managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 23rd, 2006

Shell wil zijn greep op de winning van olie uit teerzanden in Canada verstevigen. Het Brits-Nederlandse olieconcern heeft daartoe een voorlopig bod uitgebracht van 7,7 miljard Canadese dollar (5,4 miljard euro) op een belang van 22 procent in Shell Canada. Dat heeft Shell maandag bekendgemaakt. De oliemaatschappij heeft al een aandeel in Shell Canada van 78 procent. Shell Canada heeft nog niet officieel gereageerd op het bod. Shell Canada heeft een aandeel van 60 procent in het Athabasca-teerzandenproject. Hier wordt synthetische olie gewonnen uit enorme hoeveelheden teerzand. Hoewel de winning van dit type olie veel mankracht en materieel vergt, maken de huidige hoge olieprijzen het project voldoende rendabel voor Shell. Het project in Canada is belangrijk voor Shell. De winning van olie zou op termijn kunnen worden opgevoerd naar 500.000 vaten olie per dag van de huidige 160.000 vaten. Het concern probeert al enige tijd zijn olieproductie wereldwijd te verhogen. Dit jaar komt die uit op gemiddeld 3,4 miljoen vaten olie per dag. 

Een onafhankelijke website mag niet langer verwijzingen naar doelpunten uit de Britse Premier League plaatsen op de populaire videosite YouTube. Dit heeft 101greatgoals.blogspot.com te horen gekregen. Internetmonitorbedrijf NetResult heeft 101greatgoals namens de Premier League per e-mail gewaarschuwd dat het inbreuk maakt op de rechten van de Britse voetbalorganisatie. YouTube zelf heeft de verwijzingen naar 101greatgoals onbruikbaar gemaakt. Er zijn echter nog steeds links naar Premiership doelpunten te vinden. Vorige week verwijderde YouTube bijna 30.000 Japanse videobestanden van zijn website na klachten van Japanse mediabedrijven. YouTube dat in februari 2005 is gelanceerd toont per dag zo’n 100 miljoen bestanden. Onlangs is YouTube voor een bedrag van 1,65 miljard dollar overgenomen door zoekgigant Google. Critici waarschuwen dat Google wel eens een lading rechtszaken over zich heen kan krijgen wegens inbreuk op rechten.

Enkele medewerkers van het Iraakse ministerie van Defensie hebben meer dan 500 miljoen dollar hulp verduisterd. Het geld was bedoeld voor de strijd tegen de opstandelingen in Irak. Dat maakte televisiezender CBS News maandag op gezag van Iraakse bronnen gemeld. Het gesjoemel zou voor de verkiezingen van vorig jaar hebben plaatsgevonden. Volgens Iraakse bronnen doen de VS en Groot-Brittannië weinig moeite om de som geld te recupereren of om de schuldigen te vinden. De Amerikaanse zender bezit over audio-opnames waarop enkele verdachten discussiëren over de manier waarop ze 45 miljoen dollar zouden overschrijven naar de rekening van een raadgever van het Iraakse ministerie van Defensie. Een van de hoofdverdachten is Ziad Cattan. Hij was op het moment van het gesjoemel verantwoordelijk voor de aankopen bij het ministerie van Defensie, goed voor een budget van 1,2 miljard dollar. Volgens de voormalige Iraakse minister van Financiën Ali Allaoui werd van dat budget tussen de 750 en 800 miljoen dollar gestolen. De rest werd volgens bronnen besteed aan verouderd en overbodig materiaal. Cattan zelf ontkent het gesjoemel.

De kiezers in Panama hebben met grote meerderheid ingestemd met de uitbreiding van het Panamakanaal. Na het tellen van de stemmen die zijn uitgebracht bij 94 procent van de stembureaus blijkt dat meer dan 78 procent zondag vóór heeft gestemd. De opkomst was zoals verwacht laag: iets meer dan 43 procent. De uitbreiding behelst de aanleg van een derde set sluizen, zodat meer en grotere schepen het kanaal kunnen gebruiken. Het betreft het grootste moderniseringsproject sinds het Panamakanaal in 1914 openging. De ingreep gaat omgerekend ruim vier miljard euro kosten. De regering meent dat de investering zichzelf door de vergroting van de capaciteit van het kanaal en stijgende tolinkomsten zal terugbetalen. Ook zou de uitbreiding een aanzienlijke banengroei tot gevolg hebben. Tegenstanders zeggen dat het te lenen geld beter kan worden gebruikt om de enorme armoede te bestrijden en vrezen dat de geraamde kosten in werkelijkheid veel hoger zullen uitvallen. Nu de regering het groene licht heeft gekregen, zal in 2007 met de uitbreiding worden begonnen. De werkzaamheden nemen mogelijk acht jaar in beslag. Oud-president Guillermo Endara beschuldigde de regering van verkiezingsfraude.

Illegale afvaltransporten die het milieu schaden moeten in alle EU-landen strafbaar zijn. De EU-landen moeten hun strafmaat hiervoor optrekken tot een bepaald minimum. Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu) heeft de EU-landen daartoe een voorstel aangekondigd. Aanleiding is het gifschip Probo Koala. Het schip leverde voor een bedrijf uit Nederland giftig afval aan Ivoorkust, waarna daar mensen overleden en velen ziek werden. De Nederlandse staatssecretaris van milieu Pieter van Geel had Dimas per brief gevraagd om een steviger EU-aanpak van slooptransporten. Hij had geconstateerd dat er veel verschil is in hoogte van sancties en handhaving van de regels.

