managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 20th, 2006

Bij het insolvente BenQ Mobile, de Duitse dochter van de Taiwanese gsm-fabrikant BenQ, verliezen ongeveer 1.900 van de 3.050 werknemers hun job. Met de beslissing hoopt curator Martin Prager de overige 1.150 plaatsen te redden en het bedrijf ook na 1 januari 2007 drijvende te houden, zo liet hij donderdag in München weten. BenQ uit Taiwan nam de gsm-afdeling een jaar geleden van Siemens over. Door de verliescijfers en het dalende marktaandeel draaide het Taiwanese moederconcern vorige maand verrassend de geldkraan dicht. Voor het Duitse BenQ Mobile zat er niets anders op dan een aanvraag tot insolventie in te dienen. BenQ wil de mobiele telefoons van Siemens-BenQ voortaan enkel in Azië vervaardigen. Daardoor kwamen in het hoofdkwartier in München en verschillende fabrieken in Duitsland honderden banen op de tocht te staan. Volgens Prager krijgen de 1.900 betrokken werknemers de kans om deel te nemen aan omscholingsprogramma’s. Daarvoor legde Siemens twee weken geleden een fonds aan van 35 miljoen euro.

De Russische miljardair en industrieel magnaat Oleg Deripaska wil een belang van minstens 10 pct in de grootste Amerikaanse autoconstructeur, General Motors. Dat meldt het Duitse maandblad Manager Magazin. Volgens het economische tijdschrift is de Rus al begonnen met het massaal aankopen van aandelen die op de markt zijn. Deripaska, 38, is een centraal figuur in het Russische economische leven. Dankzij zijn zeer nauwe banden met de omgeving van de voormalige Russische president Boris Jeltsin, kon hij zeer snel een industrieel imperium uitbouwen. Zijn bedrijf, de groep Rusal, is begin oktober ’s werelds grootste aluminiumbedrijf geworden, na de fusie met het Russische Sual en het Zwitserse Glencore. Manager Magazin schrijft dat Deripaska deel uitmaakt van de oligarchen die aangeduid zijn door de Russische president Vladimir Poetin om de vernieuwing van de Russische economie op wereldvlak te bevestigen.

Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) heeft 15,1 miljard euro opgehaald in de grootste beursgang ooit. De grootste bank van China plaatst 48,4 miljard aandelen voor 3,07 HKD (ca. 0,31 euro). De handel in het aandeel gaat op 27 oktober van start. Het aandeel krijgt in zowel Hong Kong als Shanghai een notering. Het syndicaat van banken dat de beursgang begeleidt kan de plaatsing met 15 procent vergroten. ICBC heeft 18.764 kantoren in China en ruim 150 miljoen klanten, meer dan de totale bevolking van Rusland. De bank had eind vorig jaar een balanstotaal van omgerekend bijna 650 miljard euro. Tot nu toe was de beursgang van NTT Mobile Communications ter waarde van 18,4 miljard dollar in 1998 de grootste beursgang ooit.

De nummer twee van de Franse groep Total, Christophe de Margerie, is in verdenking gesteld in een onderzoek naar verdachte commissielonen ten voordele van Total in het buitenland. Dat melden bronnen die dicht bij het dossier staan. De Margerie wordt vervolgd wegens medeplichtigheid bij misbruik van sociale goederen en medeplichtigheid bij corruptie van buitenlandse functionarissen, aldus dezelfde bron. Hij zou in 2007 de fakkel overnemen van de huidige Total-topman Thierry Desmarest. Naast de Margerie is ook oud-topman Bernard de Combret in verdenking gesteld voor dezelfde aanklachten. Combret verliet Total eind 2001. Total weigerde alle commentaar.

Google, de meest gebruikte internetzoekmachine ter wereld, heeft in het derde kwartaal van 2006 een nettowinst behaald van 733,4 miljoen dollar, een stijging van 92 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar, toen de winst uitkwam op 381 miljoen dollar. Per aandeel steeg de winst van 1,32 tot 2,36 dollar. De omzet nam toe met 70 procent tot 2,69 miljard dollar. De stijging van de winst en omzet worden door het bedrijf, dat vorige week de overname van YouTube aankondigde, toegeschreven aan de sterke stijging van online advertenties. Exclusief buitengewone posten bedroeg de winst per aandeel 2,62 dollar, waar analisten rekenden op 2,42 dollar. De omzet exlusief de reclameopbrengsten die worden gedeeld met partners steeg tot 1,86 miljard dollar, terwijl analisten hier gemiddeld rekenden op een netto-omzet van 1,81 miljard dollar.

