managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Gouden Welp voor Mortierbrigade

Posted by managing21 on oktober 19th, 2006

Woensdagavond werd ‘De Gouden Welp’ uitgereikt aan De Mortierbrigade voor de beste Belgische reclamespot 2006. Het 400-koppige publiek van de Vereniging voor Promotie en Communicatie (Vepec) in de Arenbergschouwburg koos de ‘Humo Liegt’-reclamespot uit 46 Belgische inzendingen die eerder deze zomer ingezonden werden voor de ‘beste reclamefilms van Cannes 2006’.

Tweede werd reclamebureau DGB met de sensibilizeringsspot ‘Human Ball’ voor Artsen Zonder Grenzen en derde werd LG&F met ‘The Island’ voor het vodkamerk Eristoff. Vorig jaar werd de Gouden Welp toegekend aan ‘Studio Baptiste’ van reclameadviesbureau Duval-Guillaume Antwerpen.

Het publiek in de Arenbergschouwburg koos dus -per sms- een winnaar tussen alle 46 Belgische inzendingen van Cannes 2006, en kreeg na de verkiezing ook alle beste internationale reclamespots van Cannes 2006 te zien, de zogenaamde Bronzen, Zilveren en Gouden Leeuwen.

Eregast in Antwerpen was dan ook de Britse reclamemaker Mark Petersen, director van het Londense AMV BBDO, die deze zomer de “Grand Prix de Cannes 2006” won met de reclamespot “Noitulove” voor het biermerk Guinness. Hij becommentarieerde de verschillende fases in creatie en productie alsook de samenwerking met de klant Guinness voor een spot waaraan uiteindelijk 11 maanden intensief werd gewerkt.

‘Humo Liegt’, de winnende Gouden Welp 2006, is ontsproten uit het creatieve teamwork van De Mortierbrigade o.l.v. Jens Mortier en van regisseur Jan Eelen (o.a. bekend van Het Eiland en Vaneigens) en acteur Tom Van Dijck (o.a. Het Eiland, De Parelvissers). Zij filmden met een beperkt budget een 5-tal spotjes als aankondiging van de resultaten van de Humo-Jongerenenquête.

In fictieve straatinterviews gaat een oerconservatieve maatschappelijk werker -rol van Tom Van Dijck- tekeer tegen de verloederde jeugd: gezondheid, leven na de dood, dominante vrouwen, mompelaars, lesbische liefde, piercings, vegetariërs en sex voor het huwelijk. Hij “enquêteert” aanvankelijk kalm over sex, werk, gezondheid, vrije tijd, religie, maar wordt steeds ontvlambaarder, tot de jongeren verbouwereerd van hem weglopen.

De clip is onder meer te bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=rdtNrkB1y. De Gouden Welp werd gisteren voor de tiende keer uitgereikt en is dit jaar een schilderij van de Limburgse kunstenares Katrien Caymax die een leeuwenwelp verwerkte op doek. Info: www.vepec.be