De geplaagde autobouwer Ford heeft het afgelopen kwartaal een verlies van 5,8 miljard dollar geleden. Een jaar geleden kwam het verlies nog uit op 284 miljoen dollar. Dat maakte Ford maandag bekend. Het bedrijf maakte kosten voor afvloeiingsregelingen voor 45.000 werknemers die de laan worden uitgestuurd. Ook werd vastgoed sneller afgeschreven in aanloop naar het sluiten van zestien fabrieken. Verder viel de verkoop van winstgevende pick-uptrucks terug. De omzet nam ten opzichte van vorig jaar af met 4,1 miljard dollar tot 36,7 miljard dollar. Het bedrijf maakte verder bekend dat het zijn financiële resultaten tussen 2001 en het tweede kwartaal van 2006 vanwege nieuwe boekhoudkundige regels moet herzien.

IJsland heeft dit weekeinde het internationale moratorium op de commerciële walvisjacht doorbroken. Het land kondigde dinsdag al aan dat het de commerciële walvisvaart hervat, ondanks het internationaal moratorium dat in 1986 werd ingesteld. De IJslandse televisie toonde zondag de vangst van de eerste gewone vinvis sinds het mortuarium van kracht werd. Het circa twintig meter lange zeezoogdier was volgens de reportage zo’n 320 kilometer ten westen van IJsland geharpoeneerd. Tot augustus 2007 mogen nog eens acht gewone vinvissen worden gevangen, zo staat in de vergunning die het IJslandse Ministerie van Visserij heeft afgegeven. Daarnaast is toestemming verleend voor het vangen van dertig dwergvinvissen. De hervatting van de IJslandse commerciële walvisjacht stuit wereldwijd op grote weerstand. Tot dusver was Noorwegen het enige land dat openlijk toegaf uit commercieel belang op walvissen te jagen. Ook Japan jaagt op walvissen, maar doet dit onder de dekmantel van wetenschappelijk onderzoek. Deze noemer gebruikte IJsland ook in 2003 toen de walvisjacht na veertien jaar werd hervat. Het walvisvlees is in beide landen echter gewoon te koop.

China werkt aan een systeem dat de miljoenen webloggers verplicht tot registratie onder hun echte naam. Dat heeft Huang Chengqing, hoofd van de Chinese internetmaatschappij ISC gezegd, aldus Chinese staatsmedia maandag. Huang zei tegen het staatspersbureau Xinhua dat ISC de autoriteiten een rapport met aanbevelingen heeft overhandigd. Daarin wordt een systeem voorgesteld waarbij webloggers onder een pseudoniem mogen publiceren. Bij de autoriteiten moeten ze zich echter wel onder hun echte naam laten registreren. Critici vrezen dat hierdoor de vrijheid van meningsuiting nog meer onder druk komt te staan. Huang meent dat het nieuwe systeem een goede balans biedt tussen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Volgens eerdere publicaties van Chinese staatsmedia zijn in het Aziatische land ruim zeventien miljoen webloggers actief.

Het bintje, de moeder van alle Vlaamse aardappelen is precies honderd jaar oud. Maar de eeuwelinge verkeert helaas niet in goede gezondheid. De aardappelvariëteit die de Belgische friet wereldwijd groot maakte, dreigt compleet verloren te gaan. Precies honderd jaar geleden vond een Friese onderwijzer een nieuwe variëteit aardappelen uit, die hij noemde naar de beste leerlinge van zijn klas, Bintje Jansma. Het bintje zou stilaan de andere variëteiten verdringen, meer nog in België dan in Nederland. Nu nog zijn meer dan zeventig procent van de Vlaamse bewaaraardappelen bintjes. Belgapom zegt echter soms te vrezen dat het bintje 2006 niet zal overleven. “Het extreme weer heeft de oogst van dit jaar catastrofaal slecht gemaakt en dat op alle problemen die er al waren. Bovendien put de aardappel de grond enorm uit en ook de consument laat het bintje steeds meer links liggen. Het is een lichtbloemige aardappel en mensen grijpen steeds meer naar vastkokende variëteiten.” De frietindustrie, bijzonder belangrijk in ons land, is al geleidelijk aan het overschakelen. Ook de groothandel beseft dat de overgang onomkeerbaar is.

De mens van de toekomst heeft een koffiekleur en wordt groter dan twee meter. Het ene is een gevolg van de vermenging van alle rassen, het andere van betere voeding, technologie en geneeskunde. Dat voorspelt de Britse evolutie-expert Oliver Curry. Binnen 3.000 jaar zal de moderne mens de piek van zijn fysiek bereiken, voorspelt Curry. Door nog betere voeding en een beter begrip van hoe het lichaam werkt, zullen we gemiddeld twee meter lang kunnen worden. Mannen zullen een atletischer gebouwd lichaam hebben, meer symmetrie in hun gezicht, diepere stemmen en grotere penissen. Vrouwen zullen grotere ogen hebben, glanzender haar, een gave huid en stevigere borsten. Maar zodra we over die piek heen zijn, gaat het bergaf met de mens, vreest Curry. “Als in de volgende millennia wetenschap en technologie erin geslaagd zijn om een ideale levensomgeving voor de mens te creëren, lopen we het risico dat we een gigantische genetische kater krijgen. Door duizenden jaren lang afhankelijk te zijn van technologie zal onze natuurlijke weerstand tegen ziekten verminderen en onze sociale omgang met elkaar zal ook veranderen”. Over 12.000 jaar zal volgens Curry de mens minder in staat zijn om samen te werken, te communiceren en anderen te vertrouwen en te respecteren. Dat zal een gevolg zijn van technologie, die menselijke interactie steeds meer overbodig maakt.

Meer Nieuws