McDonald’s heeft in het derde kwartaal van 2006 zijn identieke omzet met 5,8 procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit heeft de hamburgerketen donderdag bekengemaakt. Een kwartaal eerder steeg de wereldwijde omzet van de McDonald’s-winkels die langer dan 13 maanden open zijn toe met 5,5 procent. De nettowinst steeg in de rapportageperiode van 735 miljoen dollar naar 843 miljoen dollar, een stijging van 15 procent. Per aandeel kwam de winststijging uit op 17 procent naar 0,68 dollar. Analisten gepolst door Thomson Financial waren ook van een winst per aandeel van 0,68 dollar uitgegaan. De omzet bij de hamburgerketen steeg met 10 procent van 5,3 miljard dollar naar 5,9 miljard dollar. Analisten hadden op een omzet van 5,7 miljard dollar gerekend. Daarbij meldt McDonals’s dat zowel bij de eigen winkels als bij de franchise restaurants wereldwijd de marges zijn verbeterd in alle geografische segmenten, voor het derde achtereenvolgende kwartaal.

Coca-Cola heeft in het derde kwartaal van dit jaar het volume met 5 procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de volumegroei bij Coca-Cola nog 4 procent. Zowel het volume van koolzuurhoudende drankjes als van drankjes zonder prik steeg in dezelfde periode met 5 procent. Met name opkomende markten als Brazilië, China en Rusland zorgden voor de volumestijging. Vooral Latijns-Amerika was als opkomende markt sterk, aldus bestuursvoorzitter Neville Isdell. Europa had een sterk kwartaal vanwege succesvolle promotie bij het WK Voetbal en het goede weer. De netto-omzet van Coca-Cola, dat ook frisdranken maakt als Sprite en Fanta, nam in het afgelopen kwartaal toe met 7 procent tot 6,454 miljard dollar. De verwachting van analisten lag op 6,208 miljard dollar. De nettowinst van het frisdrankconcern kwam ook uit boven de verwachting van analisten. Coca-Cola boekte een nettowinst van 1,460 miljard euro, tegen 1,283 miljard euro een jaar eerder. Dit komt overeen met een winst per aandeel van 0,62 dollar, tegenover een door analisten geraamde 0,59 dollar.

Meer dan driekwart van de Britten vindt dat er te veel immigranten in Groot-Brittannië wonen. Daarmee halen zij de hoogste score onder de vijf landen die meewerkten aan de peiling over immigratie. Ongeveer 83 procent van de ondervraagden in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje vindt dat de overheid van hun land de immigratiestromen niet genoeg onder controle heeft. Slechts 8 procent vindt het omgekeerde. Volgens de peiling van het Harris Interactive Institute vindt 46 procent van de Britten dat de immigranten in het algemeen een negatief effect hebben gehad op de economie van het land. De helft van de ondervraagden vindt hetzelfde voor de nieuwe immigranten en 79 procent van de Britten vindt dat hun overheid te laks is geweest in het immigratiebeleid. De Britse Minister van Binnenlandse Zaken, John Reid, sprak afgelopen september over mogelijke restricties voor Bulgaren en Roemeniërs. Groot-Brittnnië verwelkomde 427.000 werkkrachten uit Oost- Europa in de laatste twee jaar.

Het paswoord regelmatig veranderen of moeilijker maken door cijfers heeft geen effect op de verbetering van de veiligheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Nucleus Research en KnowledgeStorm. Eén op drie werknemers schrijft zijn wachtwoord immers op, wat de beveiliging van het bedrijf in gevaar brengt. De onderzoekers menen dat geavanceerde methodes, zoals biometrie, veel effectiever zouden zijn. Uit de studie blijkt immers dat een simpele beveiliging het niet slechter doet dan een complex systeem, aangezien pogingen om de surfers veiliger te leren omgaan met wachtwoorden niet werken. “Het is net of de ouders een geweldig beveiligingssysteem hebben geïnstalleerd in hun huis terwijl de jongste zoon de code onder de deurmat legt. Bovendien vergt het systeem van wachtwoorden veel onderhoud. Men vergeet ze of verliest waardoor weer nieuwe wachtwoorden moeten worden aangemaakt. De oplossing is het gebruik van slimme biometrie in de vorm van stemherkenning of vingerafdrukscanners,” zegt onderzoeker David O’Connel.

De Amerikaanse overheid moet meer werk maken van de ontwikkeling van leerzame computerspellen. De Amerikaanse wetenschappers halen aan dat de moderne games complexe denkvaardigheden kunnen aanleren, die de studenten voordeel kunnen opleveren in hun zoektocht naar een baan. Computerspellen zijn goed voor het verbeteren van strategisch en analytisch denken, leren studenten om doelen vast te leggen en stellen het geduld op de proef. Ook het werken in teamverband zou verbeterd kunnen worden door computerspellen. Er is wel een verschil tussen spelletjes ter ontspanning en leerzame spelletjes. De organisatie van Amerikaanse wetenschappers vraagt dat de overheid meer geld investeert in het ontwikkelen van de educatieve games, en wil dat scholen aangemoedigd wordt om de spellen te integreren in het lessenpakket.

Meer Nieuws