managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 24th, 2006

Zoekmachine Google is op de beurs voor het eerst meer waard dan IBM, de grootste computerproducent ter wereld. De aandelen Google stegen maandag 4,6 procent tot een recordkoers van 480,78 dollar. Het internetconcern is daarmee op de beurs 147 miljard dollar waard. IBM heeft een beurswaarde van 139 miljard dollar. Google doet met de totale waarde van zijn aandelen ook beter dan de grootste chipmaker ter wereld Intel (123 miljard dollar) en het tweede grootste computerconcern Hewlett-Packard (109 miljard dollar). Het staat evenwel nog een stuk onder de beurswaarde van softwarereus Microsoft, die goed is voor 279 miljard dollar. Google overvleugelt directe internetconcurrenten als eBay (45 miljard dollar), Yahoo (32 miljard dollar) en Amazon.com (14 miljard dollar). De aandelen van Google zijn 58 miljard meer waard dan die van DaimlerChrysler, General Motors en Ford samen. Het olieconcern ExxonMobil is met een beurswaarde van 416 miljard dollar het duurste bedrijf ter wereld. 

Alan Mulally, de baas van de Amerikaanse autoconstructeur Ford, verwerpt het idee van een alliantie met het Frans-Japanse Renault-Nissan op korte termijn. Zo’n alliantie zou een stap in de verkeerde richting zijn, verklaarde Mulally, kort nadat de gesprekken tussen het Amerikaanse General Motors en Renault-Nissan afgelopen waren. Renault-Nissan herhaalt zijn wens om een partner te vinden in Noord-Amerika. Volgens Mulally moet Ford zich nu in de eerste plaats concentreren op de uitvoering van het herstructureringsplan. “Zeg nooit nooit, maar op dit moment heb ik mijn handen vol met de herstructurering,” aldus Mulally. De man, die bekend staat dankzij de wederopstanding van vliegtuigbouwer Boeing, kwam in september aan het roer te staan van Ford, nadat Bill Ford zijn functie beperkte tot die van voorzitter van de raad van bestuur. Ford kondigde maandag een nettoverlies aan van 5,8 miljard dollar voor het derde trimester.

De platte televisies van Philips hangen binnenkort in de hotelkamers van de Franse hotelketen Accor. Daartoe hebben beide groepen een overeenkomst gesloten. Philips verwacht tot 480.000 kamers te voorzien van een plat toestel en noemt het contract een mijlpaal. Accor is eigenaar van onder meer de hotelketens Sofitel, Mercure en Novotel. Het is een van de grootste hotelketens ter wereld. Philips zei dinsdag niet hoeveel geld met de overeenkomst gemoeid is. Platte televisies van Philips hangen nu al in zo’n zes miljoen hotelkamers. Het contract met Accor is volgens het elektronicaconcern echter de grootste in zijn soort. Philips hecht veel belang aan de verkoop van platte televisies. Het concern maakt onder meer de zogenoemde Ambilight-tv’s, die extra verlichting hebben. Deze apparaten zijn volgens Philips een groot succes. De wereldwijde omzet komt dit jaar uit op 1 miljard euro.

Een scheur in een pijpleiding in Centraal-Rusland heeft olievervuiling veroorzaakt. Uit de kapotte leiding, 170 kilometer ten westen van Tsjeljabinsk in de Oeral, is ongeveer driehonderd ton olie gelekt. Dat heeft het ministerie van noodsituaties dinsdag bekendgemaakt. De olievlek heeft zich verspreid over een gebied van 5.500 vierkante meter en de oever van een rivier bereikt. Een woordvoerder van het ministerie zei dat 140 man personeel is ingezet voor een schoonmaakoperatie en dat men de lekkages inmiddels onder controle heeft. Ruslands pijpleidingstelsel is al oud en er doen zich regelmatig lekkages voor. Volgens de Russische afdeling van Greenpeace komen eens in de een of twee jaar lekkages voor van duizend ton olie en gebeuren er om de twee tot drie maanden kleinere ongelukken waarbij enkele honderden tonnen olie weglopen.

De topman van de Wereldbank, Paul Wolfowitz, waarschuwt China in verband met enkele praktijken die het land toepast in Afrika. Wat betreft enkele mileugebonden misdrijven in Chinese ontginningsprojecten van primaire stoffen, zegt Wolfowitz dat hij bezorgd is over heel Afrika. “Terwijl bijna 80 procent van de privébanken in de wereld de regels in verband met sociale en milieugebonden risico’s respecteert, doen de Chinese banken dat niet,” aldus Wolfowitz. “Ze zijn weliswaar nieuw in dit soort activiteiten in Afrika. Maar ze mogen niet de fouten maken van Frankrijk en de Verenigde Staten in het Zaïre van Mobutu. We hebben op een heel directe manier met de Chinezen gepraat over de problemen die we hebben opgemerkt. Ik hoop dat de tijd onze standpunten zal verzoenen.” De topman van de Wereldbank zegt bezorgd te zijn dat bepaalde Afrikaanse landen opnieuw in de schulden raken tegenover landen als China of Indië. “Het is reëel dat landen die hun schulden kwijtgescholden zagen, zich opnieuw in schulden werken. We proberen dat probleem te verhelpen door een maximumgrens te installeren aan de schuldenlast van een land,” aldus nog Wolfowitz.

