managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Spammers bestrijden elkaar

Posted by managing21 on oktober 24th, 2006

Internetbeveiligers hebben een spam-programma ontdekt dat een antivirus-programma plaatst op besmette computers om daardoor de werking van andere virussen en trojaanse paarden onmogelijk te maken. Zo willen de ontwikkelaars voorkomen dat andere besmettingen de werking van hun eigen spamsoftware zouden bemoeilijken. 

Het betreft het programma SpamThru is zelf een trojaans paard en wordt gebruikt om ongevraagde spammail te generen en te distribueren. Maar tegelijkertijd installeert het een gekraakte versie van Kaspersky AntiVirus, waarmee het systeem van andere virussen of trojaanse paarden wordt gezuiverd. Het zou de eerste keer zijn dat spammers op een dergelijke manier tewerk gaan.

Inmiddels heeft Microsoft bekend gemaakt dat het zijn antispamtechnologie gratis beschikbaar zal stellen aan derden. Het betrokken Sender ID laat de ontvangende mailserver toe om te controleren of het mailadres van de afzender overeenstemt met het ip-adres van de verzendende computer. Indien dat niet het geval is, kan de ontvanger het bericht weigeren. Dat maakt het voor spammers moeilijker om het afzenderadres te vervalsen of email te versturen via gekraakte computers.