managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Hewlett-Packard is opnieuw marktleider

Posted by managing21 on oktober 19th, 2006

Hewlett-Packard heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar Dell ingehaald als de grootste computerproducent van de wereld. Dat blijkt uit statistieken van de onderzoeksbureaus Gartner en IDC. Hewlett-Packard zag zijn verkopen met vijftien procent groeien tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De groei van Dell bleef beperkt tot minder dan vier procent.

Hewlett-Packard zou volgens de onderzoekers 110.000 exemplaren meer hebben verkocht dan Dell en vertegenwoordigt nu 16,3 procent van de markt. Dell blijft steken op 16,1 procent. Het is van het laatste kwartaal van 2003 geleden dat Hewlett-Packard het marktleiderschap voor zich mocht opeisen. De vooruitgang van Dell werd onder meer gesteund door de overname van Compaq.

Dell blijft wel de belangrijkste computerverkoper van de Verenigde Staten, dankzij zijn leidende positie op de zakelijke markt. Dell heeft in de Verenigde Staten nu een marktaandeel van ongeveer 32 procent, 10 procent meer dan Hewlett-Packard. Maar volgens de analisten verkleint ook daar de kloof tussen de twee computergiganten.

Ook de andere grote computerproducenten zien hun marktaandeel groeien ten nadele van Dell. Het Chinese Lenovo staat nu op een derde plaats (8 procent), gevolgd door Acer (6 procent) en Toshiba (4 procent). Apple zag zijn Amerikaanse verkopen met meer dan 30 procent en neemt er 6 procent van de markt in handen.