managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bud wint van Bit

Posted by managing21 on oktober 19th, 2006

De Amerikaanse bierfabrikant Anheuser-Busch mag zijn bier, logo’s en de naam Budweiser (Bud) op de Europese markt brengen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg beslist. Daarmee werd een klacht verworpen van de Duitse brouwerij Bitburger (Bit), die onder meer bekend werd met de slogan ‘Bitte ein Bit’.

De Duitse brouwerij vond dat Bud teveel op de benaming Bit leek. Met de klacht probeerden de Duitsers de Amerikaanse concurrent uit de Europese markt te houden. Maar het Hof van Justitie is van oordeel dat er geen naamsgelijkenis is en laat Budweiser toe zich op de Europese markt te begeven.

Het Hof van Justitie stelde daarbij dat de twee duidelijk verschillend zijn, hoewel de twee merknamen licht op elkaar lijken. Bovendien stelde het Hof dat de logo’s van Anheuser-Busch en Bitburger geen gelijkenis vertonen en dat de Duitse consument duidelijk de uitspraakverschillen van Bit en Bud kan onderscheiden. Er is volgens het Hof geen kans op vergissingen.

Het geding heeft niets te maken met de jarenlange strijd tussen Anheuser-Busch en de Tsjechische brouwer Budejovicky Budvar. Daarbij gaat het om het eigendomsrecht van de merknaam Budweiser, die door beide brouwerijen op historische gronden worden geclaimd.