De Zweedse vrachtwagenproducent Volvo heeft de winst en omzet in het derde kwartaal zien stijgen. De verkoop van de Volvo groep (die niet de personenwagens van Ford omvat) steeg 9,3 procent tot 57,4 miljard kroon (7,83 miljard dollar). De winst kwam uit op 3,93 miljard kroon (540 miljoen dollar). Dat is een stijging met 34 procent. De vrachtwagenbouwer kon profiteren van de verkoop van nieuwe voertuigen, vooraleer de nieuwe emmissienormen in de Verenigde Staten en Europa vrachtwagens duurder maken. Als gevolg hiervan verwacht Volvo-topman Leif Johansson een daling van de verkoop in de Verenigde Staten van 40 procent tijdens de eerste helft van volgend jaar. De verkoop in Europa zou op hetzelfde peil blijven.

DuPont, het op een na grootste chemieconcern in de Verenigde Staten, heeft in het derde kwartaal zwarte cijfers kunnen schrijven. In hetzelfde kwartaal vorig jaar leed het bedrijf nog een verlies van 82 miljoen dollar. De nettowinst over het derde kwartaal in 2006 kwam uit op 485 miljoen dollar, meldde het concern dinsdag. De kwartaalomzet steeg ten opzichte van vorig jaar met 7 procent tot 6,31 miljard dollar. DuPont profiteerde vooral van hogere prijzen voor zijn producten en lagere vaste kosten. Het bedrijf maakte verder bekend dat het in het vierde kwartaal een significant beter winstcijfer zal presenteren dan een jaar eerder. DuPont gaat er verder vanuit dat het de langetermijndoelstelling van minstens 10 procent toename in de winst per aandeel per jaar haalt. De resultaten zijn beter dan hetgeen analisten in doorsnee hadden verwacht. Rekening houdend met eenmalige posten gingen analisten uit van een winst per aandeel van 49 dollarcent. Het bedrijf verdiende per aandeel uiteindelijk 52 cent.

Eigenaren van een weblog of website kunnen binnenkort eigenhandig de zoekmachine van Google op hun site plaatsen. De Amerikaanse internetonderneming hoopt daarmee nog meer advertentie-inkomsten binnen te slepen. Gebruikers kunnen de zoekmachine helemaal naar eigen inzicht inrichten. Daardoor kan bijvoorbeeld specifieker gezocht worden naar onderwerpen waarin de website zich heeft gespecialiseerd. De gehele database van Google wordt daarbij geraadpleegd. Gebruikers van de dienst moeten wel toestaan dat Google advertenties bij de zoekresultaten plaatst. Overheidsinstellingen, universiteiten en andere non-profitorganisaties zijn hiervan uitgezonderd. Geïnteresseerden kunnen details over de dienst vinden via www.google.com/coop/cse/. Websitehouders buiten de Verenigde Staten moeten nog enkele weken wachten voordat zij de zoekmachine kunnen installeren.

Carlos Ghosn, de topman van het Japanse autoconcern Nissan, krijgt in Groot-Brittannië een koninklijke onderscheiding. Ghosn kan zich binnenkort Honorary Knight Commander of the British Empire noemen. De Braziliaan krijgt de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de economische ontwikkeling van Japan en Groot-Brittannië, meldde het bedrijf dinsdag. Nissan maakt sinds 1986 auto’s in het Verenigd Koninkrijk. Ghosn kan zich geen ’Sir’ noemen. Deze titel is alleen voorbehouden aan Britten. Andere buitenlandse topmannen, onder wie Microsoft-oprichter Bill Gates, gingen hem al voor. Ghosn wordt veel geroemd voor de wijze waarop hij Nissan er weer bovenop heeft geholpen. Hij is ook topman van Renault, dat een controlerend belang heeft in het Japanse concern.

Jeffrey Skilling, oud-bestuursvoorzitter van het eind 2001 door fraude ten onder gegane Amerikaanse energieconcern Enron, is maandag door een rechtbank in Houston tot een gevangenisstraf van 24 jaar en vier maanden veroordeeld. Skilling moet ook schadevergoedingen van in totaal 45 miljoen dollar betalen. De ondergang van Enron eind was destijds het grootste faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis. De 52-jarige Skilling ontkent schuld en gaat in beroep tegen het vonnis. Hij werd in mei op negentien punten schuldig bevonden aan fraude, handel met voorkennis, samenzwering en het liegen tegen boekhouders. Enron-oprichter en gewezen topman Kenneth Lay overleed in juli aan een hartaandoening. Zijn veroordeling voor onder meer fraude en samenzwering werd vervolgens nietig verklaard. De rechter bepaalde dat Skilling zijn hoger beroep onder huisarrest mag afwachten. Het is de op één na langste celstraf voor een witteboordencrimineel in de Verenigde Staten ooit. De langste celstraf voor een witteboordencrimineel tot dusver was die van Bernard Ebbers, de gevallen topman van het in 2002 door fraude ingestorte telecomconcern WorldCom. Hij begon in september aan een gevangenisstraf van 25 jaar voor zijn rol in de fraudezaak van 11 miljard dollar bij WorldCom.

Meer Nieuws