managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rijkste vrouw woont in China

Posted by managing21 on oktober 20th, 2006

De rijkste vrouw ter wereld is de 49-jarige Chinese Zhang Yin. Dat blijkt uit een onderzoek van Euromoney. De 49-jarige onderneemster uit China is 3,4 miljard dollar waard, waarmee zij vermogender is dan Oprah Winfrey of JK Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken. Er zijn trouwens steeds meer vrouwen terug te vinden in de lijst met de rijkste Chinezen.

China kent door zijn economische groei de laatste jaren een explosie van miljonairs. De gemiddeld waarde van de rijken in de top-500 is ruim een kwart miljard dollar, een waardestijging van 48 procent ten opzichte van vorig jaar. Onroerend goed en fabrieken zijn de belangrijkste sectoren op de lijst. De op een na rijkste Chinees is Hunag Guangyu, de eigenaar van GoMe, een keten elektronica-supermarkten.

Zhang is eigenaar van het Negen Draken-papierconcern, dat in maart dit jaar naar de beurs ging in Hongkong. Negen Draken kreeg daarbij een markwaarde van 4,6 miljard dollar. Volgens de onderzoekers is dit een duidelijk teken dat vrouwen hun opmars maken in het Chinese zakenleven. In de top-500 staan nu 35 vrouwen, onder wie de metalenhandelaar Chen Ningning, de projectontwikkelaar Chen Lihua, de tv-ster Yang Lan en meubelhandelaar Zhai Meiqing.

Zhang Yin zette in 1985 in Hongkong een handel op in oud papier, die ze later met haar man uitbreidde met papier- en verpakkingsfabrieken. Zhang haalt het meeste materiaal uit het Westen. Ze is op dit ogenblik de grootste exporteur van gebruikt papier uit de Verenigde Staten.