn zal ons helpen meer informatie te bekomen en zal ervoor zorgen dat ons grondwater niet vervuild wordt.”

Directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO heeft in het Europees parlement uitgehaald naar Europese bewindslui die de multilaterale onderhandelingen over vrijhandel voor bekeken lijken te houden en zich richten op bilaterale akkoorden. Mede omdat de gesprekken over de liberalisering van de wereldhandel in de schoot van de WTO muurvast zitten, heeft de Europese Commissie onlangs plannen voor bilaterale vrijhandelsakkoorden met opkomende industrielanden uit Azië en Latijns-Amerika gepresenteerd. Met India is er inmiddels een akkoord om gesprekken te starten. Europees Commissaris voor handel Peter Mandelson verklaarde wel dat hij zich, ondanks de nieuwe focus op bilaterale akkoorden, wil blijven inzetten voor een deblokkering van de WTO-gesprekken. Lamy, die tot zijn overstap naar de WTO in 2004 de positie van Mandelson bekleedde, vreest echter dat de bilaterale akkoorden de gesprekken binnen de WTO verder naar het achterplan zullen duwen.

Meer Nieuws