managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Jongeren bewust van internetverslaving

Posted by managing21 on oktober 24th, 2006

Bijna veertig procent van de ouders vinden dat hun kinderen veel te veel tijd doorbrengen op het internet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse studiebureau Kelkoo. Bovendien komt uit de studie naar voor dat jongeren hun internetgedrag niet onder bedwang kunnen houden en gevoelig zijn voor de invloed van het web. 

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 17 procent van de jongeren meer dan vier uur per dag online is. Vele ouders vinden dit veel te lang. Onder de leeftijdsgrens van twintig jaar vindt men volgens Kelkoo de ferventste internetters. Niet alleen zitten zijn lang op het internet, maar bij die grootste online fanaten gaat ook 56 procent vaak later naar bed door het internetgebruik.

Ook zijn jongeren volgens de onderzoekers ontvankelijk voor de invloed van het internet. Meer dan de helft zegt op het internet uiteindelijk iets anders te doen dan men in eerste instantie van plan was. Meer dan zestig procent geeft toe vaak langer te internetten dan ze oorspronkelijk hadden voorzien. Maar ze zijn zich ook bewust van het probleem. Bijna dertig procent zegt verslaafd te zijn aan het internet en vijftien procent meent de volgende maanden het internet vaker te zullen gebruiken.